Yrittäjän eläkevakuutus (YEL)

YEL-vakuutus on jokaisen yrittäjän tärkein vakuutus.

 • YEL-vakuutus on lakisääteinen eli pakollinen eläkevakuutus yrittäjälle
 • Tarvitset YEL-vakuutuksen, kun työskentelet yrittäjänä tai kevytyrittäjänä
 • YEL-vakuutus kerryttää yrittäjälle eläkettä ja siihen pohjautuu yrittäjän muu sosiaaliturva, kuten sairauspäiväraha ja työttömyysturva

Saat YEL-vakuutuksen helposti verkosta tai puhelimitse

Ota vakuutus verkossa

Saat YEL-vakuutuksen nopeasti suoraan verkosta! Tarvitset hakemusta varten vain verkkopankkitunnukset tai Mobiilivarmenteen.

Jos haluat ottaa vakuutuksen mielummin puhelimitse, soita meille numeroon 010 192 100 ja käydään tilanteesi yhdessä läpi. Tavoitat asiakaspalvelumme arkisin kello 8–17 (ajalla 24.6.–11.8. ma–pe klo 8–16). 

Uusi yrittäjä saa automaattisesti meiltä 22 prosentin alennuksen vakuutusmaksuun ensimmäisen neljän vuoden ajaksi! Jos sinulla taas on jo YEL-vakuutus muualla, hoidamme irtisanomisen puolestasi.

Milloin tarvitsen YEL-vakuutuksen?

Tarvitset YEL-vakuutuksen, kun

 • olet 18–69-vuotias*,
 • työskentelet omassa yrityksessäsi tai kevytyrittäjänä,
 • yrittäjätoimintasi jatkuu vähintään neljä kuukautta ja
 • työtulosi eli työpanoksesi arvo on vähintään 9 010,28 euroa (vuonna 2024).

*Vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä YEL-vakuuttamisen yläikäraja on 68 vuotta, vuonna 1958–1961 syntyneillä 69 vuotta ja sitä nuoremmilla 70 vuotta.

Yleensä YEL-vakuutuksen alkamispäivä on päivä, jolloin työskentelysikin on alkanut. Sinulla on kuusi kuukautta aikaa ottaa vakuutus. YEL-vakuutus on henkilökohtainen, ja yksi YEL-vakuutus kattaa kaiken yrittäjätoimintasi.

Lue tarkemmin, milloin tarvitset YEL-vakuutuksen

Tietoa viroksi: Teave YEL-i kindlustuse kohta eesti keeles

Tietoa venäjäksi: Информация о пенсионном страховании предпринимателей (YEL) на русском языке

Milloin YEL ja milloin TyEL?

YEL-vakuutus on yrittäjän oma, henkilökohtainen eläkevakuutus, eli tarvitset itsellesi YEL-vakuutuksen, jos työskentelet yrittäjänä omassa yrityksessäsi tai kevytyrittäjänä. YEL-vakuutuksella yrittäjä kerryttää itselleen eläkettä ja huolehtii muusta sosiaaliturvastaan.

TyEL-vakuutus taas tarkoittaa työntekijän eläkevakuutusta, jonka työnantaja ottaa työntekijöilleen. Jos sinulla on työntekijä, jolle maksat palkkaa, sinun täytyy ottaa TyEL-vakuutus. TyEL-vakuutus kerryttää työntekijälle eläkettä. Lue lisää TyEL-vakuutuksesta.

Onko YEL-vakuutus pakollinen?

YEL-vakuutus on pakollinen vakuutus yrittäjälle. YEL-vakuutus on siis lakisääteinen vakuutus. Kun työskentelet yrittäjänä tai kevytyrittäjänä, sinun täytyy ottaa itsellesi YEL-vakuutus, jos olet 18–69-vuotias ja toimintasi jatkuu vähintään neljä kuukautta. Jos yritystoimintasi kestää alle neljä kuukautta tai se on hyvin pienimuotoista ja työpanoksesi arvo jää vähäiseksi (alle 751 euroa kuukaudessa vuonna 2024), sinun ei tarvitse ottaa YEL-vakuutusta.

Milloin YEL-vakuutus pitää ottaa?

YEL-vakuutus pitää ottaa, kun yritystoimintasi alkaa. YEL-vakuutuksen alkamispäivä on sama kuin yritystoimintasi alkamispäivä. YEL-vakuutus täytyy ottaa kuuden kuukauden kuluessa yritystoiminnan alkamisesta. Tätä kutsutaan puolen vuoden järjestelyajaksi. YEL-vakuutuksen alkamispäivä on kuitenkin aina toiminnan aloituspäivä.

Ota YEL-vakuutus helposti verkossa

Voiko YEL-vakuutuksen ottaa takautuvasti?

