Aika Koteja - helpomman vuokra-asumisen konsepti

Aika Koteja -konseptin asunnot tarjoavat elämää helpottavia ratkaisuja, muuttuvat tarpeittesi mukana ja tarjoavat tukea, kun sitä tarvitset. Aika Koteja on uusi asumisen konsepti niille, jotka odottavat kodiltaan tavallista enemmän - oli se sitten parempia palveluita, fiksuja ratkaisuja tai tukea arkeen elämäntilanteen muuttuessa. Näissä kodeissa iälläsi, tulotasollasi tai elämäntilanteellasi ei ole merkitystä, Aika Koteja on konsepti kaikille.

Aika Koteja Tampere

Ensimmäiset Aika Koteja -asunnot valmistuivat Tampereen keskustaan 2022 loppuvuodesta, joiden seuraksi tuli lisää konseptin asuntoja kesällä 2023. Tampereen asunnoissa yhdistyvät esteettömyyden huomiointi ja yhteisöllisyys. Lisäksi asukkailla on mahdollisuus tilata ulkopuolisten palveluntarjoajien tuottamia kauneus-, hyvinvointi- ja kotipalveluita.

Finlaysonin kaupunginosassa Tampereen Näsinpuiston kupeessa sijaitsevissa asunnoissa ja talojen yleisissä tiloissa on huomioitu esteettömyysvalmiudet eri tasoisesti. Lue kohteesta lisää ja vuokraa oma kotisi Tampereelta.

Aika Koteja Uusikumpu

Pääkaupunkiseudun ensimmäiset Aika Koteja -asunnot valmistuivat alkusyksystä 2023 Espoon Niittykummun Uusikummuksi kutsutulle alueelle. Espoon arvostetuimpien asuinalueiden Tapiolan, Haukilahden ja Westendin naapurissa sijaitseva Niittykumpu on yksi Espoon nopeimmin kasvavia kaupunginosia, jonka suosiota vauhdittavat oma Länsimetron pysäkki ja kauppakeskus Niitty.

Tutustu vastavalmistuneisiin asuntoihin ja laita hakemus!

Mikä Aika Koteja?

Aika Koteja -asunnot joustavat asukkaan tarpeiden mukaan ja helpottavat arkea, vaikkei sinulla vuokralaisenamme olisikaan erityistarpeita. Uudenlaisesta asumismuodosta hyötyvät ajan säästöä kaipaavat kiireiset asukkaat, aisti- ja liikuntarajoitteiset sekä ikääntyvät asukkaat, jotka voivat asua kotona pidempään.

Esteettömyys on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa mm. poistamalla tarpeettomia kynnyksiä asunnoista ja automatisoimalla raskaat ovet. Lisäksi esteettömyys näkyy rakennuksen yksityiskohdissa kuten mitoituksissa ja kalusteiden sijoittelussa sekä valittujen pintamateriaalien kontrasteissa.

Inklusiivisten asuntojen tarjoaminen on osa sosiaalista vastuullisuuttamme

Varma haluaa tarjota laadukkaita ja kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja kaikille, myös ikääntyville sekä liikunta- ja aistirajoitteisille henkilöille. Tavoittelemme omistamiimme asuntoihin hyvin monimuotoista vuokralaiskuntaa ja asukkaita erilaisissa elämänvaiheissa. Aika Koteja -konsepti on luotu vastaamaan kasvavaan tarpeeseen, jossa ikääntyvä ja liikunta-/aistirajoitteinen väestö kaipaa asumiseltaan parempia palveluita ja fiksumpia ratkaisuja kuin mitä perinteiset vuokra-asunnot pystyvät tarjoamaan. Konsepti on yksi ilmentymä vastuullisesta ja asukkaiden tarpeet huomioivasta kiinteistösijoitusstrategiastamme. Aika Koteja -konseptin konkreettisissa ratkaisuissa konsultoivana tahona on toiminut esteettömyyteen ja yhdenvertaisuuteen keskittyvä konsulttiyritys Riesa Consultative.  

Aika Koteja -asuntojen kantavana ajatuksena on, että ne joustavat asukkaiden tarpeiden mukaan ja helpottavat heidän arkeaan, vaikkei vuokralaisella olisikaan erityistarpeita. Uudenlaisesta asumismuodosta hyötyvät ajan säästöä kaipaavat kiireiset asukkaat, aisti- ja liikuntarajoitteiset sekä ikääntyvät asukkaat, jotka voivat asua kotona pitempään. Tämän toivotaan omalta osaltaan vähentävän pitkistä jonoista kärsiviin seniori- ja palveluasuntoihin kohdistuvaa painetta. 

Aika Koteja -konseptin asunnoissa esteettömyys on otettu tavanomaisia rakentamisen säädöksiä tiukemmin huomioon. Esteettömyys on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa mm. poistamalla tarpeettomia kynnyksiä asunnoista ja automatisoimalla raskaat ovet. Lisäksi esteettömyys näkyy rakennuksen yksityiskohdissa kuten mitoituksissa ja kalusteiden sijoittelussa sekä valittujen pintamateriaalien kontrasteissa. Tämä mahdollistaa sujuvamman arjen omassa kotiympäristössä myös esimerkiksi näkö- tai liikuntakyvyn ollessa rajoittunut.

Syrjäytyminen on kasvava negatiivinen trendi, johon Aika Koteja -asunnoissa on pyritty reagoimaan lisäämällä yhteisöllisyyttä ja asukkaiden aktiivisuutta tukevia asioita kuten palveluntarjoajien tapahtumia, asukkaiden käytössä olevia istutuslaatikoita, kerhotiloja ja yhteisiä inklusiivisia ulkokuntoilukalusteita. Toistaiseksi esimerkiksi Tampereen Puuvillatehtaankadun kohteestamme löytyy edellä mainittuja ominaisuuksia, mutta Aika Koteja -asuntojen suunnitteluohjeeseen on kirjattu mahdollisia tulevia kohteita varten yhä paremmin asukkaiden tarpeisiin vastaavia esteettömyys- ja yhteisöllisyysratkaisuja. Asuntojen esteettömyystaso vaihtelee kohteiden sisällä asuntokohtaisesti vastaten erilaisiin tarpeisiin ja asukkailla on myös mahdollisuus lisätä kotiinsa arkea helpottavia tukiratkaisuja.

Aika Koteja -asuntoihin on mahdollista tehdä muutoksia juuri silloin, kun niitä tarvitsee. Muutoksia voi tehdä heti sisään muuttaessa tai useamman vuoden asumisen jälkeen, minkä ansiosta asunnossa voi asua pitkään ja vuokrakoti vastaa esimerkiksi iän tai sairauden tuomiin tarpeisiin. Muutoksiin on varauduttu etukäteen luomalla valmiuksia esimerkiksi erilaisille tukikaiteille, mutta myös muunlaiset muutokset ovat mahdollisia. Aika Koteja -vuokralaisilla on mahdollisuus tilata erilaisia palveluita suoraan omaan kotiin ulkopuolisilta yhteistyöpalveluntarjoajilta. Palveluista on suuri hyöty esimerkiksi silloin, kun arjen kiireet yllättävät tai kotoa poistumisesta tulee vaivalloista sairastumisen vuoksi. 

Lue myös

Kodit vuokraa Colliers Asunnot