Bättre hälsa för hela personalen

Bättre hälsa för hela personalen

9.3.2015

Arbetsgivaren sporrar till motion, och de som nappar är människor som redan motionerar. Låter det bekant? Otto Brandt-koncernen fokuserar nu på soffpotatisarna. Resultaten syns redan.

Otto Brandt, som säljer fritidsfordon, erbjuder en fascinerande arbetsmiljö för motorsportentusiaster, men själva arbetet garanterar ingen fysisk ansträngning. Detta har fått koncernen att tänka på hur personalen ska upprätthålla sin kondition.

Aktivitetstorsdagen har uppmuntrat de anställda att presentera sina egna intressen, t.ex. långfärdsskrinning och boboll, för kollegorna. Joggingklubben har inspirerat många att ta sig en morgonrunda på arbetstid, och motionssedlarna har erbjudit valfria förmåner.

– Nu försöker vi också aktivera dem med lite sämre kondition som inte har utnyttjat dessa möjligheter, säger ekonomi- och personaldirektör Paula Parviainen.

Vem tappar mest vikt?

I fjol somras startade Otto Brandts bantningstävling för anställda som är överviktiga eller runda om midjan.

– För dem ordnas regelbundet föreläsningar och vägningar ända fram till juni, och de kan utbyta tips och sporra varandra i en gemensam Facebookgrupp. Deltagarna tävlar om resor till Rom och Dubai, berättar Parviainen.

Under det första halvåret har en grupp på cirka tjugo personer tappat i genomsnitt 4,5 kilo per person, vissa upp till 20 kilo.

Bantningsprogrammet inspirerade även dem med dålig kondition att ta konditionstestet i samband med företagets friskvårdsdagar. Tidigare har testet endast intresserat dem med bättre kondition.

– Det var ett bra sätt att testa utgångsnivån och identifiera trygga sätt att motionera.

Nästan ingen frånvaro

Otto Brandt -koncernen påverkar sina anställdas hälsa även genom att ha en egen lunchrestaurang i Stubbacka i Vanda, där en tredjedel av de cirka 180 anställda arbetar.

– Vi vill erbjuda mångsidig, hälsosam mat, eftersom det finns så många ohälsosamma lockelser i närheten, säger Parviainen.

Koncernen har också intensifierat sitt samarbete med företagshälsovården.

– Våra frånvarosiffror var nog ganska låga redan tidigare, konstaterar Parviainen.

Enligt Parviainen försöker man hur som helst flytta fokus i företagshälsovården från behandling av sjukdomar till förebyggande insatser. Det är nämligen så att de anställdas fartfyllda fritidsintressen brukar leda till skador.

– Vi har redan fått jättebra resultat genom att förbättra samarbetet.

Familjeföretagsanda

Otto Brandts arbetshälsoplan verkar vara tämligen heltäckande, men alla satsningar syns inte i den. Koncernen har erbjudit ekonomiskt stöd bland annat för vårdkostnader i samband med allvarliga sjukdomar.

– Det är den där familjeföretagsandan. Folk är inte bara anställda. Stämningen är annorlunda och vi bryr oss om varandra på ett annat sätt än i stora ansiktslösa företag. Vi vill att folk ska må bra och tycka om att arbeta här.

Text: Marianna Salin
Bild: Piia Arnould