Vauhdikas kasvu mittaa yrittäjän työkykyä

Meillä, omistajilla ja koko henkilöstöllä, on yhteinen näkemys hyvästä palvelusta, mutta jokainen toimii silti itsenäisesti omalla tavallaan ja on aidosti oma persoonansa, ravintoloitsija ja Muru Diningin osakas Timo ”Lintsi” Linnamäki korostaa.
Ravintoloitsija Timo Linnamäki kiinnittää huomiota omaan työkykyynsä ravintolaryppään kasvaessa. Rentona ja hyvinvoivana hän pystyy vaalimaan yhteishenkeä ja ideoimaan uutta.

– Ensimmäinen vuosi meni sumussa, kun teimme ympäripyöreitä päiviä, muistelee lempinimellä Lintsi parhaiten tunnettu keittiömestari ja ravintoloitsija Timo Linnamäki.

Hänestä tuli yrittäjä vuonna 2010, kun entinen työkaveri Henri Alén ehdotti ravintola Murun perustamista. Kahden kokin ja kahden sommelierin yritys palkkasi työntekijöitä vasta vähitellen remontin ja avajaisten jälkeen.

– Alkuvaihe oli väsymyksestä huolimatta hienoa aikaa, mutta sittemmin on pitänyt toppuutella tahtia, jotta jaksaisi vuodesta toiseen. Olemme pitäneet ihan kunnon kesä- ja joululomat jo toisesta vuodesta alkaen.

Kolmantena vuonna Murun omistajat päättivät hakea tukea myös ravintolansa kehittämiseen ja ylipäänsä yrityksen johtamiseen. He pyysivät yrityksensä hallitukseen muun muassa markkinoinnin, talouden ja valmentavan johtamisen asiantuntijoita.

Hyvä palvelu vaatii hyvää henkeä

Pikkuisen Murun suuri suosio sai omistajat pohtimaan kasvua. Linnamäki myöntää virnistellen, että muitakin syitä oli.
– On hyvä, että kaikilla omistajilla on hiekkalaatikossa oma nurkka, jossa saa touhuta omalla tavallaan eivätkä päät kolise yhteen.

Tyoelama_Muru_feed01-Timo Lintsi Linnamäki004.jpg

Yksi perustajista lähti jo alkuvuosina omien haaveidensa perään, ja vuonna 2013 Linnamäen valtakunnaksi perustettiin ravintola Pastis. Nyt Muru Dining -emoyhtiössä on erilaisten kokeilujen jälkeen yhteensä neljä ravintolaa sekä cateringpalvelu. Työntekijöitä on 70, mutta omistajilla on yhä omat työvuoronsa keittiössä tai salissa.

– On ollut pakko oppia, että kaikkea ei voi tehdä itse eikä kaikkea voi kontrolloida. Pitää luottaa ihmisiin, Linnamäki sanoo.

Saksassa ja Englannissa työskennellessään hän ehti huomata, että maukasta ruokaa voidaan valmistaa hyvinkin tylyssä huutokulttuurissa. Sen sijaan huomaavainen ja lämminhenkinen asiakaspalvelu vaatii hyvää vuorovaikutusta ja yhteishenkeä.

– Meillä, omistajilla ja koko henkilöstöllä, on yhteinen näkemys hyvästä palvelusta, mutta jokainen toimii silti itsenäisesti omalla tavallaan ja on aidosti oma persoonansa.

Kun esimerkiksi yksi tarjoilijoista kajautti asiakkaalle ensimmäisen kerran onnittelulaulun, siitä jäi tapa, jota muutkin noudattavat – jos haluavat.

Irti rutiineista – uusia ideoita kohti

Ravintolan ahtaus ja kiire haastavat rennoimmankin tyypin. Kun tämän päälle lisätään vielä yrittäjän vastuu, ei ole aivan itsestään selvää, että Linnamäki säilyttää kepeän asenteensa, josta hänet tunnetaan ja jota hän levittää myös ympärilleen. Miten hymy pysyy aitona ja työmäärä sopivana?

– Teen edelleen töitä noin 10–12 tuntia päivässä, mutta siitä alle puolet hellan vieressä. Kun työtehtävät vaihtelevat, työ ei tunnu niin raskaalta, 43-vuotias Linnamäki kertoo.

Tyoelama_Muru_feed02-Timo Lintsi Linnamäki010.jpg

Hänen mukaansa puhetta on ollut myös omistajien ylimääräisistä, kuukauden mittaisista sapattivapaista.
– Silloin pääsisi irti suorittamisesta ja saisi vähän etäisyyttä. Se olisi luovuuden kannalta hirveän tärkeää.

Yritysjohtamista opiskelemassa

Linnamäki huomauttaa, että luovuutta ei tarvita pelkästään uusien ruokien tai ravintolakonseptien keksimiseen vaan myös yrityksen hallitsemiseen ja kehittämiseen. Tieto ja uudet näkökulmat auttavat. Siksi ravintoloitsija aloitti viime keväänä yritysjohtamisen ammattiopinnot Business College Helsingissä.

– Haluan ymmärtää johtamista syvällisemmin. Tekemällä oppii tiettyyn rajaan asti, mutta meidän yritysryppäämme on kasvanut kuitenkin aika isoksi. Pelkästään tämän paketin hallinta vaatii tietynlaista suunnitelmallisuutta ja varautumista, Linnamäki kertoo.

Linnamäki vakuuttaa, että opiskelu ei suinkaan lisää yrittäjän taakkaa, vaan se tuo pikemminkin tasapainoa.
– Onhan minulla ihan intohimokin tuohon johtamiseen.

Tasapainoa tarjoaa luonnollisesti myös vapaa-aika matkoineen, ystävineen sekä kävely- ja pyörälenkkeineen.
– Jossain vaiheessa ajattelin, että vapaalla ei saisi ajatella työasioita, ja stressasin sitten siitä. Nykyään en soimaa itseäni, vaan lähetän äkkiä sähköpostin tai kirjaan idean loputtoman pitkään to do -listaani. Tärkeintä on, että innokkuus säilyy ja jaksaa reagoida siihen mitä ympärillään näkee.

Muru Dining

  • Perustettu 2010.
  • Ravintolat Helsingissä: Muru, Pastis, Sue Ellen, Ultima.
  • Omistajat: Timo Linnamäki, Henri Alén ja Samuil Angelov. Uusimmissa ravintoloissa osakkaana myös Tommi Tuominen.
  • Liikevaihto noin 6 milj. euroa.
  • Työntekijöitä noin 70.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä