Ansök om pension elektroniskt
Du kan identifiera dig med dina bankkoder eller ett mobilcertifikat.
Ditt ärende handläggs snabbare om ansökan och beslutet sköts digitalt
Innan du ansöker om pension kan du vid behov uppskatta pensionsbeloppet i vår e-tjänster.
Du kan samtidigt ansöka om både arbets- och folkpension. Kontrollera om du även kan få pension från FPA. Om du till följd av sjukdom har svårt att fortsätta i arbetslivet kan du överväga rehabilitering.
Ska din arbetstagare gå i pension? Läs anvisningar för arbetsgivaren (pdf).
För en ansökan om ålderspension räcker i allmänhet ett par veckor. En ansökan om invalidpension tar längre tid.
Om du har bott eller arbetat i ett EU- eller EES-land, i Schweiz eller i ett land som ingått avtal om social trygghet, gör ansökan i Varmas e-tjänst tidigast 6 månader innan pensionen börjar. Om du har bott eller arbetat i något annat land, ansök om pension direkt från landet i fråga.
Oberoende av ditt boende- eller arbetsland ska du alltid också fylla i U-bilagan Boende och arbete utomlands genom att logga in i vår e-tjänst. Obs! U-bilagan ska fyllas i även om du inte ansöker om pension utomlands, eftersom man med hjälp av uppgifterna utreder vilken inverkan din vistelse utomlands har på arbets- och folkpensionen.
Efter pensionsreformen från och med 2017 tjänar du in pension med 1,5 % per år. Dessutom höjs din pension med 0,4 % per uppskjuten månad om du fortsätter arbeta efter att du fyllt 63 år.
Du kan gå i ålderspension enligt eget val i åldern 63–68 år. Ta upp pensionsfrågan till diskussion på din arbetsplats, exempelvis i samband med utvecklingssamtal.
Pensionen inleds då anställningsförhållandet upphört, tidigast från början av den månad som följer på den månad när man fyller 63 år.
Som 53–62-åring tjänar du in pension med 1,7 % per år och med 1,5 % per år efter att du fyllt 63 år. Dessutom höjs din pension med 0,4 % per uppskjuten månad om du fortsätter arbeta efter du fyllt 63 år.
Du kan gå i ålderspension vid vilken tidpunkt du vill mellan den lägsta och den högsta pensionsåldern. Vid den målsatta pensionsåldern enligt pensionsreformen är effekten av uppskovsförhöjningen (0,4 % per år fr.o.m. 2017) lika stor som den minskning som livslängdskoefficienten ger upphov till vid den lägsta pensionsåldern.
Ta upp pensionsfrågan till diskussion på din arbetsplats, exempelvis i samband med utvecklingssamtal.
Pensionen inleds då anställningsförhållandet upphört, tidigast från början av den månad som följer på den månad när man uppnått den lägsta pensionsåldern.
Du får in pensionen på ditt konto efter att beslutet postats. I fortsättningen finns pensionen på kontot den första bankdagen varje månad.
Vi skickar ett arbetspensionskort som berättigar till pensionärsrabatt till din hemadress ungefär 2 veckor efter beslutet. Du kan även spara det elektroniska arbetspensionskortet på din mobil.
Du kan förvärvsarbeta efter att pensionen inletts. För lönearbete jämsides med ålderspension intjänas ny pension med 1,5 % om året ända till den högsta pensionsåldern utan inkomstbegräsningar.
Om du blir arbetslös tryggar arbetslöshetsdagpenningen din utkomst i högst 500 dagar, dvs. cirka två år. En arbetstagare som blir arbetslös på äldre dagar kan få dagpenning även för så kallade tilläggsdagar, högst till 65 års ålder.
En person som är född 1957–1960 måste ha fyllt 61 år när 500 ersättningsdagar uppnås för att ha rätt till tilläggsdagar. Dessutom måste man ha utfört pensionsförsäkrat arbete i minst 5 år under de senaste 20 åren. Företagare har inte rätt till tilläggsdagar.
Observera att när du senare ska gå i pension helt och hållet måste du lämna in en separat ansökan.
Ta reda på möjligheterna till rehabilitering.
Uppskatta din rehabiliteringspenning och pension.
Du kan överväga att ansöka om invalidpension 2 - 3 månader innan sjukdagpenningsperioden upphör och när du har diskuterat en återgång till arbetet, rehabilitering och pension med din läkare och om
Du kan också överväga om du kunde ansöka om delinvalidpension.
Du behöver ett B-läkarutlåtande med en bedömning av din arbetsförmåga för att ansöka om pension. Du kan sända in utlåtandet till oss i samband med att du fyller i den elektroniska pensionsansökan.
Om din arbetspension är låg kan du samtidigt ansöka om folkpension. Om du beviljas full invalidpension börjar den i allmänhet när sjukdagpenning har betalats ut i 300 dagar eller med andra ord cirka ett år efter insjuknandet.
