Osittaisen vanhuuseläkkeen hakemuksia jo yli 600

21.02.2017
eläketurva
Uutinen

Varmaan on tullut alkuvuoden aikana noin 600 osittaisen vanhuuseläkkeen hakemusta. Hakijoista palkansaajia on reilu puolet, yrittäjiä neljännes ja työttömiä noin 20 prosenttia.

- Valtaosa hakijoista on 62- ja 63-vuotiaita miehiä. Eniten eläkkeenhakijoita on tukku- ja vähittäiskaupan toimialoilta. Hakijoita on paljon myös teollisuudesta, kiinteistöalalta, kuljetus-, varastointi ja tietoliikennealalta sekä rakennusalalta, kertoo eläkepalveluista ja tietohallinnosta vastaava johtaja Tiina Kurki.

Lähes kaikki hakijat ovat valinneet 50-prosenttisen eläkkeen eli heille eläkettä maksetaan 50 prosenttia viime vuoden loppuun ansaitusta eläkkeestä. Suurin osa eläkettä hakevista palkansaajista ansaitsee 2 000 – 4 000 euroa/kk. Yrittäjähakijoilla yleisin työtulo on 10 000 – 20 000/vuosi, mutta hakijoiden joukossa on melko paljon myös alle 10 000 euron vuotuisen työtulon omaavia yrittäjiä.

- Osittaisen vanhuuseläkkeen hakemusten käsittelyaika on tällä hetkellä hieman alle kolme viikkoa, joten hakemusten määrä ei ole ruuhkauttanut käsittelyä. Noin 80 prosenttia hakemuksista on tehty verkkopalvelussamme, mikä on sujuvoittanut hakemusten käsittelyä.

Osittainen vanhuuseläke mahdollistaa sen, että osan eläkkeestään – oman valinnan mukaan 25 tai 50 prosenttia karttuneesta eläkkeestä - voi nostaa jo ennen eläkeikää, aikaisintaan 61-vuotiaana. Tämä kuitenkin pienentää lopullista eläkettä. Eläkkeen rinnalla voi työskennellä ilman rajoituksia tai olla työskentelemättä. Osittainen vanhuuseläke on osa eläkeuudistusta, ja se tuli korvaamaan vuodenvaihteessa poistunutta osa-aikaeläkettä.

Lue lisää osittaisesta vanhuuseläkkeestä

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();