Vanhuuseläke

Eläkeuudistus nostaa vanhuuseläkkeen ikärajoja

Uudistuksen myötä vanhuuseläkeiät nousevat 3 kuukaudella/ikäluokka. Ikärajojen nosto ei koske 1954 syntyneitä.

Elakeiat

1965 ja sen jälkeen syntyneiden eläkkeen alaikäraja sidotaan keskimääräiseen eliniän pitenemiseen, ja raja voi nousta korkeintaan 2 kuukaudella/ikäluokka.

Eläkettä kertyy 1,5 % vuodessa

Vanhuuseläkkeesi karttuu YEL-työtulosi perustella. Vuoden aikana karttuvan kuukausieläkkeen määrä lasketaan kertomalla vuosityötulo eläkkeen karttumisprosentilla ja jakamalla tulo 12:lla. Eläkkeen karttumisprosentti on 1,5.

Vuoden 2025 loppuun kestävän siirtymäkauden ajan eläkettä kuitenkin kertyy 1,7 % 53 vuoden täyttämiskuukautta seuraavan kalenterikuukauden alusta 63 vuoden täyttämiskuukauden loppuun.

Lykkäyskorotus
Jollet ota vanhuuseläkettä heti täytettyäsi alaikärajan,  saat eläkkeeseesi lykkäyskorotusta 0,4 % jokaiselta lykätyltä kuukaudelta.

Eläkkeen hakeminen

Eläke alkaa valitsemasi kalenterikuukauden alusta ja maksetaan tilillesi joka kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Tee hakemus 2 viikkoa ennen aiottua eläkkeelle siirtymistä. Hakemuksen teet nopeimmin Varman verkkopalvelussa käyttämällä henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksiasi.

Jos olet työskennellyt tai asunut ulkomailla, tee eläkehakemus aikaisintaan 6 kk ennen eläkkeelle jäämistä ja täytä myös liite U, Asuminen ja työnteko ulkomailla.

Yrittäjän vanhuuseläkkeen alkaminen ei edellytä yrittäjätoiminnan lopettamista. Vanhuuseläkkeen rinnalla YEL-vakuutus on vapaaehtoinen.

Lue lisää 
Vanhuuseläke pähkinänkuoressa (pdf)
Tässä iässä 53+ - eläkevalmennus