YEL-vakuutuksen voi ottaa takautuvasti. Huomioi kuitenkin, että jos otat YEL-vakuutuksen esimerkiksi kolme kuukautta yritystoimintasi alkamisen jälkeen, YEL-vakuutuksen alkamispäiväksi tulee toiminnan alkamispäivä ja myös vakuutusmaksut täytyy maksaa takautuvasti.  

Jos taas otat YEL-vakuutuksen vasta puolen vuoden järjestelyajan jälkeen, voit joutua maksamaan normaalin YEL-maksun lisäksi laiminlyöntikorotusta, joka on vähintään 10 prosenttia laiminlyöntiajan YEL-maksusta. Mitä pidemmältä ajalta otat YEL-vakuutuksen takautuvasti, sitä enemmän YEL-maksuja sinulle tulee kerralla maksettavaksi.

Lue tarkemmin YEL-vakuutuksen ottamisesta takautuvasti

Mitä tapahtuu, jos ei ota YEL-vakuutusta?

Koska YEL-vakuutus on yrittäjälle lakisääteinen, Eläketurvakeskus valvoo YEL-vakuuttamista. Jos et lainkaan ota YEL-vakuutusta, Eläketurvakeskus voi viime kädessä ottaa sinulle YEL-vakuutuksen. Tällöin joudut maksamaan normaalin YEL-maksun lisäksi laiminlyöntikorotusta, joka on vähintään 30 ja enintään 100 prosenttia laiminlyöntiajan YEL-maksusta. Laiminlyöntikorotuksen määrän vahvistaa Valtiokonttori.

Voiko YEL-vakuutuksen laittaa tauolle?

YEL-vakuutusta ei voi suoranaisesti laittaa tauolle, mutta se voidaan päättää ja voit myöhemmin ottaa uuden YEL-vakuutuksen. Kun työskentelysi yrittäjänä keskeytyy pidemmäksi aikaa, ilmoita meille, niin päätämme YEL-vakuutuksesi. YEL-vakuutus voidaan päättää takautuvasti tai voit ilmoittaa päättymisestä etukäteen. YEL-vakuutuksen viimeinen voimassaolopäivä on viimeinen työskentelypäiväsi. Kun jatkat myöhemmin yrittäjänä työskentelyä, ota uusi YEL-vakuutus.

Lue lisää YEL-vakuutuksen päättämisestä

Kirjaudu Varma Asiointiin ja hae päättämistä

YEL-vakuutus myös kevytyrittäjälle

Kevytyrittäjyys on lisääntynyt viime vuosina voimakkaasti. Kevytyrittäjä työllistää itsensä ja hoitaa laskutuksensa laskutuspalveluyrityksen kautta. Kevytyrittäjyys on helppo tapa kokeilla esimerkiksi sivutoimista yrittäjyyttä. Myös kevytyrittäjä tarvitsee YEL-vakuutuksen.

YEL-vakuutus on myös kevytyrittäjän sosiaaliturvan perusta. YEL-vakuutuksen työtulon perusteella määräytyvät kevytyrittäjän sairaus- ja vanhempainpäiväraha sekä työttömyysetuudet.

Lue lisää YEL-vakuutuksesta kevytyrittäjällä

Mikä on YEL-vakuutus?

YEL-vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus. YEL-vakuutus tuo yrittäjälle paljon muutakin kuin pelkän tulevan eläkkeen. YEL-vakuutuksen pohjalta lasketaan myös esimerkiksi sairauspäiväraha ja työttömyysturva. Uusi yrittäjä saa meiltä 22 prosentin alennuksen YEL-maksuun ensimmäiseksi neljäksi vuodeksi.

Mikä on YEL-työtulo?

YEL-vakuutuksen työtulo on arvio työpanoksesi rahallisesta arvosta vuositasolla. YEL-vakuutuksen työtulo määritellään alusta asti oikealle tasolle, sillä sen mukaan lasketaan sekä eläkekertymäsi että muu sosiaaliturvasi. Siihen pohjautuu esimerkiksi yrittäjän sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja työttömyyskorvauksen määrä.

YEL-vakuuttamisen alaraja on 9 010,28 € ja yläraja 204 625 € vuodessa (vuonna 2024). Voit liittyä yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi, kun työtulosi on vähintään 14 803 € (vuonna 2024).

Työtulosi tulee vastata sellaista vuosipalkkaa, joka maksettaisiin samasta työstä toiselle yhtä ammattitaitoiselle tekijälle kuin sinä olet. Vahvistamme sinulle työtulon huomioiden oman arviosi lisäksi toimialasi, työtuntiesi määrän, yrityksesi liikevaihdon ja yritystoimintasi mahdollisen kausiluonteisuuden. Varman asiantuntevat asiakaspalvelijat auttavat sinua työtuloon liittyvissä kysymyksissä.

