Korona-aikana jokaisen YEL-yrittäjän tilanne on erilainen

Kevään koronatilanteessa jokaisen yrittäjän tilanne on ollut erilainen. Tuntematta yrittäjän koko tilannetta, ei yleispäteviä työeläkevakuutusohjeita ole voinut antaa. Kokosimme kuitenkin vinkit tärkeimmistä vaihtoehdoista koronatilanteessa selviytymiseen.

Koronamaksuaika koskee vielä kesäkuun maksuja 

Jos et ole vielä hakenut koronatilanteen vuoksi lisämaksuaikaa, voit pyytää 3 kuukautta maksuaikaa niille maksuerille, joiden eräpäivä on 20.4.-30.6. välisenä aikana. Maksuajan haku hoituu kätevästi asiointipalvelussamme, mutta jos toivot lyhyempää lisämaksuaikaa, se onnistuu helpoiten soittamalla. Maksuajalta peritään ainoastaan nykyinen 2 %:n vakuutusmaksukorko mutta ei viivästyskorkoa.

– Maksuaikajouston on ottanut käyttöön 14 % YEL-vakuutusasiakkaistamme. Moni yrittäjä on selvästi miettinyt sitä, että ehtiikö tilanne parantua oleellisesti siihen, kun erääntyneet maksut tulevat lopulta vastaan, kertoo vakuutuspalvelujohtaja Riikka Nivus.

Työtulon muutosta ei voi tehdä jälkikäteen, sen sijaan vakuutuksen voi päättää takautuvasti

Kun työskentely yrittäjänä keskeytyy pidemmäksi aikaa tai työskentely jää toistaiseksi todella vähäiseksi, YEL-vakuutus voidaan päättää, mutta se voidaan päättää tarvittaessa myös takautuvasti. Tarkka tilannearvio on olennaista, sillä päättämisellä on monenlaisia vaikutuksia esim. Kelan tartuntatauti- ja sairauspäivärahoihin, oikeuteen mahdolliseen tulevaan työttömyysetuuteen, aloittavien yrittäjien alennuksen menetykseen ja tapaturmavakuutukseesi.

Varman YEL-asiakkaat ovat tehneet paljon työtulon muutoksia kevään aikana. Maaliskuun alun jälkeisistä työtulon muutoksista noin 60 % on ollut työtulon pienennyksiä. Tilanteessa, jossa liiketoiminta pienenee pidempiaikaisesti tai jopa pysyvästi, on työtulon pienentämiselle hyvät perustelut. Työtuloa kun ei voi muuttaa takautuvasti.

– YEL-vakuutusmaksu lasketaan työtulon mukaan ja se vaikuttaa eläketurvan lisäksi myös sosiaaliturvaan. Ohjeistamme kaikkia yrittäjiä huomioimaan työtulomuutoksen vaikutukset esim. eri päivärahoihin ja oikeuteen saada työttömyysturvaa. Vakuutuksen voi lakkauttaa takautuvasti toisin kuin työtulon muutoksia. Työtulon muutoksien kanssa kannattaa olla nyt tarkkana, painottaa Nivus.

Työtuloa on myös korotettu koronatilanteen aikana. Korotusta tehdessä on hyvä muistaa, että sairauspäivärahan määrä perustuu pääsääntöisesti 12 kuukauden YEL-työtuloon siten, että sairastumiskuukauden tai edeltävän kuukauden työtuloa ei huomioida.

Yrittäjällä on ollut 8.4.2020 alkaen oikeus Kelan työmarkkinatukeen koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi 30.6.2020 asti. Työmarkkinatuen saaminen ei ole edellyttänyt yritystoiminnan lopettamista eikä YEL-vakuutuksen päättämistä. Etuus voidaan myöntää myös yrittäjälle, joka on päättänyt YEL-vakuutuksensa koronaepidemian vuoksi. Lue tarkemmat ohjeet tuen saamiseksi.  

Vakuutusmaksun pienentäminen joustolla?

Joillekin asiakkaille voi olla hyötyä joustomahdollisuudesta, joka pienentää YEL-vakuutusmaksua 10-20 prosenttia. Joustoa voi saada tiettyjen edellytysten täyttyessä ja sitä voi hakea asiointipalvelumme kautta. Jouston käyttäminen ei pienennä Kelan päivärahoja.

– Asiakaspalvelussamme on huomattu, että työtulon joustaminen on alkanut kiinnostaa. Se mahdollisuus on ollut huonosti tunnettu yrittäjien keskuudessa. Joustoa on pyytänyt vuosittain vain noin 150 Varmassa vakuutettua yrittäjää. Valitettavasti jousto ei ole mahdollinen vasta aloittaneelle yrittäjälle, toteaa Nivus.

 

Asiakaspalvelumme auttaa

Palvelemme arkisin kello 8–17 numerossa 010 192 100 (ulkomailta soitettaessa +358 10 192 100). Meidät tavoittaa myös chatissa.

Kaikki vakuutus- ja maksuasioihin liittyvät muutokset hoituvat helposti ja nopeasti asiointipalvelumme kautta.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä