Risto Murto: Eläkevarat on hoidettu hyvin

17.09.2015
eläketurva
sijoitukset ja talous
Uutinen

Suomen talous on kärsinyt vuosia taantumasta, mutta yhteisille eläkevaroillemme kuuluu hyvää. Varman vakavaraisuus on ennätyksellisen vahva.

Sijoitusmarkkinat ovat elpyneet nopeammin kuin Suomen ja Euroopan talous yleisesti. Tämä näkyy myös Keskinäisen työeläkevakuutusyhtiö Varman luvuissa.

– Sekä Varman sijoitusvarallisuus että vakavaraisuus ovat ennätystasolla, toimitusjohtaja Risto Murto kertoo.

Eläkeyhtiön taloudellinen kunto ja sille uskottujen eläkevarojen hyvä hoito ovat tärkeitä sen kannalta, että suomalaisten eläkkeet pystytään maksamaan täysimääräisesti ja ongelmitta myös tulevaisuudessa. Eläkeyhtiön vakavaraisuus kertoo pohjimmiltaan yhtiön myrskynkestävyydestä, mutta se näkyy suoraan myös asiakasyritysten kukkarossa.

– Asiakkaan kannalta eläkeyhtiön vakavaraisuus on tärkein tekijä, kun lasketaan asiakashyvityksen suuruutta. Asiakashyvityksetkin ovat nyt ennätyssuuret, Murto toteaa.

– Varman operatiivisen toiminnan kustannukset ovat yhtä suuret kuin asiakashyvitykset. Asiakkaidemme maksurasitus on niin kevyt kuin vain voi olla.

Pidempään töissä

Sijoitusvarallisuuden hyvän hoidon lisäksi tulevaisuuden eläkkeiden turvana on eläkeuudistus, joka varmistaa osaltaan Suomen eläkejärjestelmän pitkän ajan kestävyyden. Eläkejärjestelmää vahvistavat talouden kasvun ohella työurien piteneminen.

– Eläkeuudistus haastaa työelämämme, koska työelämässä pysytään aikaisempaa pidempään, Murto toteaa.

Työnantajien kannattaa panostaa henkilöstön osaamisen kehittämiseen ja työssä jaksamiseen. Tämän työkykyjohtamisen avuksi Varma tarjoaa asiantuntemustaan sekä tietoa ja käteviä arjen välineitä verkkosivuillaan.

– Tärkeää on, miten työyhteisö ja johto suhtautuvat vanhempiin työntekijöihin. Työn rasittavuus ei voi olla sama 65-vuotiaalla kuin 30 vuotta nuoremmalla. Toisaalta iäkkäät työntekijät ovat keskimäärin paremmassa kunnossa ja työt fyysisesti kevyempiä kuin ennen.

– Isommilla työpaikoilla työntekijöiden siirtäminen tehtävästä toiseen on tietysti helpompaa kuin pienissä yrityksissä.

Uudet työpaikat syntyvät valtaosin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Paljon julkisuutta keräävien teknologia-alan kasvuyritysten merkitys Suomen talouskasvulle on suuri, mutta valtaosa uusista työpaikoista syntyy perinteisten alojen yrityksiin.

– Oma oletukseni on, että palvelualat ovat kasvavassa roolissa. Palveluissa on paljon kasvuvaraa ja niihin voi syntyä paljon uusia työpaikkoja, Murto arvioi.

Yrittäjän turvattava itsensäkin

Risto Murto tähdentää, että yksinyrittäjän ja pienyrittäjän on tärkeää huolehtia omasta eläketurvastaan. Koska eläketurvan taso vaikuttaa myös yrittäjän muun sosiaaliturvan tasoon, yrittäjän kannattaa mitoittaa eläke- ja muut maksunsa niin, että niillä tulee tarvittaessa toimeen.

Varmalla on tarjolla pienyrittäjille muun muassa Yrittäjän laskuri, jolla yrittäjä pystyy itse tekemään laskelmia eläkkeestään ja muusta sosiaaliturvastaan sekä siitä, miten erisuuruiset maksut vaikuttavat niiden tasoon.

Teksti: Martti Ristimäki
Kuva: Nico Backström

Kirjoitus on julkaistu myös 7.9.2015 ilmestyneessä uudessa Varma-lehdessä.

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _vwo_code = (function () { var account_id = 65925, settings_tolerance = 2000, library_tolerance = 2500, use_existing_jquery = false, // DO NOT EDIT BELOW THIS LINE f = false, d = document; return { use_existing_jquery: function () { return use_existing_jquery; }, library_tolerance: function () { return library_tolerance; }, finish: function () { if (!f) { f = true; var a = d.getElementById('_vis_opt_path_hides'); if (a) a.parentNode.removeChild(a); } }, finished: function () { return f; }, load: function (a) { var b = d.createElement('script'); b.src = a; b.type = 'text/javascript'; b.innerText; b.onerror = function () { _vwo_code.finish(); }; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(b); }, init: function () { settings_timer = setTimeout('_vwo_code.finish()', settings_tolerance); var a = d.createElement('style'), b = 'body{opacity:0 !important;filter:alpha(opacity=0) !important;background:none !important;}', h = d.getElementsByTagName('head')[0]; a.setAttribute('id', '_vis_opt_path_hides'); a.setAttribute('type', 'text/css'); if (a.styleSheet) a.styleSheet.cssText = b; else a.appendChild(d.createTextNode(b)); h.appendChild(a); this.load('//dev.visualwebsiteoptimizer.com/j.php?a=' + account_id + '&u=' + encodeURIComponent(d.URL) + '&r=' + Math.random()); return settings_timer; } }; }()); _vwo_settings_timer = _vwo_code.init(); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();