Eläkehakemusten käsittelyajoissa huima parannus

Eläkehakemusten käsittelyajoissa huima parannus

15.09.2016
eläketurva
vastuullisuus
Uutinen

- Eläkehakemusten käsittelyajat ovat Varmassa nopeutuneet viimeisen vuoden aikana merkittävästi ja ovat koko tämän vuoden ajan olleet alan keskimääräisiä käsittelyaikoja lyhemmät. Käsittelyaika paranee edelleen joka kuukausi, kertoo eläkepalveluista ja tietohallinnosta vastaava johtaja Tiina Kurki.

Vanhuuseläkepäätös jopa muutamassa päivässä, kuntoutuspäätös viikossa

Varmassa on viime vuosina kehitetty ja otettu käyttöön uusi eläkehakemusten käsittelyjärjestelmä.

- Järjestelmän käyttöönoton yhteydessä eläkehakemusten käsittely ruuhkautui ja asiakkaiden odotusajat olivat harmittavan pitkiä, mikä näkyi myös asiakaspalautteessa. Käyttöönoton jälkeen olemme panostaneet merkittävästi käsittelyprosessin tehostamiseen sekä hakemuksen moninaisten vaiheiden saumattomaan läpikulkuun.

Työn tuloksena käsittelyajat ovat parantuneet kuukaudella kaikkien eläkelajien osalta, vaikka samaan aikaan eläkehakemusten määrä on hieman kasvanut. Uusia eläkepäätöksiä tehtiin alkuvuonna 11 374, joka on 4 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

Vanhuuseläkepäätöksen saa Varmasta keskimäärin kuukaudessa.

- Päätöksen saa jopa muutamassa päivässä niissä tapauksissa, joissa kaikki tiedot ovat hakemuksen saapuessa olemassa. Usein joudumme kuitenkin odottamaan työnantajalta viimeisiä ansiotietoja eläkkeenlaskentaan, ja tämä pidentää odotusaikaa.

Käsittelyajoissa on eläkelajikohtaisia eroja, mutta viime kuukausien kehitys on ollut erittäin hyvää.

- Harkinnanvaraisten eläkelajien kuten työeläkekuntoutuksen ja työkyvyttömyyseläkkeen osalta käsittelyaikamme muihin yksityisiin työeläkeyhtiöihin verrattuna on keskimäärin kuukautta nopeampi. Kuntoutuspäätöksen asiakas saa meiltä viikossa. 

Sähköinen eläkehakemus on nopein

Saamamme palaute kertoo, että myös asiakkaamme ovat hyvin tyytyväisiä kehitykseen.

- Asiakkaillemme on tärkeää, että eläkehakemusten käsittely on nopeaa. Eläkkeen hakeminen on ainutkertainen tilanne elämässä ja sen on edettävä sujuvasti.

Päätöksen tekemisen nopeuteen vaikuttaa myös se, mitä kautta hakemus on tullut.

- Sähköisten hakemusten käsittely on tietenkin nopeampaa kuin paperisten hakemusten, koska tiedot siirtyvät verkkopalvelusta suoraan hakemusten käsittelyjärjestelmään.

Myös asiakkaamme ovat ottaneet verkkopalvelun omakseen: tällä hetkellä lähes puolet eläkehakemuksista tulee Varmaan sähköisinä, ja määrä kasvaa vuosittain voimakkaasti. Verkkopalvelussamme on tarjolla kaikkien eläkelajien sähköiset eläkehakemukset lukuun ottamatta perhe-eläkehakemusta, joka tulee käyttöön loppuvuodesta.

Varman eläkkeensaajien lukumäärä oli kesäkuun lopussa 337 260 (337 100 vuoden alussa). Maksetut korvaukset olivat tammi–kesäkuussa 2 446 (2 331) miljoonaa euroa.

Käsittelyajat

Tietoa eläkkeen hakemisesta

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();