YEL-vakuutus

YEL-vakuutus on lakisääteinen eläkevakuutus yrittäjälle. Se on yrittäjän vakuutuksista ehdottomasti tärkein. Tarvitset YEL-vakuutuksen, kun työskentelet yrittäjänä tai kevytyrittäjänä. YEL-vakuutus kerryttää yrittäjälle eläkettä. YEL-vakuutuksen työtuloon pohjautuu myös yrittäjän muu sosiaaliturva, kuten vanhempainpäivärahat ja työttömyysturva.

Mikä on YEL-vakuutus?

Milloin tarvitsen YEL-vakuutuksen?

Tarvitset YEL-vakuutuksen, kun

 • olet 18–69-vuotias*,
 • työskentelet omassa yrityksessäsi tai kevytyrittäjänä,
 • yrittäjätoimintasi jatkuu vähintään neljä kuukautta ja
 • työtulosi eli työpanoksesi arvo on vähintään 8 261,71 € vuodessa (2022).

*Vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä YEL-vakuuttamisen yläikäraja on 68 vuotta, vuonna 1958–1961 syntyneillä 69 vuotta ja sitä nuoremmilla 70 vuotta.

Yleensä YEL-vakuutuksen alkamispäivä on se päivä, jolloin työskentelysikin on alkanut. Sinulla on kuusi kuukautta aikaa ottaa vakuutus. YEL-vakuutus on henkilökohtainen ja yksi YEL-vakuutus kattaa kaiken yrittäjätoimintasi.

Lue tarkemmin, milloin tarvitset YEL-vakuutuksen

Tietoa viroksi: Teave YEL-i kindlustuse kohta eesti keeles

Tietoa venäjäksi: Информация о пенсионном страховании предпринимателей (YEL) на русском языке

YEL-vakuutuksen päättäminen

Kun työskentelysi yrittäjänä loppuu, ilmoita meille, niin päätämme YEL-vakuutuksesi. YEL-vakuutus voidaan päättää takautuvasti tai voit ilmoittaa päättymisestä etukäteen. YEL-vakuutuksen viimeinen voimassaolopäivä on viimeinen työskentelypäiväsi. Jos jatkat myöhemmin yrittäjänä työskentelyä, ota uusi YEL-vakuutus.

Lue lisää YEL-vakuutuksen päättämisestä

Kirjaudu Varma Asiointiin ja lähetä päättämisilmoitus

YEL-vakuutus myös kevytyrittäjälle

Kevytyrittäjyys on lisääntynyt viime vuosina voimakkaasti. Kevytyrittäjä työllistää itsensä ja hoitaa laskutuksensa laskutuspalveluyrityksen kautta. Kevytyrittäjyys on helppo tapa kokeilla esimerkiksi sivutoimista yrittäjyyttä. Myös kevytyrittäjä tarvitsee YEL-vakuutuksen.

YEL-vakuutus on myös kevytyrittäjän sosiaaliturvan perusta. YEL-vakuutuksen työtulon perusteella määräytyvät kevytyrittäjänkin sairaus- ja vanhempainpäiväraha sekä työttömyysetuudet.

Lue lisää YEL-vakuutuksesta kevytyrittäjällä

Mikä on YEL-työtulo?

YEL-vakuutuksen työtulo on arvio työpanoksesi rahallisesta arvosta vuositasolla. YEL-vakuutuksen työtulo määritellään alusta asti oikealle tasolle, sillä sen mukaan lasketaan sekä eläkekertymäsi että muu sosiaaliturvasi. Siihen pohjautuu esimerkiksi yrittäjän sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja työttömyyskorvauksen määrä.

YEL-vakuuttamisen alaraja on 8 261,71 € ja yläraja 187 625 € vuodessa (2022). Voit liittyä yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi, kun työtulosi on vähintään 13 573 € vuodessa (2022).

Työtulosi tulee vastata sellaista vuosipalkkaa, joka maksettaisiin samasta työstä toiselle yhtä ammattitaitoiselle tekijälle kuin sinä olet. Vahvistamme sinulle työtulon huomioiden oman arviosi lisäksi toimialasi, työtuntiesi määrän, yrityksesi liikevaihdon ja yritystoimintasi mahdollisen kausiluonteisuuden. Varman asiantuntevat asiakaspalvelijat auttavat sinua työtuloon liittyvissä kysymyksissä.

Lue lisää YEL-vakuutuksen työtulosta

Pidä YEL-vakuutuksesi ajan tasalla

Yrittäjätaipaleen varrella vastuullasi on ilmoittaa työpanoksessasi tapahtuvista pidempiaikaisista muutoksista. Hae muutosta esimerkiksi silloin, kun siirryt sivutoimisesta yrittäjästä kokoaikaiseksi tai toisin päin. Voit hakea muutosta työtuloosi niin usein kuin tarpeellista, mutta et takautuvasti.

Työskentelymääräsi ja liikevaihtosi saattavat olla yritystoiminnan alussa vähäiset ja vahvistettu työtulosi matalampi. Muista ilmoittaa meille, kun yritystoiminnan aloittamisen jälkeen asiakaskuntasi vakiintuu ja liikevaihto kasvaa. Näin eläkkeesi kertyy oman alasi todellisen ansiotason mukaan ja sosiaaliturvasi perustus on kunnossa.

Hae muutosta YEL-vakuutuksen työtuloon

Miten YEL-vakuutuksen maksut lasketaan?

