Työnantaja, valmistaudu vuoden 2021 muutoksiin!

Perinteisesti vuodenvaihteessa työnantajien ja työntekijöiden TyEL-maksuprosentit sekä yrittäjien YEL-maksut ovat muuttuneet. Nyt vuodenvaihde tuo mukanaan monia muitakin muutoksia, joista erityisesti palkanlaskijoiden tulee olla tietoisia. Asiantuntijamme kokosivat avuksesi muistilistan.

Osakepalkkiot, työpanososinko ja vuosilomalain mukaiset lisävapaapäivät

Jo vuosi sitten kerroimme, että vuoden 2021 alussa osakepalkkioiden ja työsuhdeoptioiden TyEL-tulkintaan on tulossa pientä hienosäätöä. Muutokset tulevat koskemaan työsuhdeoptioita, jotka myönnetään 1.1.2021 tai sen jälkeen. Koska osakepalkkio ja työsuhdeoptiojärjestelyt ovat usein kimurantteja, niin voit saada Varmasta lausunnon tai päätöksen siitä onko kyse eläkkeen perusteena olevasta ansiosta vai ei.

Työntekijän saama työpanososinko on muuttumassa TyEL:n alaiseksi ansioksi. Muutos koskee kaikkia 1.1.2021 jälkeen maksettavia työpanososinkoja riippumatta siitä milloin ne on ansaittu.

Palkkajärjestelmän toimittajalta kannattaa varmistaa, että palkkajärjestelmään on tehty tarvittavat muutokset, jotta ilmoitus tulorekisteriin menee jatkossa oikein. Myös tulorekisterin ohjeita on päivitetty tältä osin ja niihin kannattaa tutustua.

Muutoksia tapahtuu myös tulorekisteriin ilmoitettavan vuosilomalain 7 a §:n perusteella maksettavan korvauksen tulolajin osalta. Uusi tulolaji on 216.  Korvaus ei ole miltään osin eläkkeen perusteena olevaa ansiota työsuhteen aikana tai sen päättyessä. 

Korvaus työsuhteen päättyessä

Kulunut vuosi on ollut haasteellinen monelle yritykselle ja lomautukset ja irtisanomiset ovat olleet valitettavan usein karua arkea. Työsuhteen päättyminen lomautuksen jälkeen tai ns. kultaisella kädenpuristuksella vaikuttaa siihen, miltä osin työntekijälle työsuhteen päättyessä maksettava suoritus voidaan lukea eläkkeen perusteena olevaksi ansioksi. Tilanteissa on paljon erilaisia nyansseja, joten jos olet epävarma, niin ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

TyEL-maksut  

Työntekijöiltä pidätettävä työntekijän TyEL-maksuosuus pysyy vuodenvaihteen jälkeenkin muuttumattomana, mutta muistathan, että työntekijän täyttäessä 53 tai 63 vuotta, muuttunutta työntekijän omamaksuosuutta sovelletaan seuraavan kuukauden alusta alkaen. 

Ensi vuoden alussa työnantajan TyEL-vakuutusmaksuprosentti muuttuu, samoin muutosta on tulossa asiakashyvityksiin.

Varman asiointipalvelu yrityksesi tukena

Tulorekisteri on ollut käytössä kohta kaksi vuotta ja tulorekisteri-ilmoittaminen on jo monelle tuttua juttua. Varman asiointipalvelua on kehitetty vastaamaan tulorekisteriajan tarpeita. Voit varmistaa mm. miten tulorekisteriin ilmoitetut työntekijäkohtaiset tiedot ovat välittyneet Varmaan. Saat asiointipalvelustamme TyEL-maksujen kopioita, voit tehdä maksuennusteita tai tulostaa raportin tilinpäätökseen. 

Eläkeikä ja eläkkeelle jääminen

Vuodesta 2017 lähtien työntekijän ja yrittäjän alin vanhuuseläkeikä on noussut kolmella kuukaudella syntymävuoden mukaan. Näin tapahtuu myös ensi vuoden alussa, kun vuonna 1958 syntyneiden alin vanhuuseläke nousee 64 vuoteen. Vastaavasti saman ikäluokan ylin eläkeikä nousee 69 vuoteen.

Työsuhteen päättyessä, tulee loppupalkan maksamisen yhteydessä ilmoittaa tulorekisteriin myös työsuhteen päättymistieto (tulorekisterissä palvelussuhteen päättyminen), jotta vanhuuseläke voidaan myöntää.

 

Kaikesta edellä mainitusta saa tarkempaa tietoa katsomalla tallenteen 25.11. pidetystä webinaaristamme Kohti vuotta 2021. 

Tarvitsetko apua?

Palvelemme sinua puhelimitse p. 010 192 100 ja chatissa arkisin kello 8–17. Voit myös lähettää meille viestiä asiointipalvelun kautta.

Kirjaudu asiointipalveluumme osoitteessa varma.fi.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä