Varma sijoittaa 300 miljoonaa euroa kestävän kehityksen osakkeisiin

Varma sijoittaa 300 miljoonaa euroa kestävän kehityksen osakkeisiin

23.11.2016
vastuullisuus
sijoitukset ja talous
Uutinen

Kestävän kehityksen osakesalkku on Varman vastuullisen sijoittamisen lippulaiva. Sijoituksia ohjataan yrityksiin, jotka hyötyvät ilmastonmuutoksen torjunnasta. Salkunhoitaja Hanna Kaskelan mielestä Yhdysvaltain poliittiset käänteet eivät pysäytä uusiutuvan energian globaalia esiinmarssia.

Varma on rakentanut kesästä 2016 saakka kestävän kehityksen osakesalkkua, jota voi pitää yhtiön vastuullisen sijoittamisen lippulaivana.

Ilmastopolitiikassaan Varma on sitoutunut siihen, että se pienentää sijoitustensa hiilijalanjälkeä ja muokkaa salkkuaan kohti 2 asteen maailmaa, eli niin, että ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä Pariisin ilmastokokouksessa linjattuun 2 asteeseen.

– Kestävän kehityksen osakesalkku sijoittaa yrityksiin, jotka hyötyvät ilmastonmuutoksen torjunnasta. Mukana on myös yrityksiä, joilla itsellään on selkeät tavoitteet ilmastonmuutoksen suhteen tai joille ei tule merkittäviä kustannuksia ilmastonmuutokseen sopeutumisesta, kertoo Varman salkunhoitaja Hanna Kaskela, joka rakentaa kestävän kehityksen teemasalkkua.

Tällä hetkellä salkun arvo on noin 300 miljoonaa euroa, ja yrityksiä on valittu eri toimialoilta kehittyneiltä markkinoita. Mukana on sekä teollisia että kuluttajayrityksiä.

– Toimiala ei ole rajoite, kunhan kyseessä ei ole öljy-yhtiö saatikka hiilikaivos. Mukana on myös sähköyrityksiä, jotka ovat muuttaneet tai muuttamassa tuotantoaan pois fossiilisista polttoaineista, Kaskela sanoo.

Ilmastonmuutoksen hillinnän ohessa kestävän kehityksen osakesalkku tavoittelee hyvää tuottoa. Laskennan ja tarkkaillun näkökulmasta salkun rakentaminen ja hoitaminen ei eroa muusta osakesijoittamisesta, ja kuten muissakin Varman osakesijoituksissa, tuottoa verrataan indeksiin.

Hanna Kaskela uskoo, että uusiutuvaan energiaan sijoittaminen on taloudellisesti kannattavaa, vaikka moni pelkää ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun ottavan takapakkia Yhdysvaltain tulevan presidentin linjausten takia.

– USA:n politiikka ja regulaation muutokset voivat hidastaa asioiden kulkua, mutta globaalisti katsottuna en usko energiainvestointien suunnan muuttuvan, Kaskela toteaa.

Sijoittaja vaatii vastuullisuutta

Vastuullisuuden huomioiminen sijoittamisessa on ennen kaikkea riskienhallintaa ja tuoton hakemista – ei viherpesua.

– Yritys, joka hoitaa hyvin velvoitteensa, työntekijänsä ja toimitusketjunsa, menestyy pitkällä tähtäimellä paremmin kuin vastuullisuutensa laiminlyövä, Hanna Kaskela sanoo.

Kestävän kehityksen osakesalkun vallitseva teema on juuri nyt ilmastonmuutos, mutta Kaskelan mukaan painotus ei ole staattinen, vaan se voi elää. Tulevaisuudessa teemat saattavat kohdentua esimerkiksi veden riittävyyteen, autoilun sähköistymiseen tai vaikkapa kyberturvallisuuteen.

– Tulevaisuudessa yhä useampi meistä ajaa sähköautolla, jonka energia pitää tuottaa tavalla tai toisella, kunhan energian lähde ei ole fossiilinen. Regulaatio elää vahvasti, joten nyt on mielenkiintoista yrittää ennustaa, kenelle jää arvottomia omaisuuslajeja taseeseensa ja kuka puolestaan hyötyy, Kaskela sanoo.

Lisätietoja medialle:
Salkunhoitaja Hanna Kaskela, puh. 040 584 5045
Viestintäpäällikkö Leena Rantasalo, puh.050 300 7980

Lisätietoja:
Varman sijoitusten ilmastopolitiikka
Vuosikertomus
Tulostiedot ja sijoitukset

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on Suomen vakavaraisin työeläkeyhtiö ja suurin yksityinen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 860 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2015 Varman maksutulo oli 4,6 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,2 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli syyskuun 2016 lopussa 42,4 miljardia euroa.

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();