Sinua on vedätetty – hait töitä, mutta työnantaja tekikin sinusta yrittäjän

Varmassa paljastuu joskus tapauksia, joissa erityisesti nuoria työnhakijoita yritetään puijata yrittäjiksi. Jos sinulle ehdotetaan työnhaun yhteydessä win-win-tilannetta, jossa saisit vähän lisää palkkaa laskuttamalla tekemäsi työn laskutusyrityksen kautta, hälytyskellojen on ehkä syytä antaa soida.

Vastasit keväällä työnhakuilmoitukseen, jossa etsittiin kahvilaan kesätyöntekijää. Menit haastatteluun, ja kaikki sujui hyvin. Palkka oli ilmoituksessa reilun kympin per tunti, mutta yllättäen työnantajasi sanookin, että voisit saada enemmän.

– Kun tuo palkanmaksu on niin hankalaa, sovitaanko, että laskutat itse tuntisi laskutusyrityksen kautta? Se on helppoa, ja saat vähän enemmän tuntipalkkaa. Minäkin pääsen helpommalla. Mitäs sanot? Hyvä juttu vai?, ehdottaa työnantajasi houkuttelevasti.

Mikäs siinä, tuumit, vaikka onhan se liian hyvää ollakseen totta. Et kuitenkaan kehtaa kieltäytyä, ja onhan isompi palkka iloinen yllätys. Kurjaa on se, että uusi työnantajasi on huomaamattasi tehnyt sinusta yrittäjän. Tällöin olet itse vastuussa monista yrittäjälle kuuluvista velvollisuuksista ja joudut muun muassa maksamaan yrittäjän lakisääteiset maksut nettopalkastasi.

Työsuhde vai yrittäjätoimintaa?

Kun näin tapahtuu, joskus myös Varman asiakaspalveluun tulee kyselyjä aiheesta.

– Varsinkin palvelutiski-, kahvila-, kioski- ja kuljettajatehtävissä törmäämme silloin tällöin siihen, että erilaisilla järjestelyillä yritetään verhota työnteko ammatinharjoittamiseksi. Tällöin työntekijä joutuu itse hoitamaan kaikki työnantajavelvoitteisiin kuuluvat maksut, kertoo vakuutuspalveluiden asiakaspalvelupäällikkö Arja Iisakkala Varmasta.

Kun keskustelua jatketaan, yleensä selviää, että työssä on paljon työsuhdetta puoltavia seikkoja ja vähemmän yrittäjäasemaan viittaavia tekijöitä. Monelle ensi kertaa kesätöihin menevälle tai juuri valmistuneelle palkkaan, verotukseen ja työeläkemaksuihin liittyvät asiat ovat uusia ja epäselviä, joten ei ole ihme, jos huiputuksen kohteeksi joutumista ei heti ymmärrä.

Miten erottaa työntekijän rooli yrittäjyydestä? Helposti; yrittäjällä on liiketoimintavastuu. Hän vastaa muun muassa myymiensä tuotteiden ja palveluiden laadusta, laskee niiden katteet ja päättää hinnoittelusta. Työntekijänä saat puolestasi palkan tehdystä työstä pääsääntöisesti tuntiperusteisesti ja käytät useimmiten työnantajan työvälineitä. Olet yrittäjään verrattuna epäitsenäisemmässä asemassa. Teet työtäsi työnantajan valvonnan alaisuudessa palkkaa tai muuta korvausta vastaan.

Pelko pois

Arja Iisakkala kertoo, että moni yrittäjäksi haluamattaan leivottu nuori pelkää nousta vastarintaan.

– Pelätään, että saadaan huono työtodistus tai ei enää ikinä saada työtä, jos käännytään työnantajan järjestelyjä vastaan.

Pelkoon ei ole syytä, sillä työantajan on toimittava lain mukaan. Jos olet työsuhteessa, tulee sinun saada työstäsi työsopimuksessa sovittu korvaus, ja työnantajan on puolestaan huolehdittava omista velvollisuuksistaan, kuten työeläkemaksuista.

– Jos epäilet, että työskentelysi ei ole tapahtunut yrittäjänä, vaikka sinun odotetaan maksavan YEL-maksut, kannattaa ottaa yhteys joko työeläkeyhtiön asiakaspalveluun, kuten meille Varmaan, tai jos kuulut ammattiliittoon, hekin osaavat neuvoa, Iisakkala sanoo.

Jos on syntynyt epäselvyys siitä, mitä eläkelakia työskentelyyn tulee soveltaa, Varma voi pyytää puolestasi päätöstä Eläketurvakeskuksesta. Oikein vakuutetulla työllä on merkitystä koko sosiaaliturvaasi, kuten sairauspäivärahoihin, työttömyysturvaan ja vanhempainpäivärahoihin, eikä vain kaukaisessa tulevaisuudessa olevaan eläkkeeseesi.

– Meillä Varmassa on asiantuntemusta näihin haasteisiin. Kannattaa olla yhteydessä, sillä me voimme auttaa. Palvelemme matalalla kynnyksellä, Iisakkala rohkaisee.

Kannattaa myös muistaa, että suurin osa yrityksistä ja työnantajista on reiluja ja hoitaa maksuasiansa tunnollisesti. Suurin osa laskutuspalveluyrityksen kautta laskuttavista on yrittäjiä, joiden kuuluukin maksaa YEL-maksut saamastaan palkasta. Vain pieni osa heistä toimii mahdollisesti tietämättään väärin. Onnea työnhakuun!

Mikä ihmeen TyEL?

  • Työeläkevakuutus kerryttää tulevaa eläkettäsi. Vaikka eläkeasiat eivät vielä olisikaan ajankohtaisia ja päällimmäisenä mielessä, on ne syytä hoitaa kunnolla.
  • Kaikki Suomessa työsuhteessa työskentelevät 17–67-vuotiaat työntekijät on vakuutettava TyELin mukaisesti. TyEL-vakuutus on työntekijöiden turva. Jos työeläkettä ei ole karttunut lainkaan tai vähän, sitä täydentää Kelan maksama kansan- ja takuueläke. Yrittäjän eläketurva karttuu palkan sijaan YEL-työtulon perusteella. Yrittäjä vastaa koko YEL-vakuutusmaksusta, kun taas TyEL-maksu koostuu työnantajan ja työntekijän osuuksista.

Näin tunnistat helposti palkkatyön:

  • Olet vastannut työpaikkailmoitukseen, jossa haetaan työntekijää.
  • Työsi korvaukseksi on sovittu tunti- tai urakkaperusteinen korvaus.

Asioidesi hoitoa helpottaa, jos sinulla on työpaikkailmoitus säästettynä ja työsopimus on tallella.

Jos toimit ammatinharjoittajana:

  • Vastaat itse työeläkemaksuistasi.
  • Varmista, että korvaus tekemästäsi työstä on reilusti suurempi (noin 1,5-kertainen) kuin palkkatyöläisellä, sillä yrittäjänä maksat omat työeläkemaksusi sekä toimintaan liittyvät vakuutukset ja muut kulut. Jos pidät lomaa, korvauksen pitää riittää myös loma-ajan palkkaasi.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä