När hjärtat säger: sluta stressa

När hjärtat säger: sluta stressa

01.08.2016
rehabilitering
företagare
Artikel

Om man har det väldigt stressigt tillräckligt länge kan hjärtat börja krångla. Så gick det för Andreas Lönnqvist. Men inget ont som inte till sist har något gott med sig: Lönnqvists karriär som musikvideoproducent har nu kommit igång.

På Andreas Lönnqvists arbetsplats genomfördes omorganiseringar, anställda slutade och jobben flyttades över på andra. De som stannade kvar fick sköta sitt eget och andras arbete. Så gjorde också systemplanerare Lönnqvist: skötte sitt eget arbete och lärde sig också att arbeta som teamledare. Det var bråttom och stressigt. Slutligen fick han hjärtproblem, rytmstörningar och extraslag.

– Då försökte jag byta arbetsuppgifter inom huset. Detta innebar nya arbetsuppgifter och nya metoder. Allt var nytt, tänker Lönnqvist tillbaka.

Stressfritt var det alltså inte.

Framåt i livet i lugnare takt

Så följde en period på ett par–tre år då Lönnqvist jobbade några veckor mellan de cirka två månader långa sjukledigheterna. Slutligen försökte man lugna ned hjärtverksamheten med ett kirurgiskt ingrepp.

Men man kunde inte genomföra ingreppet: hjärtat hade kanske inte klarat det. Stresståligheten var lika med noll.

– Då försökte jag få studieledighet men jag hade inte varit tillräckligt länge på min arbetsplats. Så jag fortsatte enligt min gamla modell: sjukledighet–jobb–sjukledighet. Jag försökte också lugna ned tempot i livet överlag.

Kan det vara möjligt?

Till sist tog min företagsläkare upp möjligheten att ansöka om arbetspensionsrehabilitering hos arbetspensionsbolaget och med stöd av den utbilda mig för ett nytt yrke.

– Den möjligheten kom som en total överraskning för mig. Det var en stund då jag tänkte ”Kan det vara möjligt?” suckar Lönnqvist ännu i dag, två år senare.

Det är inte lätt att söka hjälp

På Varmas uppmaning började Lönnqvist reda ut de praktiska frågorna med hjälp av arbetskliniken i Jakobstad. Där gjorde man upp en plan för omskolning till mediebranschen.

– Det var svårt för mig att söka hjälp. Jag är en människa som vill försöka och göra allt själv. Jag ger inte upp. Det här är förstås en av orsakerna till att jag blev sjukskriven. Jag kunde inte söka hjälp i tid, småler Lönnqvist.

Utbildningsplanen skickades till Varma och godkändes. Lönnqvist fick ett beslut om att han skulle få ersättning för omskolningen. Rehabiliteringspenningen säkrade försörjningen.

Yrkesman inom den audiovisuella sektorn

Andreas Lönnqvist sökte till medieutbildning i fyra skolor – och blev antagen till dem alla. Slutligen valde han att börja på Mellersta Österbottens vuxenutbildningscentral i Karleby. Utbildningen för den tvååriga yrkesexamen inom den audiovisuella branschen inleddes hösten 2014 och slutfördes i vår.

– Utbildningen gick helt på finska. Jag funderade nog lite på om jag skulle klara det. Jag vågade försöka eftersom jag hade varit många år på arbetsplatser där största delen av de anställda var finskspråkiga, berättar Lönnqvist som har svenska som modersmål.

”Jag är ju ganska bra på det här!”

Lönnqvist har musik som hobby och var därför särskilt glad över att utbildningen var så mångsidig. Fokus låg på rörliga bilder men på programmet fanns också kurser i ljud- och ljusarbete.

Genast under de första veckorna märkte Lönnqvist att det här var en skola som fungerade.

– Man fick genast personlig kontakt med lärarna. De ville verkligen hjälpa oss vuxenstuderande. Jag hade redan varit ute i arbetslivet i 15 år och behövde inte lära mig arbetslivets rutiner. Jag fick allt svårare uppgifter och lärarna var uppmuntrande.

– Då märkte jag att jag är ju ganska bra på det här. Då fick jag idén att grunda ett eget företag.

Min egen grej: att producera musikvideor

Företagande diskuterades redan i början av utbildningen också med Varmas sakkunniga, som också uppmuntrade mig.

Lönnqvist grundade sitt företag precis innan han tog sin examen. Han gör video- och musikproduktioner, fotograferar och filmar med drönare. Han har redan hittat kunder.

Han brinner ändå särskilt för en sak: att producera musikvideor. Lönnqvist gör alltsammans från början till slut.

Hjärtklappning av pur glädje

Under försommaren 2016 filmar Lönnqvist en video med ambitionen att komma in på den svenska marknaden.

– Jag anser att mitt företag mycket väl kan växa utomlands. När man gör en bra video för en artist sprider sig ryktet snabbt. En bra video marknadsför sig själv.

Men det bästa är att hjärtklappningen numera beror på arbetsglädje.

– Jag har ibland filmat med en drönare och landat så att jag själv syns på bilden. Då kan jag se hurdant mitt ansiktsuttryck är. Och jag ser glad ut.

Ett nytt yrke med hjälp av rehabiliteringspenning

  • Stöder omskolning för ett nytt yrke, om det tidigare arbetet inte är lämpligt för hälsan
  • Söks via arbetspensionsrehabiliteringen -> gå först till företagsläkaren
  • Utbildningen planeras tillsammans med en rehabiliteringsexpert
  • Rehabiliteringspenningen är lika stor som invalidpensionen + 33 %

Läs mer:

Text: Riitta Gullman
Foto: Andreas Lönnqvist

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();