Lue lisää YEL-vakuutuksen työtulosta

Pidä YEL-vakuutuksesi ajan tasalla

Yrittäjätaipaleen varrella vastuullasi on ilmoittaa työpanoksessasi tapahtuvista pidempiaikaisista muutoksista. Hae muutosta esimerkiksi silloin, kun siirryt sivutoimisesta yrittäjästä kokoaikaiseksi tai toisin päin. Voit hakea muutosta työtuloosi niin usein kuin tarpeellista, mutta et takautuvasti.

Työskentelymääräsi ja liikevaihtosi saattavat olla yritystoiminnan alussa vähäiset ja vahvistettu työtulosi matalampi. Muista ilmoittaa meille, kun yritystoiminnan aloittamisen jälkeen asiakaskuntasi vakiintuu ja liikevaihto kasvaa. Näin eläkkeesi kertyy oman alasi todellisen ansiotason mukaan ja sosiaaliturvasi perustus on kunnossa.

Hae muutosta YEL-vakuutuksen työtuloon

Mitä YEL-vakuutus kattaa?

YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus kattaa yrittäjän koko elämän. YEL-vakuutus varmistaa yrittäjälle sosiaaliturvan. YEL-vakuutus kattaa

 • sairastumisen, kuntoutuksen ja työkyvyttömyyden,
 • perheenlisäyksen,
 • työttömyyden sekä
 • eläkepäivät.

Jos sairastut, voit hakea Kelasta sairauspäivärahaa. Jos saat lapsen, voit jäädä perhevapaalle Kelan äitiyspäivärahan, isyyspäivärahan tai vanhempainrahan turvin. Jos kohtaat työttömyyttä, voit hakea Kelasta peruspäivärahaa. Yrittäjällä Kela laskee kaikki nämä päivärahat YEL-vakuutuksen työtuloon perustuen. Laske YEL-työtulon vaikutus sosiaaliturvaasi YEL-laskurillamme.

Ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa voit saada, jos YEL-vakuutuksesi työtulo on vähintään 14 803 euroa (2024) ja kuulut Yrittäjäkassaan.

Jos sairautesi jatkuu pidempään ja tarvitset tukea työelämässä jatkamiseen, YEL-vakuutus kattaa myös kuntoutuksen. Jos et kaikesta huolimatta pysty jatkamaan yrittäjänä, voit hakea työkyvyttömyyseläkettä.

YEL-vakuutus kerryttää yrittäjälle tietysti myös eläkettä. Kun vanhuuseläkeikäsi koittaa, voit jäädä pois työelämästä ja siirtyä eläkkeelle. 

Miten YEL-vakuutuksen maksut lasketaan?

YEL-vakuutuksen hinta riippuu työtulostasi. YEL-vakuutuksen maksu on prosenttiosuus työtulosta. Vuonna 2024 YEL-vakuutuksen maksuprosentit ovat:

 • 18–52-vuotiaille 24,10 %
 • 53–62-vuotiaille 25,60 %
 • 63–69-vuotiaille 24,10 %

Uusi yrittäjä saa YEL-vakuutuksen maksuista 22 prosentin alennuksen neljän ensimmäisen vuoden ajan. Aloittava yrittäjä saa alennuksen automaattisesti ottaessaan YEL-vakuutuksen. Alennuksen voi käyttää korkeintaan kahdessa jaksossa.

YEL-vakuutuksen maksut ovat kokonaan verovähennyskelpoiset. Voit vähentää YEL-vakuutusmaksut joko henkilökohtaisessa verotuksessasi tai yrityksesi verotuksessa.

YEL-vakuutuksen maksu erääntyy kuukauden 20. päivänä tai sitä seuraavana arkipäivänä. Voit maksaa sen yhdellä kertaa tai sopivassa tahdissa 2, 3, 4, 6 tai 12 erässä. YEL-maksu on edullisin, jos maksat sen yhdessä erässä tammikuussa. Jos maksat maksun alkuvuodesta, sille lasketaan korkohyvitystä. Jos maksat maksun loppuvuodesta, sille lasketaan korkoveloitusta. Vähintään puolet YEL-vakuutuksen vuosittaisesta maksusta täytyy maksaa ennen elokuuta. Kokeile YEL-laskurin avulla, miten eräkuukaudet vaikuttavat vakuutusmaksuun.

Kun tilaat e-laskun tai otat käyttöösi verkkolaskutuksen, YEL-vakuutuksen maksut hoituvat sujuvasti yrittäjän arjen pyörteissä.

Lue tarkemmin YEL-vakuutuksen maksuista

Kuka maksaa YEL-vakuutuksen?

