Siirry sisältöön

Kevytyrittäjän 10 yleisintä kysymystä

Kevytyrittäjällä tarkoitetaan itsensä työllistäjää, joka hinnoittelee itsenäisesti oman työnsä, hankkii asiakkaansa ja hoitaa laskutuksensa laskutuspalveluyrityksen kautta. Kevytyrittäjänä et tarvitse omaa yritystä tai y-tunnusta.

Tällä sivulla vastaamme yleisimpiin kysymyksiin, joita kevytyrittäjät pohtivat YEL-vakuuttamiseen liittyen. Jos et löydä vastausta kysymykseesi tältä sivulta, ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihimme asiointipalvelussamme, chatissa tai puhelimitse numerossa 010 192 100.

1. Tarvitsenko YEL-vakuutuksen?

Kevytyrittäjänä tarvitset YEL-vakuutuksen, jos

  • olet täyttänyt 18 vuotta,
  • työllistät itse itsesi,
  • työskentelysi jatkuu vähintään neljä kuukautta ja
  • YEL-työtulosi (kevytyrittäjänä bruttopalkkasi) ylittää vähintään neljän kuukauden aikana 672 € kuukaudessa (2021).

Vakuuttaminen alkaa 18-vuotissyntymäpäivää seuraavan kalenterikuukauden alusta. Vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja riippuu yrittäjän syntymävuodesta:

  • vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä yläikäraja on 68 vuotta,
  • vuonna 1958–61 syntyneillä 69 vuotta ja
  • vuonna 1962 tai myöhemmin syntyneillä 70 vuotta.

Jos työllistät itsesi kevytyrittäjänä vanhuuseläkkeen rinnalla, YEL-vakuuttaminen on sinulle vapaaehtoista.

2. Mikä on YEL-vakuutuksen oikea alkamisaika?

Tarvitset YEL-vakuutuksen, kun työskentelet niin paljon, että YEL-työtulosi eli bruttopalkkasi ylittää keskimäärin 672 € (2021) kuukaudessa. YEL-vakuutuksen alkamispäiväksi tulee se päivä, kun bruttopalkkasi ylittää tämän rajan.

Esimerkki

Tiina Timpuri aloittaa työskentelyn maaliskuussa ja hänen bruttopalkkansa on maalis- huhti- ja toukokuussa 300 euroa kuukaudessa. Kesällä toiminta vilkastuu ja kesäkuusta alkaen Tiinan bruttopalkka on 850 € kuukaudessa. Tiinan tulee ottaa YEL-vakuutus 1.6. alkaen.

3. Olen kuullut, että minulla on kuusi kuukautta aikaa ottaa YEL-vakuutus. Mitä se tarkoittaa?

Se pitää paikkansa. Sinulla on kuusi kuukautta aikaa ottaa YEL-vakuutus. Vakuutuksen alkamispäiväksi tulee kuitenkin aina se päivä, kun bruttopalkkasi ylittää YEL-työtulon minimirajan 672 € (2021) kuukaudessa.

Esimerkki

Kira Konsultti aloittaa työskentelyn marraskuussa 2020 ja hänen bruttopalkkansa on alusta alkaen 2800 € kuukaudessa. Kiran on otettava itselleen YEL-vakuutus huhtikuun 2021 loppuun mennessä. Vakuutuksen alkamispäiväksi tulee kuitenkin 1.11.2020.

4. Jos työskentelyni kestää alle neljä kuukautta, tarvitseeko minun ottaa YEL-vakuutus? Miten tämä neljä kuukautta lasketaan?

Jos bruttopalkkasi ylittää YEL-vakuuttamisen minimirajan 672 € (2021) kuukaudessa, mutta työskentely kestää alle neljä kuukautta, sinun ei tarvitse ottaa YEL-vakuutusta.

Esimerkki

Kalle Kouluttaja on kutsuttu vetämään kurssi, joka kestää neljä viikkoa. Hän valmistelee kurssin sisältöä kaksi viikkoa ennen kurssin alkamista. Yhteensä hän työskentelee kurssin parissa kuusi viikkoa. Kallen saama bruttopalkka kurssista on 8 100 €. Kallen ei tarvitse ottaa YEL-vakuutusta, jos tämä on hänen ainoa toimeksiantonsa eikä hän muuten työskentele kevytyrittäjänä tai yrittäjänä.