Om du behöver ansöka om fortsättning på rehabiliteringsstöd för viss tid ska du lämna ett nytt B-utlåtande av läkare till oss en månad innan stödet upphör. Du behöver inte göra en ny pensionsansökan.
Vilka uppgifter behöver du när du gör en ansökan? Kontrollera minneslistan
Tillbaka till arbetet? Rehabilitering? Eller borde beslutet överklagas?
Den som uppnått den lägsta pensionsåldern kan ansöka om ålderspension. Om du uppfyller villkoren för arbetslivspension kan du ansöka om den. Du kan ansöka om arbetslivspension om du är född 1957-1958. Om du är osäker på beloppet av din intjänade pension kan du begära en arbetslivspensionsberäkning från vår rådgivningstjänst. Gör då så här:
Arbetslivspension är nu möjlig för personer födda 1957 och 1958.
Personer födda 1957 (lägsta pensionsålder 63 år 9 mån.) kan få arbetslivspenson i högst 9 månader och personer födda 1958 (lägsta pensionsålder 64 år) i 12 månader. Pensionen ändras automatiskt till ålderspension när du uppnår din pensionsålder.
En sambo kan inte få familjepension.
Ansök om familjepension så fort som möjligt men senast inom ett halvt år från förmånslåtarens död, eftersom pensionen inte utan särskild orsak betalas ut retroaktivt för längre tid än detta.
Lämna in din ansökan till Varma om förmånslåtaren fick pension från oss, eller om hans eller hennes förvärvsinkomst under de två sista åren huvudsakligen var försäkrad hos oss.
På pdf-blanketterna nedan kan du kontrollera vilka uppgifter du behöver när du ansöker. Snabbast får vi din ansökan via Varmas e-tjänster.
Om du inte kan lämna in din ansökan i webbtjänsten, använd ansökan i Arbetspension.fi. Fyll i blanketten, helst på datorns bildskärm, skriv ut och underteckna den. Skicka in din ansökan per post till Varma, PB 3, 00098 VARMA eller skanna in den (undertecknad) och sänd den med säker e-post.
Efterlevandepension (pdf).)
Barnpension (pdf).
- Information för den som söker pension (pdf).
Bosättning och arbete utomlands, bilaga U (pdf).
Skicka ett krypterat meddelande på adressen https://turvaposti.varma.fi
Mer information om utländska pensionsärenden hittar du på webbplatsen Arbetspension.fi.
Arbete utomlands kan påverka beloppet av din arbetspension. Vistelse utomlands beaktas vid beräkning av folkpension från FPA. Den pension som betalas från utlandet kan påverka dina andra förmåner, t.ex. arbetslöshetsdagpenningen. Mer information om konsekvenserna av en utländsk pension får du av den som betalar ut din pension eller förmån.
Läs eller skriv ut en broschyr där du kan läsa mer om den pensionsform du är intresserad av.
Tiden kan kännas lång för den som väntar på ett pensionsbeslut. Efter att du lämnat din ansökan kan du följa handläggningen av den på vår e-tjänst.
Den genomsnittliga handläggningstiden för ansökningar om ålderspension är omkring fem dagar. Det hjälper inte att lämna in ansökan tidigare, eftersom vi inte kan ge det slutliga beslutet innan vi får alla löneuppgifter ur inkomstregistret. Av denna orsak lönar det sig att skicka in ansökan först två veckor innan pensionen börjar. Om du har arbetat utomlands är handläggningstiden längre än i genomsnitt.
Handläggningstiden för den partiella ålderspensionen är omkring tre dagar.
Handläggning av ansökningar om invalidpension tar i genomsnitt 5 veckor. Du bör ansöka om pension 2–3 månader innan sjukdagpenningsperioden på 300 dagar tar slut. Då hinner du sannolikt få vårt pensionsbeslut innan utbetalningen av din dagpenning upphör.
Beslut om familjepension fås i allmänhet inom tre veckor. Den efterlevande maken kan följa handläggningen av ansökan på webben.
Observera att behandlingen av ansökan kan ta längre tid en normalt, om vi blir tvugna att vänta på någon tilläggsuppgift som är nödvändig för att beslutet ska kunnan fattas.
Om du är missnöjd med ditt beslut om pension eller rehabilitering har du rätt att söka ändring i beslutet inom 7 + 30 dagar från att beslutet skickats. Om du har valt det elektroniska beslutet är besvärstiden 3 + 30 dagar.
Om vi inte kan korrigera beslutet i enlighet med ditt yrkande överför vi din besvärsskrift till besvärsnämnden för arbetspensionsärenden.
Besvärsskriften ska ha inkommit till Varma före klockan 16 den dag när besvärstiden löper ut. Om besvärstidens sista dag inte är en vardag, kan besvärsskriften lämnas in första påföljande vardag.
Om du inte kan lämna in ditt besvär elektroniskt, skicka besvärshandlingarna till adressen Varma, Ändringssökande, PB 3, 00098 VARMA eller som krypterad e-post till adressen https://turvaposti.varma.fi (som mottagare e-postadressen tyokyvyttomyyselake(at)varma.fi).