YEL-vakuutuksen maksaa joko yrittäjä henkilökohtaisesti tai yritys. Yrittäjä voi itse valita, haluaako maksaa YEL-maksun yrityksensä kautta vai itse henkilökohtaisesti. Voimme lähettää laskut yrittäjän nimissä tai yrityksen nimissä. Jos yritys maksaa YEL-vakuutuksen maksun, yritys voi vähentää koko maksun verotuksessaan. Jos yrittäjä maksaa YEL-vakuutuksensa itse, hän voi vähentää maksut kokonaisuudessaan henkilökohtaisessa verotuksessaan.

Lue lisää artikkelistamme: Miten vähennän YEL-maksut verotuksessa – kahdeksan neuvoa yrittäjälle

YEL-vakuutus on kuitenkin yrittäjän henkilökohtainen eläkevakuutus, joten yrittäjä vastaa viime kädessä siitä, että YEL-vakuutuksen maksut tulevat maksetuksi.

Joustoa YEL-vakuutusmaksuihin tilanteesi mukaan

YEL-vakuutuksen maksu joustaa taloudellisen tilanteesi mukaan. Kun ajat ovat hyvät, voit parantaa eläketurvaasi maksamalla YEL-vakuutukseesi lisämaksua 10–100 prosenttia. Lisämaksua voit maksaa halutessasi vuosittain ja vähentää sen verotuksessa kuten muutkin YEL-vakuutuksen maksut.

Voit myös tilapäisesti pienentää YEL-vakuutuksen maksuja 10–20 prosenttia. Jouston voi tehdä alaspäin seitsemän peräkkäisen kalenterivuoden aikana enintään kolmena vuonna.

Voit joustaa YEL-maksuissa, kun YEL-vakuutuksesi on voimassa koko joustovuoden yhdessä työeläkeyhtiössä. Lisäksi jousto edellyttää, että YEL-vakuutuksessasi ei ole avoimia erääntyneitä maksuja, et saa aloittavan yrittäjän alennusta ja sinulle ei vielä makseta työeläkettä Suomesta. Lähetä meille joustohakemus, niin katsomme onko jousto mahdollinen.

YEL-vakuutuksen jousto on tarkoitettu tilapäiseen maksunkorotukseen tai -alennukseen. YEL-vakuutuksen työtulon tulee vastata työpanostasi ja toimintaolosuhteita. Jousto ei korvaa tavallista työtulon muutosta.

Lue lisää YEL-vakuutuksen joustosta

Jos sinulla on vaikeuksia maksaa YEL-vakuutuksen lasku ajallaan, voit hakea laskulle maksuaikaa Varma Asioinnissa.

Hae maksuaikaa Varma Asioinnissa

Viisi syytä valita Varman YEL-vakuutus

1. Asiantunteva palvelu

Kun sinulla on Varman YEL-vakuutus, saat tilanteeseesi sopivaa, henkilökohtaista palvelua yrittäjyyden eri vaiheissa. YEL-vakuutusasiantuntijamme ovat tukenasi elämän ja yrityksesi muuttuvissa käänteissä. Oli kyse sitten sairastumisesta tai vaikkapa ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta, ota rohkeasti yhteyttä eläkevakuuttamiseen liittyvissä asioissa!

2. Helppokäyttöinen asiointipalvelu

Varman YEL-vakuutusasiakkaana saat käyttöösi selkeän ja helppokäyttöisen Varma Asioinnin, joka on aina auki. Voit hoitaa YEL-vakuutukseesi liittyviä asioita vaikka älypuhelimellasi silloin kun sinulle sopii. Jos sinulla on myös Varman TyEL-vakuutus, hoidat siihen liittyvät asiat näppärästi samassa palvelussa.

3. Joustavat maksuaikajärjestelyt

Varmalla on omat asiantuntevat perintäneuvottelijat, jotka saavat jatkuvasti valtavan paljon kiitosta asiakkailtamme. Jos sattuisit joskus olemaan joustavien maksuaikajärjestelyjen tarpeessa, ole yhteydessä! Löydämme yhdessä ratkaisun tilanteeseesi.

4. Vastuullinen toimija

Varma on vastuullisuuden edelläkävijä. Voit luottaa siihen, että samalla kun pidämme huolta sinusta ja sosiaaliturvastasi, huomioimme niin ympäristön, työntekijämme kuin tulevat sukupolvetkin. 

5. Aloittavan yrittäjän alennus

Aloittavana yrittäjänä saat automaattisesti vaikuttavan 22 prosentin alennuksen YEL-vakuutuksen maksuista ensimmäisten neljän vuoden ajaksi.

Apua asiointiin

Hoida YEL-asiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

 • hakea muutosta YEL-työtuloon
 • tarkastella menneitä ja tulevia YEL-maksujasi
 • hakea maksuaikaa laskulle.

Kirjaudu palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi.