Kohti entistä joustavampaa työkulttuuria

Kohti entistä joustavampaa työkulttuuria

29.12.2016
työelämä
yhtiötietoa
Uutinen

Varmassa on kuluvan vuoden aikana otettu harppauksia kohti entistä joustavampaa, modernia työkulttuuria. Työkulttuurin pilottiryhmät ovat ahkeroineet pitkin syksyä ja keränneet arvokkaita kokemuksia erilaisista työn tekemisen joustoista.

Yksi Varman strategian painopisteistä on rohkeat kokeilut, millä tarkoitetaan mm. ketterää muutosten ja uudistusten läpivientiä. Tätä toteutetaan myös työkulttuurin kehittämisessä. Kokemuksia erilaisista joustoista on kerätty työkulttuurin pilottiryhmissä, joissa on ollut mukana iso joukko varmalaisia. Pioneerien onnistuneet kokeilut laajennetaan koskemaan koko yhtiötä.

Pilottiryhmissä on testattu mm. laajempia työaikaliukumia, uudenlaisia kokouskäytäntöjä ja laajamittaisempia etätyömahdollisuuksia. Ryhmät ovat testanneet myös lepo- ja liikuntahetkiä työpäivän lomassa.

– Kuuntelemme työkulttuurin kehittämisessä henkilöstöä tarkalla korvalla. Kehitystyötämme ovat ohjanneet muiden muassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely ja henkilöstötutkimus, joista saimme tärkeää viestiä oman joukkomme kehitystoiveista. Näiden lisäksi muuttuva työelämä ja muiden menestyvien suomalaisyritysten esimerkki kannustavat kehittämään työkulttuuria ja työn tekemisen tapoja, kertoo Varman viestintä-, HR- ja vastuullisuusjohtaja Katri Viippola.

Myös tutkimukset puhuvat joustavien työskentelyolosuhteiden puolesta: joustavuus parantaa työelämän laatua, työssä jaksamista ja tuloksia. Modernia työkulttuuria edistetään Varmassa mm. uudistamalla etätyökäytännöt, lisäämällä joustoja ja valmentamalla esimiehiä luottamuksen ilmapiirin rakentamisessa ja suorituksen johtamisessa. Uudistusta tukee Varman toimitilojen meneillään oleva remontti. Uusien tilojen myötä työskentelytapojen mahdollisuudet monipuolistuvat entisestään.

Työkulttuuri on kilpailutekijä

Varmassa katsotaan, että työkulttuuri on myös kilpailutekijä: houkuttelevat yritykset saavat parhaat osaajat.

– Meillä on kaksi sanaa, jotka ohjaavat työkulttuurityötämme: ketteryys ja vastuunkantajuus. Haluamme vahvistaa talon sisällä ja asiakkaidemme suuntaan ketterää työotetta samalla kun kannamme vastuun työssämme. Olemme myös mukana pohtimassa työn tulevaisuutta, mm. Työelämä 2040 -hankkeessa. Kun useat asiakasyrityksistämme edustavat modernin työkulttuurin kärkeä, on myös meidän oltava muutoksessa mukana, Viippola linjaa.

Millainen sitten on tulevaisuuden työkulttuuri Varman viestintä, HR ja vastuullisuusjohtajan mielestä?

– Uskon, että tulevaisuuden työelämässä ei ole vain perinteisiä vakinaisia työsuhteita, vaan työyhteisön muodostavat kokonaisuus, jossa on yrittäjiä, määräaikaisia, vakinaisia ja projektityöntekijöitä. Meillä ei välttämättä ole vain yhtä työnantajaa ja työ ei myöskään ole sidottu tiettyyn paikkaan tai ajankohtaan. Tämän vuoksi joustot ovat tärkeitä ja paikallinen sopimisen rooli kasvaa.

– Samoin näen, että vastuullisuus nousee keskeiseen rooliin tulevaisuuden työssä. Osa yrityksen vastuullisuutta on vastuu omasta henkilöstöstä. Vastuullisuuteen henkilöstöpolitiikassa liittyy odotusten tunnistaminen ja niihin oikealla tavalla vastaaminen. Hyvä johtaminen ja mukavat kollegat ovat tärkeässä roolissa jatkossakin.

Modernin työkulttuurin edistäminen on yksi keskeisistä kehittämiskohteista Varman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa. Muita panostuskohteita ovat palkkauksen läpinäkyvyys ja eri-ikäisten työntekijöiden arvostus. Varma haluaa olla joustava, oikeudenmukainen ja monimuotoinen työnantaja. Työkulttuuriin panostamalla vahvistetaan luottamusta ja ketterää kulttuuria.

Teksti: Jenni Kurvinen

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();