Siirry sisältöön
Kuka tarvitsee YEL-vakuutuksen?

Kuka tarvitsee YEL-vakuutuksen?

Pääsääntö on, että tarvitset YEL-vakuutuksen, kun työskentelet yrittäjänä. Eri yhtiömuotoihin liittyy omat sääntönsä siitä, kuka on lain mukaan yrittäjä.

YEL-vakuutuksen tarvitsee esimerkiksi johtavassa asemassa oleva yrittäjä, joka omistaa osakeyhtiöstä yksin yli 30 % tai perheenjäsenten kanssa yli puolet. Avoimen yhtiön yhtiömies ja kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies tarvitsevat myös turvakseen YEL-vakuutuksen.

Joskus myös yrityksessä työskentelevä perheenjäsen tarvitsee oman YEL-vakuutuksen. Tämä riippuu yritysmuodosta ja perheenjäsenen työstä ja asemasta yrityksessä.

Eri tilanteet on avattu alla yhtiömuodoittain.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja

Kun työskentelet liikkeen- tai ammatinharjoittajana ja sinulla on toiminimi, tarvitset itsellesi YEL-vakuutuksen. Jos puolisosi työskentelee yrityksessäsi, hänet tulee myös YEL-vakuuttaa riippumatta siitä, saako hän palkkaa vai ei.

Jos joku muu perheenjäsenesi työskentelee yrityksessäsi ilman palkkaa, täytyy hänenkin ottaa oma YEL-vakuutus. Jos hän taas saa palkkaa, sinun tulee ottaa hänelle TyEL-vakuutus.

Osakeyhtiö

Osakeyhtiössä tarvitset YEL-vakuutuksen, jos työskentelet johtavassa asemassa ja omistat yhtiön osakkeista tai äänimäärästä yksin yli 30 % tai yhdessä perheenjäsentesi kanssa yli 50 %. Jos omistusosuus jää alle näiden, vakuutetaan sinut TyEL-vakuutuksella.

Osakas, joka ei ole johtavassa asemassa, mutta työskentelee yrityksessä ja saa palkkaa, kuuluu TyEL-vakuutuksen piiriin. Samoin on sellaisen osakkaan perheenjäsenen kohdalla, joka työskentelee yrityksessä ja saa palkkaa, mutta jolla ei ole omistusta yrityksessä.

Avoin yhtiö

YEL-vakuutuksen tarvitsee avoimen yhtiön yhtiömies. Yhtiömiehen perheenjäsen, joka työskentelee yhtiössä ja saa palkkaa, vakuutetaan TyEL-vakuutuksella. Jos perheenjäsen ei saa palkkaa, ei hän kuulu työeläkelakien mukaan vakuutettavaksi.

Kommandiittiyhtiö

Kommandiittiyhtiön vastuunalaiset yhtiömiehet vakuutetaan YEL-vakuutuksella.

Jos olet äänetön yhtiömies, työskentelet yrityksessä ja saat palkkaa, kuulut TyEL-vakuutuksen piiriin. Jos taas työskentelet ilman palkkaa, vakuuttamisvelvollisuutta ei ole.

Yhtiömiesten perheenjäsenet, jotka eivät itse ole yhtiömiehiä, mutta työskentelevat yrityksessä ja saavat palkkaa, vakuutetaan TyEL-vakuutuksella. Jos he taas työskentelevät ilman palkkaa, ei heitä vakuuteta.

Muu yhteisö kuten osuuskunta tai yhtymä

Tarvitset YEL-vakuutuksen, jos työskentelet johtavassa asemassa ja määräysvaltasi on yksin yli 30 % tai yhdessä perheenjäsentesi kanssa yli 50 %. YEL-vakuutuksen tarvitsee myös yhtiössä työskentelevä osakas, joka on henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen sitoumuksista.

Tällaisen osakkaan perheenjäsen vakuutetaan TyELin mukaan, jos hän työskentelee yrityksessä ja saa palkkaa. Jos hän ei saa palkkaa, perheenjäsentä ei vakuuteta.

TyEL-vakuutuksen piiriin kuuluvat osakkaat, jotka työskentelevät yrityksessä ja saavat palkkaa, mutta joiden määräämisvalta on alle 30 % ja he eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen sitoumuksista. Jos tällainen osakas työskentelee ilman palkkaa, hän ei kuulu työeläkevakuuttamisen piiriin.

Kevytyrittäjä

Myös niin sanotut kevytyrittäjät ovat työeläkelakien näkökulmasta yrittäjiä ja tarvitsevat YEL-vakuutuksen. Jos siis työllistät itsesi ja laskutat asiakkaitasi laskutuspalvelun kautta, kuulut YEL-vakuutuksen piiriin. Lue lisää kevytyrittäjyydestä ja YEL-vakuuttamisesta täältä.

Ketkä luetaan perheenjäseniksi?

Perheenjäseneksi katsotaan työeläkelakeja sovellettaessa

  • aviopuoliso tai rekisteröidyn parisuhteen osapuoli riippumatta siitä, asuuko hän yrittäjän kanssa samassa taloudessa sekä yrittäjän kanssa samassa taloudessa asuva avopuoliso
  • yrittäjän tai hänen yrityksessä johtavassa asemassa työskentelevän puolison lapsi tai lapsenlapsi
  • yrittäjän tai hänen yrityksessä johtavassa asemassa työskentelevän puolison vanhempi tai isovanhempi
  • yrittäjän ottolapsi/ottovanhempi.

Omassa taloudessaan asuvaa lasta ei pidetä työeläkelakeja sovellettaessa perheenjäsenenä. Sisaruksia, setiä tai tätejä ei myöskään pidetä perheenjäseninä, vaikka he asuisivat samassa taloudessa yrittäjän kanssa.

Tarvitsetko lisätietoa?

Jos kaipaat neuvontaa siitä, tarvitsetko tilanteessasi YEL- vai TyEL-vakuutuksen, voit aina kääntyä Varman vakuutusasiantuntijoiden puoleen. Tavoitat meidät arkisin klo 8–17 chatissa ja puhelimitse numerossa 010 192 100.

Lisätietoa vakuuttamisesta löydät myös Eläketurvakeskuksen Työeläke.fi-palvelusta.

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();