Makeupkonstnären vill inte slå av på takten

7.1.2015

Raili Hulkkonen är ett bekant namn från damtidningarnas modebilder. Ni minns kanske: Make up av Raili Hulkkonen. Makeupkonstnären Hulkkonen har nu lyft företagarpension i drygt fem år. Men hon jobbar på fortfarande.

– Jag har alltid varit en mycket arbetsorienterad person. När det finns efterfrågan är det svårt att tacka nej. Jag gillar att arbeta. Tråkigt nog är det min livsstil, skrattar Hulkkonen.

Uppdrag i hela landet

Denna gång är Raili Hulkkonen på väg mot Åbo. Väl framme väntar en optikeraffär där hon ska hjälpa kunderna att välja rätt glasögon. Det blir ganska många resdagar runtom i landet. I höstas besökte hon bland annat Raumo, Kajana, Seinäjoki, Villmanstrand, Kuopio, Vasa...

– Jag jobbar med glasögon i ett par-tre veckor på hösten och våren. Jag vill hjälpa människor runtom i Finland. Det är ett berikande och meningsfullt arbete, säger Hulkkonen.

Två veckor semester

Hulkkonen fortsätter naturligtvis också med sina sminkuppdrag – till exempel för programmet Dansar med stjärnor, för nionde året i rad. Hulkkonens studio Puuterihuone i Helsingfors besöks av privatkunder från olika håll i landet, och hon samarbetar med flera konstnärer. Den pensionerade företagaren har också fullt upp med sina föreläsningar.

– Jag har ju jobb nästan varje dag! I somras hade jag två veckors semester och i höstas fem dagar, räknar hon förvånat.

Snart dags att bli pensionär på riktigt

Raili Hulkkonen fyllde nyligen 69. Energin finns där fortfarande, men samtidigt:

– När det är dags att gå i pension på riktigt vill jag vara i god kondition. Därför börjar det bli dags att trappa ner lite. Och man måste absolut sluta när det fortfarande finns efterfrågan!

– Jag har inte gjort någon skillnad mellan arbets- och pensionärslivet. Jag tycker att man gott kan ströjobba som pensionär om det finns möjlighet. Det är uppiggande. Det är farligt att bli helt sysslolös, det kan ge upphov till många slags krämpor.

Skaffa dig information

Förutom den tillfredsställelse som arbetet ger har Raili Hulkkonen en annan orsak att fortsätta arbeta. Hon har tidigare betalat onödigt små pensionsavgifter.

– Jag säger som det är, läs på ordentligt om ekonomi och pensioner. Jag har varit lite dålig på det. Hoppas andra är lite smartare. Då kan man njuta av pensionärstillvaron i lugn och ro och göra allt möjligt, tipsar Hulkkonen.

Spelregler för arbete under pensionstiden

Arbete som antingen företagare eller löntagare under pensionstiden påverkar inte pensionsbeloppet. Man betalar förstås mera skatt i takt med att inkomsterna stiger. För andra pensionsformer såsom deltidspension finns fastställda gränser inom vilka de totala inkomsterna måste hållas.

Om du är intresserad av att arbeta under pensionstiden kan du läsa mer om spelreglerna på bl.a. Varmas webbplats.

  • Information om arbete under pensionstiden
  • Information om sambandet mellan FöPL-försäkringen och företagarens sociala trygghet

Text: Riitta Gullman

Arbete vid sidan av pension
Snabbguide om pensionsförsäkringen för företagare