Finlaysonin alueelle muuttaa Yrityskylä

Finlaysonin alueelle muuttaa Yrityskylä

29.02.2016
kiinteistöt
yrittäjyys
Uutinen

Vuodesta 2013 Tampereella toiminut Yrityskylä jatkaa toimintaansa uusissa tiloissa Finlaysonin alueella maaliskuusta alkaen. Yrityskylä on yhteiskunnan, talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimiskokonaisuus.

Finlaysonin alue on nykypäivänä monipuolinen kulttuurin, harrastamisen ja ravintolatoiminnan keskittymä, ja sen omistaa työeläkeyhtiö Varma. Alueella on lukuisten eri toimialojen yritysten toimistotiloja ja noin 100 toimijaa. Yrityskylä on luonteva osa historiallista Finlaysonin aluetta. Siitä kehittyi 1800-luvulla ikään kuin pienoisvaltio kaupungin sisällä, aivan kuten Yrityskylästä muodostuu oma pienoiskaupunkinsa oppimisympäristönä.

– Tampereen kaupunki rakentui vahvasti Finlaysonin tehdastoiminnan ympärille. Alueella oli muun muassa oma koulu, poliisi, kauppa ja raha. Finlaysonin puuvillatehtaan kasvu Pohjoismaiden suurimmaksi tehtaaksi edustaakin yrittäjyyttä parhaimmillaan. Yrityskylä-toiminta tuo kiinnostavalla ja osallistavalla tavalla yrittäjyyttä ja työelämää tutuiksi tämän päivän nuorille, sanoo Varman kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki, joka vastaa Finlaysonin alueen kehittämisestä.

Yrityskylän uudet tilat sijaitsevat Väinö Linnan aukiolla Vanhan tehtaan rakennuksessa. Toiminnasta vastaa Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Yrityskylä-oppimisympäristössä koululaiset tekevät työtä todellisissa yrityksissä.

– Tampereella sijaitsevassa Yrityskylässä vierailee lukuvuodessa noin 6 000 koululaista opettajineen, ja siellä työskentelee ohjaajina joka kevät- ja syyslukukausi lähes sata pirkanmaalaista opiskelijaa. Toimintamme on aktiivista, ja valtaosa nykyisistä yhteistyöyrityksistämme on jo sopinut yhteistyön jatkosta tuleville vuosille, kertoo Länsi-Suomen aluepäällikkö Johanna Vihinen Yrityskylästä.

Yrityskylä-oppimiskokonaisuus koostuu opettajien koulutuksesta, koulussa suoritettavista oppitunneista sekä vierailusta Yrityskylässä. Yrityskylä on koululaisten oma yhteiskunta, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan saaden palkkaa ja maksaen veroja tekemästään työstä. Lisäksi oppilas toimii kuluttajana ja kansalaisena osana yhteiskuntaa.

Yrityskylä on kehitetty Suomessa vuonna 2009, ja se toimii nykyisin kahdeksassa kaupungissa. Kansainvälinen Me and MyCity -yhteistyö on aloitettu Tukholman kanssa. Yrityskylä palkittiin maailman parhaaksi oppimisympäristöksi Qatarissa pidetyssä The 2014 World Innovation Summit for Education -tapahtumassa. Keväällä 2016 pääkaupunkiseudulla ja Kuopiossa pilotoidaan yhdeksäsluokkalaisille suunnattua Yrityskylän yläkoulumallia, jossa koululaiset oppivat taloudesta, työelämästä ja näitä läpileikkaavista teemoista globaalissa maailmassa. Yläkoulumalli on tarkoitus ottaa käyttöön Pirkanmaalla lukuvuonna 2016–2017.

Lisätietoja:

Kai Niinimäki, kiinteistöpäällikkö, työeläkeyhtiö Varma, puh. 040 729 8144, kai.niinimaki@varma.fi
Johanna Vihinen, aluepäällikkö, Yrityskylä Länsi-Suomi, puh. 0400 164 379, johanna.vihinen@tat.fi
Leena Rantasalo, viestintäpäällikkö, työeläkeyhtiö Varma, puh. 050 300 7980, leena.rantasalo@varma.fi

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on Suomen vakavaraisin työeläkeyhtiö ja suurin yksityinen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 860 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2015 Varman maksutulo oli 4,6 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,2 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli vuoden 2015 lopussa 41,3 miljardia euroa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä