Eläkeuudistuksen tietopaketti Tampereella

17.11.2014

Tänäkin syksynä Varma järjestää perinteisen työeläkepäiväkiertueen. Vuoden pääteemana on itseoikeutetusti eläkeuudistus.

Varman työeläkepäiviä pidetään loka-marraskuun aikana yhteensä 18 kappaletta 11 paikkakunnalla. Tampereen Hotelli Ilveksessä 11.11. pidettyyn tilaisuuteen ilmoittautui 85 kuulijaa. Helsingin tapahtumissa on ollut yli sata osallistujaa.

Työeläkepäivät on napakka neljän tunnin paketti, jonka luentojen aiheina tänä vuonna ovat eläkeuudistus, työeläkekuntoutus, TyEL-maksut ja sähköiset palvelut. Tampereella luennoivat Varman asiantuntijat Petri Lahtinen, Jukka Kuisma ja Otto Talvitie.

Selkeyttä ja lisätietoa

Tarkkaavainen yleisö esitti luennoitsijoille kysymyksiä esimerkiksi yrittäjäeläkkeestä, eläkekatosta ja ammatillisesta kuntouttamisesta. Tauoilla keskustelu kävi vilkkaana.

Tuija Kaunisto työskentelee Lihajaloste Korpela Oy:ssä kirjanpitäjänä, palkanlaskijana ja ostoreskontran hoitajana. Hän saapui työeläkepäiville tavoitteenaan saada iltapäivän aikana käytännönläheistä lisätietoa eläkeuudistuksesta ja eläkkeistä yleensä.

– Olen seurannut eläkeuudistuksen etenemistä netistä, televisiosta ja lehdistä ja mielestäni tietoa on aika hyvin saatavilla, jos vain kiinnostusta asiaan löytyy. Äsken kuulemani luento eläkeuudistuksesta oli myös hyvä, Kaunisto kertoo.

Vanhusten palvelutalossa työskentelevä Viola-Kotiyhdistys ry:n talouspäällikkö Tuija Peltonen vastaa työnsä puolesta usein eläkkeitä koskeviin kysymyksiin:

– Tulin tänne saadakseni selkeyttä tähän eläkeuudistukseen. Myös nykyiset eläkeasiat kiinnostavat - vuodenvaihteen työmäärääni helpottaa, kun täällä tulee kerrattua asioita ja on taas helpompi antaa töissä vastauksia esimerkiksi osa-aikaeläkkeistä.

Peltonen koki hyödylliseksi myös tiedot ammatillisesta kuntoutuksesta.

– Nykyään työnantaja on velvollinen hakemaan aktiivisemmin kuntoutusta, mikä on hyvä asia sekä työntekijöille että työnantajalle. Meillä talon sisällä on tehty jo pitkään erilaisia työkokeiluja ja pyritty sillä tavoin löytämään jokaiselle sopivaa työtä. Kolmivuorotyö kun on raskasta eikä esimerkiksi yötyö sovi kaikille.

Sähköiset palvelut hyötykäyttöön

Jarmo Kinnari työskentelee HL Eriste Oy:ssä kirjanpitäjänä ja palkanlaskijana, joten seminaarin aiheet nousevat töissä usein esiin.

– Tulin tänne hakemaan tietoa eläkeuudistuksesta pähkinänkuoressa. Puolen päivän mittainen tapahtuma antaa tietoa mukavan tiiviissä muodossa. Huomenna jaan annin kollegalleni töissä. Olen seurannut eläkeuudistuksen valmistelua sanomalehdistä, ja tämä seminaari antoi uskonvahvistusta lukemalleni. Täältä sai lisäksi ammattinäkökulmaa aiheeseen.

Sähköisten palveluiden luento sai Kinnarin innostumaan:

– Palvelut olivat kyllä tiedossa, mutta niitä ei ole tullut käytettyä. Aion jatkossa hyödyntää Varman sähköisiä palveluita esimerkiksi tilinpäätöksissä TyEL-maksun arvioimiseen.

Pakollinen välttämättömyys

Haastatellut osallistujat ottavat eläkeuudistuksen ymmärtäväisesti vastaan. Toki siinä nähdään myös vaikeita puolia.

– Eläkkeen superkarttuman poistuminen harmittaa. Se oli monelle hyvä houkutin tehdä lisätyövuosia, mutta nyt karttumalla ei voi enää motivoida työntekijöitä jäämään pidemmäksi aikaa töihin, Peltonen sanoo.

Kaunisto, Peltonen ja Kinnari ovat kuitenkin kaikki sitä mieltä, että eläkeuudistus on välttämättömyys, kun väki elää entistä vanhemmaksi ja toisaalta uusia veronmaksajia on syntynyt vähemmän kuin suurten ikäluokkien aikaan.

– Eläkeuudistus on pakollinen, ei sitä kenenkään kiusaksi ole tehty. Mielestäni uudistus on hyvin kohtuullinen: siinä on edetty varovaisesti eikä heti isolla nuijalla, Kinnari kiteyttää.

Teksti ja kuvat: Irma Capiten

Tutustu työeläkepäivillä esitettyyn tietopakettiin eläkeuudistuksesta ja kuntoutuksesta:

Katso myös esimerkkejä työeläkemaksusta ja eläkkeen määrästä:

{{errorMessage}}

Avainsanat

Blogi