5. Työskentelen kausiluonteisesti. Pitääkö minun ottaa YEL-vakuutus?

Jos bruttopalkkasi vaihtelee, mutta ylittää keskimäärin 672 € kuukaudessa, sinun pitää ottaa YEL-vakuutus.

Esimerkki

Pirkko Puutarhurin kiireisin sesonki ajoittuu huhtikuun alusta syyskuun loppuun. Talviaikaan töitä on satunnaisemmin. Pirkon YEL-vakuutus on voimassa koko vuoden. Pirkko arvioi YEL-työtulonsa siten, että se vuositasoisena vastaa hänen bruttopalkkansa määrää. Lisäksi Pirkko valitsee vakuutusmaksujensa eräkuukaudet sesonkinsa mukaan.

6. Miten voin määrittää YEL-työtuloni, jos bruttopalkkani määrä vaihtelee suuresti kuukausien välillä?

YEL-työtulo on arvio bruttopalkastasi vuositasolla vakuutuksen alkamisesta tai työtulomuutoksesta eteenpäin. Voit hyödyntää YEL-työtulosi arvioinnissa jo toteutuneen bruttopalkkasi määrää ja laskea sen perusteella vuositasoisen arvion bruttopalkastasi.

Jos työskentelysi lisääntyy tai vähenee, arvioi tilanne uudelleen ja muuta YEL-työtuloasi.

Esimerkki

Olli Opiskelija työllistää itsensä opintojensa ohessa siivoojana. Ollin bruttopalkan määrä vaihtelee paljon. Esimerkiksi helmi-maaliskuussa Olli ehtii tehdä paljon töitä ja hänen bruttopalkkansa on 1000 € kuukaudessa. Huhti- ja toukokuussa hänellä on paljon tenttejä. Työskentelyä on vähemmän ja bruttopalkka on 200 € kuukaudessa. Kesällä Olli työskentelee täysipäiväisesti ja hänen bruttopalkkansa on 1800 € kuukaudessa. Syyskuussa opintojen myötä työskentely taas vähenee ja bruttopalkka on 400 € kuussa.

Ollin bruttopalkka:
helmikuu 1000 €
maaliskuu 1000 €
huhtikuu 200 €
toukokuu 200 €
kesäkuu 1800 €
heinäkuu 1800 €
elokuu 1800 €
syyskuu 400 €
yhteensä 8200 €

Ollin bruttopalkka kahdeksan kuukauden aikana on yhteensä 8 200 € eli noin 1 025 € kuukaudessa. Olli kertoo kuukausittaisen keskiarvon 12:lla, jotta saa YEL-työtulonsa vuositasoiseksi. Ollin arvio YEL-työtulonsa oikeasta tasosta on siis noin 12 000 €.

7. Mitä minun kevytyrittäjänä pitäisi huomioida YEL-työtulon määrittelyssä?

Kevytyrittäjillä YEL-vakuuttamisvelvollisuus ja YEL-työtulon oikea taso ratkaistaan bruttopalkan perusteella. Esimerkiksi asiakkaalta laskutettavia kuluja tai verovapaita kustannustenkorvauksia ei pidetä palkkana eikä niitä huomioida YEL-työtulon määrittelyssä.  

8. Lasketaanko YEL-työtulo kalenterivuodelta?

YEL-työtuloa ei lasketa kalenterivuodelta. YEL-työtulo määritellään aina vuositasoisena summana, vaikka YEL-vakuutus olisikin voimassa vain osan vuotta. 

  • Kalenterivuosi tarkoittaa tammi-joulukuun välistä aikaa.
  • Vuositasoinen tarkoittaa mitä tahansa 12 kuukauden ajanjaksoa, esimerkiksi 1.4.2020-31.3.2021.

Vaikka YEL-työtulo arvioidaan vuositasoisena, YEL-vakuutusmaksut laskutetaan kuitenkin vakuutuksen voimassaoloajalta.

