Laiska data jalostuu kehityksen moottoriksi

Laiska data jalostuu kehityksen moottoriksi

26.02.2018
työkykyjohtaminen
Artikkeli

Digitaalisten innovaatioiden ansiosta työntekijöistä saadaan kerättyä uutta tietoa. Työkykyjohtamisen kehittämisen ohella datan entistä monipuolisemmalla analysoinnilla ja hyödyntämisellä on myös Suomen taloutta edistäviä välillisiä vaikutuksia.

Eläkeyhtiön arkistot pursuavat arvokasta tietoa suomalaisista ja työelämästä. IBM ja Varma yhteistyössä asiakasyritystensä kanssa hakevat keinoja antaa näitä tietovarantoja suomalaisille yrityksille ja keksijöille uusien palveluiden, tuotteiden ja liiketoimintaideoiden kehittämistä varten. Näin arvokas tietopääoma saadaan siivittämään uusien kasvuyritysten syntyä ja kansainvälistymistä: suomalainen alustatalous kehittyy ja vauhdittaa puolestaan talouskasvua ja työpaikkojen syntyä.

- Alustatalousmallilla on mahdollisuus kiihdyttää tuntuvasti talouskasvua, IBM:n toimitusjohtaja Mirva Antila korostaa.

Laiskana maannut data muuttuu talouskasvua ja uusia työpaikkoja välillisesti luovaksi menestystekijäksi ilman, että suomalaisten tietosuoja vaarantuu. Yksittäisen kansalaisen tietoja ei näissä hankkeissa pengota, vaan yritykset käsittelevät isoja kokonaisuuksia, ajavat ristiin erilaisia tilastoja ja löytävät tietoja yhdistelemällä, vertailemalla ja muuten analysoimalla todennäköisesti aivan jotain uutta.

Tekoäly antaa valtaisien tietomäärien käsittelyyn aivan uuden tehon. Nyt tekoäly pystyy tulkitsemaan numerotiedon ohella myös vapaasti kirjoitettua tekstiä. Toisin sanoen esimerkiksi työkyvyttömyyseläkettä hakevan henkilön omasanainen kertomus saadaan mukaan analyysiin. Hakemuksia on vuosikymmenien mittaan kertynyt valtavasti. Ilman tekoälyä niiden analysointi innovoinnin käyttöön olisi liian työlästä.

- Tietokonekapasiteetti on nykyään halpaa. Verkot ovat kehittyneitä, Antila toteaa.

Erityisesti työkyvyttömyyseläkehakemuksista ilmenee paljon sellaista työelämän sekä henkilökohtaisen työkyvyn ja terveyden kehitykseen liittyvää käytännön tietoa, jota ei yleensä saada irti haastatteluista tai tilastoista. Hakemuksessa kirjoittaja kertoo tilanteestaan avoimesti, perusteellisesti ja kaunistelematta.

Suuryhtiöinä IBM:llä ja Varmalla on Suomessa paljon yhteisiä asiakkaita. Tämä antoi hyvän pohjan datayhteistyölle.

IBM:n tekoälyosaaminen näkyy vahvasti muun muassa Suomen terveydenhoidossa. Yhtiö on myös investoinut paljon Suomessa – onhan maamme digitaalinen ja terveysteknologinen osaaminen on havaittu kansainvälisestikin.
Terveysteknologiasta on tullut Suomen suurin teknologiaviennin ala. Helppo arvaus on, että IBM:n ja -Varman yhteistyö poikii innovaatioita ainakin terveydenhoitoon ja työkykyjohtamiseen. Yhtä todennäköistä on, että taas kerran moni keksintö ja kasvuyritys yllättää kaikki ennustajat.

Martti Ristimäki
Tomi Nuotsalo

Voisit olla kiinnostunut myös näistä