Pidä huolta kasvun tekijöistä

10.06.2016
yrittäjyys
tapahtumat
Artikkeli

Hyvä strategia on kasvuyritykselle avainasia. Sen suunnittelijoista ja toteuttajista kannattaa pitää huolta.

Kun yritys hakee tosissaan kasvua, sen kannattaa käydä raadollista keskustelua omista voimavaroistaan, joilla kasvu pitäisi saada aikaan. Ei riitä, että puhutaan tuotteista, palveluista ja strategiasta. On arvioitava, onko yrityksellä itsellään kasvun tekevät avainhenkilöt ja vaatisiko kansainvälistyminen mukaan uudenlaisia omistajia.

- Kannustamme usein rahoituskeskusteluiden yhteydessä yrittäjiä ottamaan mukaan sellaisia kasvollisia omistajia, jolla on kansainvälistymisessä tarvittavaa osaamista ja omistajan paloa rinnassa, sanoo työeläkeyhtiö Varman varatoimitusjohtaja Ville-Veikko Laukkanen.

Tämän tyyppiset keskustelut ovat paljon esillä noin 250 keskisuuren yrityksen Kasvuryhmässä, jossa Risto Siilasmaan ja Matti Alahuhdan kaltaiset huippujohtajat sparraavat kasvua tavoittelevia yrittäjiä.

Oikeanlainen pääomasijoittaja saattaa olla monelle kasvuyritykselle arvokas voimavara. Pääomasijoittaja tuo yritykseen rahan lisäksi osaamista, joka voi liittyä vaikkapa toimialaan tai strategiseen johtamiseen. Lisäksi pääomasijoittajilla voi olla arvokkaita verkostoja, joiden avulla aukeavat ovet, joita suomalaisyrittäjän voi muuten olla vaikea avata.

Pääomasijoittaja on toki vain yksi ratkaisuvaihtoehto. Silloinkin on tärkeää löytää juuri oikeanlainen sijoittaja, joka tuo mukanaan nimenomaan kyseisen yrityksen tarvitsemia asioita.

Kasvun johtamiseen voi toki saada tukea ilman omistusjärjestelyitäkin vaikkapa ottamalla hallitukseen ulkopuolisia ammattilaisia. Omistajuuden kautta sitoutunut sijoittaja on kuitenkin todennäköisesti täydemmällä sydämellä toiminnassa.

- Omistusrakenteiden pitää edistää kasvua aidosti niin, että toimitusjohtaja saa hallitukselta vahvaa tukea, sanoo Laukkanen.

Vahva tuki on erityisen tärkeä johdolle murrosaikana, kun yritys tekee vaikeita päätöksiä merkittävistä uusista askeleista ja mahdollisesti myös vanhasta luopumisesta. Onnistunut esimerkki tällaisesta on Nokian päätös keskittyä verkkoliiketoimintaan.

Henkilöstö pidettävä kunnossa

Ylin johto ja omistajat ovat keskeisiä kasvun suunnittelijoita, mutta yhtä tärkeitä ovat kasvupolkua arjessa rakentavat ihmiset.

- Varmalla on luonteva rooli, kun aletaan keskustella työkyvyn ylläpitämisestä. Yritysjohdon kannattaa pohtia, millaista henkilöstöä koettelevia asioita kasvumatkalla tulee eteen, sanoo Laukkanen.

Kasvuun liittyy usein myös lieveilmiöitä. Jotkut palavat loppuun kovassa vauhdissa, ja elämänhallinta joutuu koetukselle. Laukkanen muistuttaa, että kasvuherkusta tulee helposti myrkky etenkin, jos työkyvyn ylläpitäminen laiminlyödään. Silloin perheet voivat hajota ja ihmiset luhistua.

Näitä asioita kannattaa miettiä oikeasti, ettei arki ala sakata ensimmäisen parin vuoden jälkeen. Työkykyasioiden pohtiminen ei ole ensimmäisenä mielessä, kun yrittäjät pohtivat kasvua ja kansainvälistymistä.

- Mutta on ilo nähdä, kuinka vastuullisesti yrittäjät suhtautuvat näihin asioihin, kun alamme niistä keskustella, kertoo Laukkanen.

Työkyky on erittäin tärkeä asia myös kansantalouden tasolla, sillä Suomessa maksetaan vuosittain neljä miljardia euroa työkyvyttömyyseläkkeitä. Noin 18 000 ihmistä jää työkyvyttömyyseläkkeelle vuosittain.

Näidenkin kustannusten kattamiseksi Suomi tarvitsee kasvua ja työtä. Tämä on keskeinen syy siihen, että Varma on mukana Kasvuryhmässä ja nuorille yrityksille tarkoitetussa Kasvu Openissa. Varma isännöi muun muassa 10. kesäkuuta energia-alan yrityksille suunnattua Fast Track Energy-tilaisuutta, joka on osa Kasvu Open -tapahtumien sarjaa.

- Näistä voimavara-asioista keskustelemme varmasti siinäkin tilaisuudessa, toteaa Laukkanen.

Välineitä työkyvyn kehittämiseen

Varma tukee asiakkaitaan työkyvyn johtamisessa sähköisellä verkkotyökalulla, joka avulla voi esimerkiksi ennustaa henkilöstön ikärakenteen, eläkkeiden määrien ja niistä aiheutuvien kustannusten kehitystä.

Samoin Varman sivuilta löytyy toimintamalli muun muassa sairauspoissaolojen hallintaan ja työhön paluun tukemiseen.

- Nämä ovat erittäin tärkeitä asioita, jos halutaan kestävää kymmenen vuoden kasvua eikä lyhyttä kasvupyrähdystä, sanoo Laukkanen.

Lue lisää:

Teksti: Risto Pennanen
Kuva: Mikko Vähäniitty

Voisit olla kiinnostunut myös näistä