Esimerkki

Ville Valokuvaaja työskentelee kevytyrittäjänä viisi kuukautta ja hänen bruttopalkkansa on 1000 € kuukaudessa. Ville arvioi, että ei tarvitse YEL-vakuutusta, koska hänen bruttopalkkansa jää alle 8 063,57 € vuonna 2021 (YEL-minimityötulo). Kun Villen bruttopalkkaa tarkastellaan vuositasoisena (1000 € x 12), se ylittää YEL-vakuuttamisen minimirajan. Villen tulee ottaa YEL-vakuutus niiden viiden kuukauden ajalle, jolloin hän työskentelee. Ville maksaa YEL-vakuutusmaksua viiden kuukauden ajalta.

9. Voinko laittaa YEL-vakuutuksen tauolle esimerkiksi sairastamisen ajaksi?

YEL-vakuutusta ei voi laittaa tauolle, mutta sen voi päättää, jos työskentelyysi tulee pidempi, useamman kuukauden mittainen tauko. Kun palaat taas takaisin töihin, ota uusi YEL-vakuutus. 

Jos työskentelet sairauden vuoksi vähemmän, voit pienentää YEL-työtuloa vastaamaan työpanostasi. Muista tehdä työtulonmuutos heti kun huomaat työskentelysi vähentyneen, koska YEL-työtuloa voidaan muuttaa aikaisintaan ilmoituspäivästä alkaen.

Työtulonmuutoksen lisäksi voit vaikuttaa YEL-vakuutusmaksuihisi myös muuttamalla vakuutuksesi eräkuukausia tai käyttämällä YEL-maksujoustoa. Lue lisää YEL-maksujouston edellytyksistä sivuiltamme.

10. Kuka on yrittäjä ja kuka taas työntekijä?

Vaikka laskutus ja maksaminen hoidetaan laskutuspalveluyrityksen kautta, se ei tarkoita, että olet automaattisesti työeläkelakien mukaan yrittäjä. Jos kevytyrittäjän ja työn tilaajan välinen työntekosuhde täyttää työsuhteen tunnusmerkit, kyseessä on työsuhde. Tällöin eläkevakuuttamisesta vastaa työnantaja.

Eläketurvakeskuksen ratkaisujen mukaan mm. kahvilatyöntekijät ja kaupan myyjät ovat työntekijöitä. Lisää tietoa työsuhteen ja yrittäjätoiminnan tunnusmerkeistä löydät Eläketurvakeskuksen Työeläkelakipalvelusta.

Jos mietit, kumpaa työeläkelakia sinuun kevytyrittäjänä sovelletaan, niin Varman asiantuntijat auttavat aina. Palvelemme sinua puhelimitse 010 192 100 ja chatissa. 

 

var sdkInstance="appInsightsSDK";window[sdkInstance]="appInsights";var aiName=window[sdkInstance],aisdk=window[aiName]||function(e){function n(e){t[e]=function(){var n=arguments;t.queue.push(function(){t[e].apply(t,n)})}}var t={config:e};t.initialize=!0;var i=document,a=window;setTimeout(function(){var n=i.createElement("script");n.src=e.url||"https://az416426.vo.msecnd.net/scripts/b/ai.2.min.js",i.getElementsByTagName("script")[0].parentNode.appendChild(n)});try{t.cookie=i.cookie}catch(e){}t.queue=[],t.version=2;for(var r=["Event","PageView","Exception","Trace","DependencyData","Metric","PageViewPerformance"];r.length;)n("track"+r.pop());n("startTrackPage"),n("stopTrackPage");var s="Track"+r[0];if(n("start"+s),n("stop"+s),n("addTelemetryInitializer"),n("setAuthenticatedUserContext"),n("clearAuthenticatedUserContext"),n("flush"),t.SeverityLevel={Verbose:0,Information:1,Warning:2,Error:3,Critical:4},!(!0===e.disableExceptionTracking||e.extensionConfig&&e.extensionConfig.ApplicationInsightsAnalytics&&!0===e.extensionConfig.ApplicationInsightsAnalytics.disableExceptionTracking)){n("_"+(r="onerror"));var o=a[r];a[r]=function(e,n,i,a,s){var c=o&&o(e,n,i,a,s);return!0!==c&&t["_"+r]({message:e,url:n,lineNumber:i,columnNumber:a,error:s}),c},e.autoExceptionInstrumented=!0}return t}( { instrumentationKey:"e0d09fd7-66d8-492a-9be1-1bddb519a28e" } );window[aiName]=aisdk,aisdk.queue&&0===aisdk.queue.length&&aisdk.trackPageView({}); (function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();