Siirry sisältöön

Vanhuuseläke

Eläkeikä on joustava. Vuonna 1957 syntynyt voi jäädä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan 63 vuoden ja 9 kuukauden iässä. Alaikäraja nousee 3 kk/ikäluokka, kunnes alin mahdollinen vanhuuseläkeikä on 65 vuotta. 

Eläkettä kertyy 1955-1957 syntyneelle 68 vuoden ikään saakka, 1958-1961 syntyneelle 69-vuotiaaksi ja 1962 tai sen jälkeen syntyneelle 70-vuotiaaksi. Eläkkeen kertymisen pääteikä on myös työnantajan vakuuttamisvelvollisuuden pääteikä sekä työsopimuslain mukainen eroamisikä.

Lykkäyskorotus alaikärajan täyttämisen jälkeen

Jos eläkettä ei ota alimmassa eläkeiässä, eläkkeeseen saa lykkäyskorotusta 0,4 % jokaiselta lykätyltä kuukaudelta. Karttuneen eläkkeen määrä selviää työeläkeotteesta.

Eläkkeen alkamisen edellytys on työsuhteen päättäminen

Vanhuuseläke voi alkaa sitä seuraavan kuukauden alusta, jolloin vanhuuseläkeiän saavuttanut työntekijä on lopettanut työn, jonka perusteella hän hakee vanhuuseläkettä.

Työntekijä tekee eläkehakemuksen noin 2 viikkoa ennen eläkkeelle jäämistä. Sähköinen hakemus on nopein ja helpoin tapa hakea eläkettä. Tunnistautumiseen tarvitaan verkkopankkitunnukset.

Pdf-muotoisen hakemuslomakkeen voi tulostaa Eläketurvakeskuksen verkkosivuilta (etk.fi). Osoitteemme paperihakemuksen lähettämiseen: Varma, PL 3, 00098 VARMA. Lomakkeen voi myös lähettää suojattuna sähköpostina tästä.

Eläkehakemuksen käsittely

Työntekijä saa ensin väliaikaisen vanhuuseläkepäätöksen. Lopullisen eläkepäätöksen eläkkeenhakija saa eläkkeen alkamista seuraavan kuukauden kuluessa. Lopullisessa eläkepäätöksessä otetaan huomioon eläkkeen alkamiskuukauden aikana tulorekisteriin ilmoitetut ansiot.

Työsuhteen päättymispäivä on tulorekisterissä vapaaehtoinen tieto, mutta vanhuuseläkkeen myöntämistä varten se on välttämätön. Vanhuuseläkkeelle siirtyjän työsuhteen päättymispäivä on siis lisättävä tulosrekisteriin, kun sinne ilmoitetaan työsuhteen päättymiskuukauden ja eläkkeen alkamiskuukauden aikana maksettuja palkkoja. Jos palkkoja ilmoitetaan useamman kerran, työsuhteen päättyminen tulee merkitä jokaiseen ilmoitukseen.

Vanhuuseläkkeellä ja työssä

Vanhuuseläkkeen rinnalla voi työskennellä vapaasti.

Jos työ jatkuu saman tien eläkkeelle jäämisen jälkeen, työsuhteeseen - esimerkiksi työaikaan tai palkkaan - on kuitenkin tehtävä muutos, jotta työsuhde voidaan katsoa päättyneeksi eläkkeen alkaessa.

Työskentelystä kertyy lisää eläkettä yläikärajaan saakka. Karttuneen uuden eläkkeen saa maksuun tekemällä uuden hakemuksen täyttäessään yläikärajan. 

Vanhuuseläke (pdf)
Työntekijä jää eläkkeelle - miten työnantaja toimii? (pdf)
Eläkevalmennusta - tässä iässä 53+

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();