Elinkeinotuki tasoittaa personal trainerin alkutaivalta

10.06.2016
kuntoutus
yrittäjyys
eläketurva
Artikkeli

Kahdeksan vuotta päivittäin kylpylän kemikaalien keskellä oli liikaa liikunnanohjaaja Markku Kilpeläisen terveydelle. Työtä oli pakko muuttaa. Ura personal trainerinä ja yrittäjänä alkaa syksyllä.

─ Mikä on, kun liikuntatuntien vetämisen jälkeen väsyttää enemmän kuin ennen, mietti kuopiolainen Markku Kilpeläinen aika ajoin. Vaikka ammatikseen liikkuvan kunto olikin kova.

Työpaikan vuosittaisissa terveystarkastuksissa oli kuitenkin käynyt ilmi selvä suunta: Kilpeläisen keuhkojen hapenottokyky aleni vuosi vuodelta. Huippulukemista tultiin lopulta astman puolelle.

Hiljaiseen hiipumiseen tottui

Mies itse ei ensimmäisinä vuosina erityisemmin huomannut keuhkojensa hiljaista hiipumista. Iho-oireet eivät sen sijaan jääneet huomaamatta: ne olivat välillä todella pahat. Sairauspoissaoloja alkoi kertyä enemmän ja enemmän.

─ Olin katsellut uutta työpaikkaa. Liikunta-alan vakituiset työt ovat kuitenkin Savossa kiven alla, ja täällä halutaan perheen kanssa pysyä, Kilpeläinen kertoo.

Lopulta ei enää auttanut muu kuin järjestää työelämä toisin.

Työterveyslääkärille ja rivakasti toimeen

─ Kyselin vaihtoehtoja työterveyslääkäriltä. Hän vinkkasi, että katsopa työeläkekuntoutusta. Työnantajan ja työterveyden kanssa kartoitettiin uudelleenkoulutusta, mutta aika pian yrittäjyys haarukoitui järkeväksi vaihtoehdoksi.

Päätöksenteko kävi lopulta nopeasti.

─ Joulukuun alussa istuttiin työnantajan ja työterveyslääkärin kanssa alas. Työeläkeyhtiöstä tuli päätös tuesta jo helmikuussa. Sen jälkeen piti lähettää konkreettisia suunnitelmia, miten lähden yritystä rakentamaan.

Markku Kilpeläinen laati liiketoiminta- ja markkinointisuunnitelman, rahoituslaskelman ja paljon muuta paperia.

─ Piti osoittaa, että yrityksellä on toiminnan mahdollisuuksia, Kilpeläinen kertaa.

Sivutoimisesta yrittäjästä päätoimiseksi

Markku Kilpeläinen on toiminut sivutoimisena yrittäjänä, liikunnanohjaajana ja personal trainerinä (PT), jo vuodesta 2011. Ajatus kokonaan yrittäjäksi siirtymisestä ei siksi tuntunut lainkaan hankalalta. Oli myös selvää, että hän toimii jatkossakin PT:nä.

─ Yrittäminen on jo tuttua, verottajan kanssa vekslaaminen ja monet käytännön järjestelyt. Mutta onhan tässä vielä paljon hoidettavaa: on etsittävä yhteistyökumppaneita, on rekisteröitymisiä ja markkinointia.

Yhteistyökumppaneikseen Kilpeläinen hakee omia palvelujaan täydentäviä ammattilaisia, kuten ravitsemusterapeutteja ja fysioterapeutteja. Syyskuussa hän aloittaa yrityksessään täyspäiväisesti.

─ Syksy on hyvä aika siirtyä kokonaan PT:ksi, kun kesäkiloja aletaan karistaa, hän tietää entuudestaan.

Elinkeinotuki ja työkokeilu auttavat alussa

Yrittäjän alkutaivalta tasoittavat Varman myöntämä elinkeinotuki ja yrittäjän työkokeilu. Ne antavat pohjan toimeentulolle, kun yrityksen toiminta on vasta käynnistysvaiheessa.

Työkokeilun ajalta Kilpeläinen saa kuntoutusrahaa. Se on noin 60─70 % palkkatasosta, joka hänellä oli palkansaajana. Työkokeilua haetaan kolmen kuukauden jaksoissa, ja sitä tuetaan enintään puoli vuotta. Sen jälkeen on tarvittaessa mahdollista hakea kuntoutusrahaa yrittäjän työhönvalmennukseen enintään toiset puoli vuotta.

Kilpeläinen sai Varmalta myös elinkeinotukea alkuvaiheen hankintoihin: tietokoneeseen, mittareihin ja muihin tarvittaviin työvälineisiin.

Kovaa kilpailua ja lujaa uskoa

Personal trainer -alalla kilpaillaan tiukasti myös Kuopion seudulla. Markku Kilpeläinen kuitenkin uskoo lujasti saavansa elannon työstä, sillä hänellä on valtti: auktorisoidun personal trainerin lisenssi. Niitä on Pohjois-Savossa toistaiseksi vain kolmella.

Lisenssi voidaan myöntää niille, joilla on laaja alan pohjakoulutus – kuten liikunnanohjaajan tai fysioterapeutin – PT:n ammattitutkinto ja usean vuoden työkokemus alalta. Lisenssin saaneet listataan Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksen SKY:n ylläpitämään hakemistoon.

Laajan koulutuksen ja kokemuksen lisäksi Kilpeläisellä on urheilu- ja valmennustausta. Hän on myös käynyt läpi polvileikkaukset, toipumisen, liikkumattomuuden aiheuttaman painonnousun ja 25 kilon painon pudottamisen. Kaikki tämä auttaa ymmärtämään monenlaisia asiakkaita.

─ Luottavainen olen, en olisi muuten lähtenyt tähän polkuun. Kyllä minä ihteeni luotan. Siitä se lähtee rullaamaan.

Mitä on elinkeinotuki?

  • Elinkeinotuella tuetaan yrityksen perustamista tai toiminnan muuttamista
  • Perustuu tarveharkintaan, elinkeinotuen rinnalla yrittäjällä on oltava myös muuta rahoitusta 
  • Yrittäjälle voidaan kustantaa työtä helpottavia apuvälineitä tai toimintaa varten tarvittavia uusia työvälineitä

Tarkemmin työeläkekuntoutuksesta ja elinkeinotuesta

Teksti: Riitta Gullman
Kuvat: Markku Kilpeläinen

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();