Työhyvinvointi yliopistoissa on parantunut jatkuvasti vuodesta 2010

Työhyvinvointi yliopistoissa on parantunut jatkuvasti vuodesta 2010

16.02.2016
työkykyjohtaminen
työelämä
Uutinen

Tuoreen kyselyn mukaan työhyvinvointi yliopistoissa on hyvällä tasolla. Erityisen tyytyväistä yliopistoväki on esimiestyöhön sekä oman työn sisältöön ja osaamiseen. Hyvinvointi on kasvanut systemaattisesti vuodesta 2010.

Yliopistojen vuoden 2015 työhyvinvointikyselyn tuloksista käy ilmi, että yliopistojen työhyvinvointi on kehittynyt kaikilla osa-alueilla myönteisesti aiempiin kyselyihin verrattuna.

Eri yliopistojen kesken ei ole suuria eroja henkilöstön tyytyväisyydessä. Paras keskiarvo asteikolla 1–5 oli 3,7 ja alin 3,4. Kyselyn perusteella työhyvinvointi on yliopistoissa kaiken kaikkiaan hyvällä tasolla.

Tulosten perusteella yliopistoissa ollaan tyytyväisimpiä lähiesimiestyöhön sekä oman työn sisältöön ja osaamiseen. Eniten kehitettävää löytyy strategisen johtamisen osa-alueelta.

Kysely toimii työkaluna työhyvinvoinnin kehittämiselle

Yliopistoissa on selvitetty henkilöstön työhyvinvointia räätälöidyllä kyselyllä vuodesta 2010. Yliopistot ovat rakentaneet työhyvinvointikyselyn yhdessä Työeläkeyhtiö Varman ja Surveypalin kanssa. Kyselyä on kehitetty sisällöllisesti vuosien varrella yhteistyössä Tampereen yliopiston ja työelämäasiantuntijoiden kanssa.

– Kysely tukee yliopistojen työhyvinvoinnin kehittämistoimintaa ja siten välillisesti myös yliopistojen tuloksellisuutta. Se on johdolle ja esimiehille sekä HR-asioiden parissa työskenteleville hyvä kehittämistyökalu, sanoo Varman yhteyspäällikkö Tero Virtanen.

Työhyvinvointikysely sisältää 38 kysymystä eri aihealueilta: yhteisöllisyydestä, työn sisällöstä ja osaamisesta, työoloista, lähiesimiestyöstä, strategisesta johtamisesta yliopistotasolla sekä strategisesta johtamisesta tiedekuntatasolla.

Työhyvinvointikyselyn tulokset eivät ole suoraan vertailukelpoisia aiempien vuosien tulosten kanssa, sillä mukana on vuosittain ollut eri yliopistoja. Myönteistä on, että tulokset ovat vuosi vuodelta parantuneet.

– Yliopistojen henkilöstön työhyvinvoinnin tukeminen korostuu lähivuosina erityisesti yliopistojen talouden tiukentumisen seurauksena, Virtanen toteaa.

Vuonna 2015 työhyvinvointikyselyyn osallistui Suomen 14 yliopistosta 13, ja vastauksia saatiin yhteensä 16 913. Kysely toteutetaan seuraavan kerran vuonna 2017.

Yliopistojen työhyvinvointikyselyjen tulokset 2010-2015

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on Suomen vakavaraisin työeläkeyhtiö ja suurin yksityinen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 860 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2015 Varman maksutulo oli 4,6 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,2 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli vuoden 2015 lopussa 41,3 miljardia euroa.

Lisätietoja:
Tero Virtanen, yhteyspäällikkö, puh. 010 244 4982
Hanna Kankainen, työkykyjohtaja, puh. 010 244 3211
Mikko Kuivalainen, osastopäällikkö, viestintä, puh. 010 244 3186

Lue Varman työkykyjohtamisen palveluista.

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();