Hävikkiruuan myynti sai jätemäärät roimaan laskuun

Hävikkiruuan myynti Varman Salmisaaren toimistokampuksella toimivassa Fazer Amican henkilöstöravintolassa on tuonut iloa sekä asiakkaille että ympäristölle. Ylijääneen lounasruuan myynti sai jätemäärät oitis roimaan laskuun.

Fazer Amican henkilöstöravintola aloitti hävikkiruuan myynnin syyskuussa Varman Salmisaarenrannan toimistossa, jossa on myös Outokummun ja Lemminkäisen toimipisteet. Hävikkimyynnissä on kyse ylijääneen ruuan myynnistä lounasajan jälkeen Salmisaaren-toimitalon henkilöstölle. Tavoitteena on vähentää biojätettä, joka muodostaa lähes puolet kiinteistön jätteistä tällä hetkellä.

Myynnissä on vain se ruoka, jota jää jäljelle lounasajan päätyttyä. Ruokaa saa ostaa edullisesti konepestäviin kestorasioihin. Toive hävikkiruoan myymisestä tuli alun perin varmalaisilta, ja se oli myös yksi kesätyöntekijöiden ideoimista vastuullisuusteoista.

 – Ekologisuus lähtee usein pienistä asioista, mutta on tässä mittakaavassa jo merkittävää. Aikaisemmin hävikkiruuan myyntiä vastaan oli laki, joka on onneksi nyt väljentynyt. Esillä olleen ruuan säilytykseen liittyy kuitenkin erilaisia säädöksiä, ja sen vuoksi hävikkiruuan myynti on meille tärkeää, koska muuten tämä ruoka päätyisi biojätteeseen, kertoo Fazer Amican henkilöstöravintolan ravintolapäällikkö Maija Kaarne-Sokka.

Linjastoista tulee jopa useita kymmeniä kiloja jätettä, joka on ruokahävikkimyynnin myötä vähentynyt. Kun vielä alkukeväällä keittiössä syntyi hävikkiä 87 grammaa per lounas, oli sitä syyskuussa enää 33 grammaa.

– Emme toki vieläkään ole siinä tilanteessa, että ihan kaikki ruoka saataisiin myytyä, Kaarne-Sokka muistuttaa.

Erityisiä ruokasuosikkeja ovat Kaarne-Sokan mukaan kievinkana, lohiruuat ja lasagne. Myös salaatit ovat löytäneet tiensä ihmisten hävikkiruokakasseihin.

– Lapsiperheen arjessa hävikkiruoka voi olla suurikin apu, kun ruuan voi lämmittää nopeasti mikrossa.

Hiilijalanjälki pienemmäksi eri keinoin

Hävikkiruuan hyötykäyttö on paitsi ekoteko myös käytännön esimerkki Varman WWF:n Green Office -ympäristöjärjestelmän toimenpiteistä. Varman Salmisaaren toimisto on ollut Green Office vuodesta 2016. Green Office -toimistot pyrkivät pienentämään hiilijalanjälkeään eri keinoin.

– Meillä on otettu käyttöön aika järeitäkin keinoja, kuten siirrytty vihreään sähköön ja asennettu katolle aurinkovoimala. Lisäksi pysäköintihallissa on latausmahdollisuus 250 sähkö- ja hybridiautolle, kertoo Varman yritysvastuupäällikkö Katariina Sillander.

Hänen mielestään on tärkeää, että ympäristötekojen paletista löytyy myös sellaista tekemistä, mihin kuka tahansa varmalainen voi osallistua. Jätteen vähentäminen on yksi esimerkki tällaisesta.

Huomio kiinnittyy yhä enemmän ekologisuuteen

Maija Kaarne-Sokka kertoo, että ekologisuus on tärkeää myös fazerilaisille.

– Ekologisuus näkyy lounasravintolassa hävikkiruuan myynnin lisäksi energian säästössä, lähiruuan suosimisessa sekä luomuruuan käytössä, kun se on mahdollista. Kotimaisuusaste on myös huomionarvoista ja esimerkiksi käyttämämme broileri on täysin kotimaista. Myös punaisen lihan vähentämiseen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, sanoo Kaarne-Sokka.

Hävikkiruuan ympärillä on nähtävissä myös laajempi trendi. Vuoden 2016 aikana Helsingissä avattiin Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola Loop sekä lanseerattiin ravintoloiden kanssa yhteistyötä tekevä ResQ-sovellus, joka toimittaa ravintoloiden ylijäämäruokaa useissa kaupungeissa Suomessa ja Ruotsissa. Lisäksi esimerkiksi ruokakaupoissa myydään vanhenevia elintarvikkeita alennetuilla hinnoilla iltaisin.

Lue lisää Varman vastuullisuudesta

Voisit olla kiinnostunut myös näistä