Varmassa kuntoutujien määrä ylitti uudet työkyvyttömyyseläkkeet

15.03.2016
työkykyjohtaminen
kuntoutus
Uutinen

Varmassa kuntoutujien määrä ylitti historiallisesti uusien työkyvyttömyyseläkkeiden määrän vuonna 2015. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä on laskenut tasaisesti samalla, kun kuntoutujien määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2010. Viime vuonna Varman tuella oli kuntoutuksessa noin 3 700 ihmistä ja kuntoutustuelle tai työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneitä oli 3 010.

Suomessa työkyvyttömyyseläkettä saa yhteensä noin 160 000 henkilöä, ja työkyvyttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain noin 4 miljardia euroa. Työkyvyttömyydestä ja sairauspoissaoloista johtuvia kustannuksia voidaan laskea tukemalla työntekijöiden työkykyä kuntoutuksen ja työkykyjohtamisen keinoin.

– Varman kuntoutujia on ensimmäistä kertaa historiassa enemmän kuin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneitä. Olemme jo usean vuoden ajan panostaneet aktiiviseen ja ennakoivaan kuntoutukseen, ja sen tulokset näkyvät alhaisempina työkyvyttömyyskustannuksina ja työelämään palaavina kuntoutujina, sanoo Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs.

Ensimmäisen kerran kuntoutujien määrä ylitti uusien työkyvyttömyyseläkkeiden määrän niukasti Varmassa jo vuonna 2014. Eläketurvakeskuksen mukaan koko työeläkejärjestelmässä ilmiön odotetaan tapahtuvan vuosien 2018–2019 aikana.

Vuodesta 2010 lähtien Varman kuntoutushakemukset ovat lisääntyneet 80 % ja uudet työkyvyttömyyseläkkeet ovat vähentyneet 22 %. Varman työkyvyttömyyseläkkeistä johtuvat kustannukset vähenivät 5 % vuodesta 2014, ja vuonna 2015 Varma maksoi työkyvyttömyyseläkkeitä 412 miljoonaa euroa. Työeläkekuntoutukseen panostimme 34 miljoonalla eurolla. Kuntoutujista 73 % eli 1 200 henkilöä palasi takaisin työelämään, joten laskennallinen eläkemenojen säästö oli 372 miljoonaa euroa.

Kuntoutujien määrä on noussut.

Muutosturvaa kuntoutuksesta

Varma on viime vuosina panostanut asiakasyritystensä työkykyjohtamisen kehittämiseen. Yhteistyö yritysten ja työterveyshuollon kanssa sekä lisääntynyt varhainen työeläkekuntoutus vaikuttavat työkyvyn myönteiseen kehitykseen. Suomessa työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyy vuosittain enää noin 18 000 henkilöä.

Hallituksen 29. helmikuuta julkistetun kilpailukykysopimuksen mukaan tuotannollisella ja taloudellisilla syillä irtisanotulla työntekijällä on oikeus työterveyshuollon palveluihin kuusi kuukautta työntekovelvollisuuden päättymisestä.

– Haasteena on ollut työttömien työkyvyn tukeminen tai se, kun henkilön työsuhde on päättynyt. Tulevaisuudessa oikeus työterveyspalveluihin parantaisi työttömien tilannetta ja ehkäisisi ajautumista työkyvyttömyyseläkkeelle. Kuntoutus paitsi ehkäisee työkyvyttömyyseläkkeitä, se on myös muutosturvaa, sanoo Kivekäs.

 

Lisätietoja: 

Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs, puh. 040 487 4225, jukka.kivekas@varma.fi
Viestintäpäällikkö Leena Rantasalo, puh. 050 300 7980, leena.rantasalo@varma.fi

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();