Data, digi ja tekoäly – työkykyjohtamisen uudet valtit

Data, digi ja tekoäly – työkykyjohtamisen uudet valtit

26.02.2018
työkykyjohtaminen
Artikkeli

Työntekijän terveyttä on entistä helpompi seurata. Yritysten työkykyjohtamisen tueksi on tullut lisää tietoa ja välineitä, kun digitalisaatio ja anturiteknologia avaavat uusia mahdollisuuksia. IBM:n ja Varman yhteistyö asiakasyritystensä kanssa puolestaan hyödyntää mullistavalla tavalla tekoälyä.

Työnantajan kannattaa pitää työntekijöistään yhtä hyvää huolta kuin valmentaja urheilijoistaan. Hyödyntämällä uusinta tekniikkaa ja työntekijöistä kerättyä dataa yritys auttaa työntekijöitään säilyttämään työkykynsä hyvänä.

Älyvaatteen sensorit varoittavat, milloin raskasta työtä tekevän henkilön lihakset väsyvät ja työtapaturman riski kasvaa. Unen laadun selvittäminen auttaa arvioimaan, pystyykö työntekijä palautumaan riittävän hyvin.

Ikääntyvä työntekijä jaksaa paremmin, kun työt rytmitetään uudella tavalla. Jos kerätyn datan perusteella peräkkäiset raskaat työpäivät vetävät konkarin kropan tukkoon, työnantaja voi järjestää työviikon niin, että raskaimpia töitä on vain joka toinen työpäivä.

Tuoreiden mittaustulosten lisäksi työntekijän terveydestä ja työkyvystä löytyy tietysti myös tietoja pidemmältä ajalta. Lisäksi asiakasyritysten työntekijäkunnasta on eläkeyhtiöön kertynyt vuosikymmenien mittaan valtavasti tietoa. Näin asiantuntijoille on hahmottunut kuva yleisimmistä kehityskuluista ja vaaran merkeistä.

- Työkyvyttömyyteen tyypillisesti johtava polku alkaa yleensä 5-10 vuotta ennen kuin työntekijä hakee työkyvyttömyyseläkettä. Mitä varhaisemmin työkykyä uhkaaviin tekijöihin puututaan, sitä todennäköisemmin hän pystyy jatkamaan työelämässä vielä pitkään, Varman varatoimitusjohtaja Ville-Veikko Laukkanen toteaa.

Terveysalan ja HR-ammattilaisten perinteisellä osaamisella on yhä suuri rooli, mutta uusi teknologia tehostaa työkykyjohtamista. Työntekijöistä digitaalisilla laitteilla kerätty uudenlainen tieto auttaa puuttumaan aiempaa varhemmin ja aivan uusinkin täsmäkeinoin työkykyä uhkaaviin ongelmiin.

Uusia oivalluksia tekoälyllä

Nopeasti yleistyvä tekoäly puolestaan pystyy ihmistä tehokkaammin käymään läpi suuria tietomääriä. Tekoäly löytää eri tietokannoista sellaisia asioiden riippuvuussuhteita ja kytkentöjä, joita asiantuntijalle ei olisi tullut mieleenkään.

IBM:n tekoälypalvelu Watson pystyy analysoimaan myös vapaamuotoisia tekstejä – ei siis vain rakenteellista, esimerkiksi numeromuotoista dataa. Siksi Watsonin käyttö on edistänyt terveydenhuoltoa, jossa on paljon tekstimuotoisia tietoja, kuten lääkärin lausuntoja. Lääketieteen lisäksi tästä on nyt hyötyä muun muassa työkykyjohtamisessa.

- Kun tekoäly ymmärtää vapaasti laadittua tekstiä, voidaan oivaltaa uusia syitä. Tämä on mullistavaa. Näin voidaan kehittää uusia korjauskeinoja, toteaa Suomen IBM:n toimitusjohtaja Mirva Antila.

- Watson eroaa hakumoottoreista siinä, että se tajuaa konteksteja eli asiayhteyksiä.

IBM:n ja Varman tuoreessa yhteistyössä teköäly käy läpi eläkeyhtiön tietomassoja. Työkykyjohtamisen avuksi tekoäly kaivaa esimerkiksi työkyvyttömyyseläkehakemuksista sellaisia tietoja, jotka auttavat löytämään keinoja ennaltaehkäistä työkyvyttömyyttä. Näiden tietomassojen analysointi tekoälyllä on paitsi tehokasta myös varsin edullista. Ihmistyönä suururakkaa ei olisi mahdollista viedä läpi.

Ratkaisuja muuttuneeseen työelämään

Aina työkyvyn heikkenemisessä ei ole pohjimmiltaan kyse siitä vaivasta, joka näkyy ja tuntuu. Asiapapereita läpikäytäessä, työntekijöitä haastateltaessa ja työelämän arkea analysoitaessa löytyy syvempiä syitä, joiden merkitystä on työkykyjohtamisessa luultavasti aliarvioitu.

- Monessa hylätyssä työkyvyttömyyseläkehakemuksessa hakija kertoo, että uusi tekniikka stressaa. Tällaisesta ei useinkaan puhuta työpaikoilla tai tutkijoiden haastatteluissa. Tämä tulee ilmi oikeastaan vain näissä hakemuksissa, Varman Laukkanen sanoo.

Työelämän muutos tuottaa muutenkin haasteita työssä jaksamiselle. Kun keski- ja työnjohtoa on yhä vähemmän ja digitalisaatio tuo uusia työkaluja, työntekijä joutuu ottamaan aikaisempaa selvästi enemmän vastuuta. Työntekijä käyttää yhä omatoimisemmin yhä vaativampia koneita, kirjaa itse mobiililaitteisiin tarkasti monia asioita ja on yksin vastuussa isommista työvaiheista.

Laukkasen mielestä on erittäin tärkeää, että työelämässä löydetään tepsiviä keinoja myös tällaisten työkykyä ja työelämässä pysymistä uhkaaviin syvempiin ongelmiin. Tällaisten haasteiden määrä kasvaa työelämän ja tekniikan nopeassa muutoksessa.

Laukkanen muistuttaa, että työkykyjohtamisen tueksi tulleet mittausteknologia, data ja tekoäly osaltaan auttavat yrityksiä varmistamaan, että niillä on kasvua ja kehitystä varten riittävästi osaavaa henkilöstöä myös tulevaisuudessa.
- Ihmiset pysyvät pidempään töissä. Yritykset pysyvät innovaatiokykyisinä, IBM:n Antila lisää.

Martti Ristimäki
Tomi Nuotsalo

Voisit olla kiinnostunut myös näistä