Globe Hope on kiertotalouden konkari

Globe Hopessa pidetään huolta henkilöstön jaksamisesta ja osaamisesta. - Pienellä porukalla kaikki ovat mukana uudistuksissa. Kaikki tietävät, mitä tehdään, yrittäjä Seija Lukkala korostaa.
Kun Seija Lukkala perusti Globe Hopen, ei maailma ollut vielä valmis kiertotaloudelle. Matkan varrella tienraivaajan uskoa on koeteltu, mutta nykyään jo yleisesti tunnustetaan, että kiertotaloudessa on tulevaisuus.

Bisnesidea sai alkunsa maailmantuskasta. Seija Lukkala oli toiminut yrittäjänä muoti- ja tekstiilibisneksessä viitisentoista vuotta, kun halpavaateketjut alkoivat vuosituhannen vaihteessa saada enemmän jalansijaa.

- Kuluttajat alkoivat ajatella, että edullinen hinta on oikea hinta. Vasta vuosien jälkeen on ymmärretty, että halvalla on kova hinta: huonot työolot ja saastuminen, Lukkala toteaa.

Hänelle itselleen oli selvää, että loputon kulutus ei voi enää kasvaa. Siksi Lukkala perusti Globe Hopen, kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista designtuotteita valmistavan yrityksen.

2000-luvun alun Suomessa kiertotalouteen perustuva liikeidea oli uutta.

- Kun puhuin ideasta, virkamiestaholta saattoi kuulua, että et voi olla tosissasi, tämä on hippien toimintaa.

Kierrätys on muuttunut undergroundista mainstreamiksi.

Lukkala itse oli ajatuksestaan varma. Koska hän oli herännyt siihen, että kulutus ei voi jatkua samaa rataa, niin muutkin kyllä heräisivät. Sitten alettaisiin toimia yhdessä maapallon hyväksi.

- Mutta muutos on ollut järkyttävän hidasta. Ihmisillä on ollut ymmärrystä, mutta se on heijastunut hitaasti kulutuskäyttäytymiseen.

Ajoittain hidas muutos on aiheuttanut epätoivonkin hetkiä, mutta Lukkala sanoo olevansa idealisti – onnekseen.

- Idealistisuus auttaa jaksamaan. Silloin näkee yrittäjänä aina valoa ja toivoa ja miljoonat mahdollisuudet.

Kiertotalous on tulevaisuutta

Lukkalan vaisto oli oikeassa. Kuluttajien kiinnostus ekologisia ja eettisiä tuotteita kohtaan on kasvanut etenkin viimeisten kolmen vuoden aikana, ja yrittäjien mahdollisuudet toteuttaa kiertotaloutta ovat lisääntyneet.

Globe Hopen perustamisen aikoihin kiertotalous tarkoitti Suomessa lähinnä perinteistä lasin tai paperin kierrätystä. Nykyään kiertotaloutta harjoittavien yritysten määrä kasvaa koko ajan: sen periaatteita otetaan osaksi yrityksen vanhaa pääbisnestä tai sen varaan perustetaan kokonaan uusia yrityksiä.

 

Globe_Hope2_716_716.jpg

 

- On hienoa, että Sitra ja Business Finland ovat antaneet yrityksille tukea. Jos joku alkaa nyt miettiä kiertotaloudessa yrittämistä, niin sehän on nyt tulevaisuuden ala, Lukkala rohkaisee.

- Vielä kun saataisiin verotus kohdalleen. Yritän ajaa sitä, että kierrätysmateriaaleille, luomulle ja lähituotannolle saataisiin alempi arvonlisävero.

Puhuminen parantaa työhyvinvointia

Tänä vuonna Lukkala on puhaltanut uutta tuulta Globe Hopeen. Brändi uudistui syyskuun alussa.

- Kierrätys on muuttunut undergroundista mainstreamiksi. Myös käsitys designista on muuttunut. Nyt ajankuvassa on selkeä skandinaavinen design. Meidänkin on siis täytynyt muuttua.

Yrityspuolella Globe Hope ottaa vastaan yritysten poistotekstiilit ja kierrättää ne maksimaalista hyötyä tavoitellen. Kuluttajapuolella vaatteiden valmistuksesta on luovuttu, ja yritys keskittyy premium-laukkuihin, asusteisiin ja uutena tuoteryhmänä luonnonkosmetiikkaan.

Lukkalalla oli pitkään haave tehdä Globe Hopesta lifestyle-brändi, ja nyt kotimainen luonnonkosmetiikkamerkki Mia Höytö Cosmetics on osa Globe Hopen brändiperhettä.

- Yrittäjät ovat heränneet siihen, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Ennen vaatebisneksessä kyräiltiin toisia, mutta nykyään kommunikointi ihmisten ja yritysten välillä on lisääntynyt.

Kiertotalous on nyt tulevaisuuden ala.

Kommunikointi on myös iso osa Lukkalan työkykyjohtamista. Globe Hopella viikko alkaa koko henkilöstön yhteispalaverilla, jossa puhutaan edellisen ja alkavan viikon asiat, mitä kukin tekee ja mitä kenellekin kuuluu.

- Se luo yhteisöllisyyttä ja näyttää, että jokaista tarvitaan, mikä saa arvostamaan muiden työpanosta.

Muutosten keskellä henkilöstön jaksamisesta ja osaamisesta on pidettävä huolta. Globe Hopessa uudistusten tarpeet ja suunnat päätetään yhdessä.

- Pienellä porukalla kaikki ovat mukana uudistuksissa, ja se on onni. Kaikki tietävät, mitä tehdään, ja kaikilla on äänioikeus siihen, onko jokin tuote meidän näköisemme.

- Itse olen jo kaiken kokenut, ja ollut joskus rankastikin työuupunut. Siksi osaan nyt suhtautua erilaisiin tilanteisiin. Jos joku työyhteisössä ottaa jonkin tilanteen liian rankasti, sanon, että nyt kotiin ja kävelylle.

Seija Lukkala

  • Globe Hopen perustaja ja toimitusjohtaja.
  • Yrittäjänä yli 30 vuotta. Perusti tekoturkistakkeja valmistaneen SL-Studio-yrityksensä vuonna 1987, sen jälkeen Globe Hopen. Aloitti uransa freelance-suunnittelijana.
  • Tekstiilialan peruskoulutus ja yrittäjäkoulutuksia.
  • Valittiin vuoden 2017 Helsingin yrittäjänaiseksi.
  • Neljä lasta, joista kaksi on jo lentänyt pesästä.

Globe Hope Oy

  • Vuonna 2003 perustettu yritys, joka valmistaa designtuotteita kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista.
  • Tehtaanmyymälä Nummelassa, shop-in-shop Halikossa ja verkkomyymälä.
  • Liikevaihto 1,1 miljoonaa euroa (2017).
  • Henkilöstömäärä n. 10.
  • Toiminnan perustana esteettisyys, ekologisuus ja eettisyys. Sitoutunut suunnittelussa ja tuotannossa kestävän kehityksen periaatteisiin.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä