Kivimiehen ammattitaito tuo uutta yritykseen

"Jos haluat pitää liikuntakyvyn, hommat loppuvat nyt." Lääkärin tuomio muutti Markku Lukkarisen arjen siltä seisomalta.


Mosaiikkibetonitöiden ammattilainen oli työssään tottunut mm. nostamaan, kantamaan edestakaisin ja sovittamaan paikalleen 80-kiloisia, mosaiikkibetonisia kiviportaita. Aina ei nostoasentoa saanut parhaaksi mahdolliseksi, mutta nostettava oli. Kun lattioita tehtiin mosaiikkipaikalleenvalulla, Lukkarinen hioi päivästä toiseen seinien vierustoja. Työtä tehtiin muna-asennossa.

‒ Semmoisessa meni selkä paskaksi, Lukkarinen kiteyttää tilanteen.

Yllätys rutiinitarkastuksessa

Selän kunto tuli esiin rutiinilääkärintarkastuksessa syksyllä 2016. Olihan se vihoitellut pitkään, mutta ei Lukkarinen ollut siihen kiinnittänyt järin paljon huomiota. Ainahan raskasta työtä tekevää aikuista kolottaa sieltä ja täältä.

‒ Arvelin, että selkälihakset ovat alituiseen kipeänä. Vedin aamuisin salvaa selkään, pistin Buranaa huuleen ja läksin töihin.

Mutta tilanne olikin hyvin vakava. Röntgen- ja magneettikuvausten jälkeen asia oli selvä: raskaat nostot loppuivat kokonaan, saman tien.

Ankea herätys eläkeotteessa

Se oli täydellinen yllätys. Siinä meni ammatti, ja alkoi pitkä sairauslomakausi. Sairauspäivärahalle putoaminen oli Markku Lukkariselle kova herätys.

‒ Tuli kuponki, josta näki, miten vähän saisin eläkettä, jos joutuisin työkyvyttömyyseläkkeelle. Ynnäsin, että näillä ei asuntolainaa makseta. Talo menee myyntiin, kaikki menee, Lukkarinen kertaa tunnelmiaan.

Onneksi niin ei käynyt.

Ensimmäinen kokeilu ei toiminut

Markku Lukkarinen ohjattiin Varmasta työeläkekuntoutukseen. Hän kävi työhönvalmentajan pakeilla, jonka kanssa koetettiin haarukoida, mikä olisi mahdollinen reitti takaisin työelämään. Se ei ihan mennyt kuin Strömsössä.

‒ Emme oikein löytäneet yhteistä säveltä, ja minulle maalattiin aika ruusuista kuvaa esimerkiksi oppisopimuksesta, Lukkarinen toteaa.

Aktiivinen mies löysi itse myyntiedustajan harjoittelupaikan eräästä yrityksestä ja aloitti siellä työkokeilun. Se ei kuitenkaan toiminut. Pian Lukkarinen tuli siihen tulokseen, että jotain muuta piti keksiä.

"Tänne mä haluan"

Lukkarisen ystävä työskenteli Laatulattiat Uusimaa Oy:ssä, ja hän oli ryhtynyt työpaikallaan Lukkarisen puhemieheksi. Ystävän mielestä tällä oli ammattitaitoa, josta olisi yritykselle hyötyä ja joka laajentaisi sen toimialaa.

Markku Lukkarinen oli vuosien ajan kuullut ystävältään Laatulattioista, ja käynyt itsekin siellä ollessaan myyntiedustajaharjoittelijana.

‒ Kun kävin täällä, tuli sellainen fiilis, että tänne mä haluan. Mä tulen tänne vaikka väkisin, Lukkarinen naurahtaa.

 

Markku Lukkarinen oli pohtinut tehtäviään ja rooliaan, ja pohdintaa jatkettiin yhdessä Katri ja Sami Järvensivun kanssa. ‒ Yllättävän sujuvasti toimiva järjestelmä, toteavat yrittäjät Katri ja Sami Järvensivu työeläkekuntoutuksesta.

Palaset loksahtavat kohdalleen

‒ Markku kävi useaan kertaan meitä moikkaamassa ja juttelemassa, oli aktiivinen ja miettinyt omaa rooliaan. Tutustuttiin puolin ja toisin, kertoo Laatulattioiden hallintojohtaja, yrittäjä Katri Järvensivu.

‒ Markku kertoi omat ajatuksensa siitä, mitä meillä tekisi. Me totesimme, että justiinsa tämmöistä me tarvitaan.

Palaset loksahtivat kohdalleen muutamassa kuukaudessa. Joulukuusta 2017 lähtien Markku Lukkarinen on toiminut Laatulattiat Uusimaan mosaiikkibetonikorjauksista vastaavana työnjohtajana.

Työnjohtajaksi työhönvalmennuksella

Lukkarisen Laatulattiat-ura alkoi kolmen kuukauden työkokeiluna. Sen aikana varmistettiin, että Lukkarisen selkä kestää aiemmasta paljon kevennettyä työtä, vaikka ala pysyi samana. Varma maksaa työkokeilun ajalta työnantajalle osan hänen palkastaan.

Nyt menossa on seuraava askel, työhönvalmennusjakso, joka kestää elokuun loppuun saakka. Sen aikana yritys kouluttaa Lukkarisesta mosaiikkibetonitöiden työnjohtajan. Käytännössä se tarkoittaa vastuuta työmaiden järjestelyistä sekä yrityksen tietojärjestelmien, hinnoittelun ja tarjousten laskennan opettelua.

Myös työhönvalmennuksen aikana Varma kustantaa työnantajalle osan palkasta.

Tasaa alussa työnantajan riskiä

‒ Olisimme palkanneet Markun varmasti muutenkin, mutta työeläkeyhtiön maksama korvaus oli toki plussaa. Emme olisi osanneet sellaista ajatellakaan, mutta Markku itse kertoi meille tästä mahdollisuudesta, sanoo Katri Järvensivu.

‒ Työeläkeyhtiön mukana olossa kuntoutusvaiheessa on paljon järkeä. Se tasaa meidän riskiä työnantajana. Markku kertoi rehellisesti, että selkä on tietyssä kunnossa. Työnantajalle on riski palkata kaveri, jos sitten käykin niin, että tämä joutuu pitkälle sairauslomalle, pohtii Laatulattioiden toimitusjohtaja, yrittäjä Sami Järvensivu.

‒ Iso kiitos siitä, että uskalsitte ottaa näillä vaivoilla varustetun miehen töihin. Kaikki eivät olisi uskaltaneet, Markku Lukkarinen antaa tunnustusta Järvensivuille.

Ammattimies kouluttaa toisia

‒ Olen itse ollut kivihommissa. Jos selkä ei ole kunnossa, mutta ammattitaito on, se tietotaito pitää saada käyttöön, jota ei itse pysty hyödyntämään. Markku kouluttaa nyt meidän kavereita ja siirtää osaamistaan, Sami Järvensivu huomauttaa.

Nyt, pian puolen vuoden jälkeen, Lukkarisen rooli yrityksessä on muotoutunut jokseenkin sellaiseksi, miksi sitä alkukeskusteluissa kaavailtiin.

‒ Teen osin edelleen mosaiikkibetonitöitä, mutta hyvin paljon kevennettynä aikaisemmasta. Opetan samalla työkaveria, etsin työmaita ja kasvatan hommaa, Lukkarinen vetää yhteen.

‒ Markulla on potentiaalia opettaa muita, ja hän soveltuu työnjohtajaksi. Se on meille tärkeää, Sami Järvensivu toteaa.

Työpari opettaa toistaan

Tietotekniikka on Lukkariselle uutta. Se puoli uudesta työroolista pelottaa tässä vaiheessa hiivatisti, Lukkarinen tunnustaa.

‒ Mutta ei auta. Otan sen niin, että se kuuluu tähän hommaan. Ja on hyvä, että on uusia asioita.

Ystävä, jolle Lukkarinen on opettanut mosaiikkibetonityötä, opettaa puolestaan tälle tietokoneen ja tarvittavien järjestelmien käyttöä. Työparina toimitaan työmailla ja konttorilla.

Työnantajan vinkki: mieti rooli selviksi

Laatulattiat Uusimaalle Markku Lukkarisen työkokeilu oli ensimmäinen kokemus työeläkekuntoutuksesta. He pitävät järjestelmää yllättävänkin toimivana työnantajan vinkkelistä.

‒ Systeemi on joustava eikä liian byrokraattinen. Kun paperihommia riittää muutenkin, arvostaa sitä, että asiointi on sujuvaa ja lomakkeet helppoja täyttää, Katri Järvensivu huomauttaa.

Sami Järvensivu sanoo voivansa suositella eläkeyhtiön tukemaa työkokeilua muillekin työnantajille. Kuntoutujan roolin ja työtehtävien on kuitenkin ensin oltava hyvin mietittyjä molempien näkökulmasta.

Varman tuella takaisin töihin

Kuntoutuksen avulla voit hakea uutta urapolkua, jos sairaus uhkaa työkykyäsi. Lue lisää Varman kuntoutuspalveluista.

Artikkeli
Markku Kilpeläinen suuntasi sohvan sijaan yrittäjän uralle
eläketurva, työelämä 11.05.2018

Voisit olla kiinnostunut myös näistä