YEL-vakuutuksen hinta riippuu työtulostasi. YEL-vakuutuksen maksu on prosenttiosuus työtulosta. Vuonna 2022 YEL-vakuutuksen maksuprosentit ovat:

 • 18–52-vuotiaille 24,10 %
 • 53–62-vuotiaille 25,60 %
 • 63–69-vuotiaille 24,10 %.

Uusi yrittäjä saa YEL-vakuutuksen maksuista 22 % alennuksen neljän ensimmäisen vuoden ajan. Aloittava yrittäjä saa alennuksen automaattisesti ottaessaan YEL-vakuutuksen. Alennuksen voi käyttää korkeintaan kahdessa jaksossa.

YEL-vakuutuksen maksut ovat kokonaan verovähennyskelpoiset. Voit vähentää YEL-vakuutusmaksut joko henkilökohtaisessa verotuksessasi tai yrityksesi verotuksessa.

YEL-vakuutuksen maksu erääntyy kuukauden 20. päivänä tai sitä seuraavana arkipäivänä. Voit jakaa YEL-vakuutuksen maksun sinulle mieluisiin eriin. Voit maksaa sen yhdellä kertaa tai sopivassa tahdissa 2, 3, 4, 6 tai 12 erässä. Vähintään puolet YEL-vakuutuksen vuosittaisesta maksusta täytyy maksaa ennen elokuuta. Kun tilaat e-laskun tai otat käyttöösi verkkolaskutuksen, YEL-vakuutuksen maksut hoituvat sujuvasti yrittäjän arjen pyörteissä.

Lue tarkemmin YEL-vakuutuksen maksuista

Joustoa YEL-vakuutusmaksuihin tilanteesi mukaan

YEL-vakuutuksen maksu joustaa taloudellisen tilanteesi mukaan. Kun ajat ovat hyvät, voit parantaa eläketurvaasi maksamalla YEL-vakuutukseesi lisämaksua 10–100 prosenttia. Lisämaksua voit maksaa halutessasi vuosittain ja vähentää sen verotuksessa kuten muutkin YEL-vakuutuksen maksut.

Voit myös tilapäisesti pienentää YEL-vakuutuksen maksuja 10–20 prosenttia. Jouston voi tehdä alaspäin seitsemän peräkkäisen kalenterivuoden aikana enintään kolmena vuonna.

Voit joustaa YEL-maksuissa, kun YEL-vakuutuksesi on voimassa koko joustovuoden yhdessä työeläkeyhtiössä. Lisäksi jousto edellyttää, että YEL-vakuutuksessasi ei ole avoimia erääntyneitä maksuja, et saa aloittavan yrittäjän alennusta ja sinulle ei vielä makseta työeläkettä Suomesta. Lähetä meille joustohakemus, niin katsomme onko jousto mahdollinen.

YEL-vakuutuksen jousto on tarkoitettu tilapäiseen maksunkorotukseen tai -alennukseen. YEL-vakuutuksen työtulon tulee vastata työpanostasi ja toimintaolosuhteita. Jousto ei korvaa tavallista työtulon muutosta.

Lue lisää YEL-vakuutuksen joustosta

Jos sinulla on vaikeuksia maksaa YEL-vakuutuksen lasku ajallaan, voit hakea laskulle maksuaikaa Varma Asioinnissa.

Hae maksuaikaa Varma Asioinnissa

Viisi syytä valita Varman YEL-vakuutus

Jo yli 38 000 tulevaisuuden tekijää on valinnut Varman eläkevakuuttajakseen. Lue tästä miksi!

 1. Kun sinulla on Varman YEL-vakuutus, saat tilanteeseesi sopivaa, henkilökohtaista palvelua yrittäjyyden eri vaiheissa. YEL-vakuutusasiantuntijamme ovat tukenasi elämän ja yrityksesi muuttuvissa käänteissä. Oli kyse sitten perheenlisäyksestä tai ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta, ota rohkeasti yhteyttä eläkevakuuttamiseen liittyvissä asioissa!
 2. Varman YEL-vakuutusasiakkaana saat käyttöösi selkeän ja helppokäyttöisen asiointipalvelun, joka on aina auki. Voit hoitaa YEL-vakuutukseesi liittyviä asioita vaikka älypuhelimellasi, silloin kun sinulle sopii. Jos sinulla on myös Varman TyEL-vakuutus, hoidat siihen liittyvät asiat näppärästi samassa palvelussa.
 3. Varmalla on omat asiantuntevat perintäneuvottelijat, jotka saavat jatkuvasti valtavan paljon kiitosta asiakkailtamme. Jos sattuisit joskus olemaan joustavien maksuaikajärjestelyjen tarpeessa, ole yhteydessä! Löydämme yhdessä ratkaisun tilanteeseesi.
 4. Varma on vastuullisuuden edelläkävijä. Voit luottaa siihen, että samalla kun pidämme huolta sinusta ja sosiaaliturvastasi, huomioimme niin ympäristön, työntekijämme kuin tulevat sukupolvetkin.
 5. Aloittavana yrittäjänä saat automaattisesti vaikuttavan 22 % alennuksen YEL-vakuutuksen maksuista ensimmäisten neljän vuoden ajaksi.

Ota YEL-vakuutus Varmasta

Apua asiointiin

Hoida YEL-asiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

 • hakea muutosta YEL-työtuloon
 • tarkastella menneitä ja tulevia YEL-maksujasi
 • hakea maksuaikaa laskulle.

Kirjaudu palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi.

Kirjaudu Varma Asiointiin