Tarvitset YEL-vakuutuksen, kun
- olet 18–69-vuotias*,
- työskentelet omassa yrityksessäsi tai kevytyrittäjänä,
- yrittäjätoimintasi jatkuu vähintään neljä kuukautta ja
- työtulosi eli työpanoksesi arvo on vähintään 8 575,45 euroa (vuonna 2023).
*Vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä YEL-vakuuttamisen yläikäraja on 68 vuotta, vuonna 1958–1961 syntyneillä 69 vuotta ja sitä nuoremmilla 70 vuotta.
Yleensä YEL-vakuutuksen alkamispäivä on päivä, jolloin työskentelysikin on alkanut. Sinulla on kuusi kuukautta aikaa ottaa vakuutus. YEL-vakuutus on henkilökohtainen, ja yksi YEL-vakuutus kattaa kaiken yrittäjätoimintasi.
Lue tarkemmin, milloin tarvitset YEL-vakuutuksen
Tietoa viroksi: Teave YEL-i kindlustuse kohta eesti keeles
Tietoa venäjäksi: Информация о пенсионном страховании предпринимателей (YEL) на русском языке
Milloin YEL ja milloin TyEL?
YEL-vakuutus on yrittäjän oma, henkilökohtainen eläkevakuutus, eli tarvitset itsellesi YEL-vakuutuksen, jos työskentelet yrittäjänä omassa yrityksessäsi tai kevytyrittäjänä. YEL-vakuutuksella yrittäjä kerryttää itselleen eläkettä ja huolehtii muusta sosiaaliturvastaan.
TyEL-vakuutus taas tarkoittaa työntekijän eläkevakuutusta, jonka työnantaja ottaa työntekijöilleen. Jos sinulla on työntekijä, jolle maksat palkkaa, sinun täytyy ottaa TyEL-vakuutus. TyEL-vakuutus kerryttää työntekijälle eläkettä. Lue lisää TyEL-vakuutuksesta.
Onko YEL-vakuutus pakollinen?
YEL-vakuutus on pakollinen vakuutus yrittäjälle. YEL-vakuutus on siis lakisääteinen vakuutus. Kun työskentelet yrittäjänä tai kevytyrittäjänä, sinun täytyy ottaa itsellesi YEL-vakuutus, jos olet 18–69-vuotias ja toimintasi jatkuu vähintään neljä kuukautta. Jos yritystoimintasi kestää alle neljä kuukautta tai se on hyvin pienimuotoista ja työpanoksesi arvo jää vähäiseksi (alle 715 euroa kuukaudessa vuonna 2023), sinun ei tarvitse ottaa YEL-vakuutusta.
Milloin YEL-vakuutus pitää ottaa?
YEL-vakuutus pitää ottaa, kun yritystoimintasi alkaa. YEL-vakuutuksen alkamispäivä on sama kuin yritystoimintasi alkamispäivä. YEL-vakuutus täytyy ottaa kuuden kuukauden kuluessa yritystoiminnan alkamisesta. Tätä kutsutaan puolen vuoden järjestelyajaksi. YEL-vakuutuksen alkamispäivä on kuitenkin aina toiminnan aloituspäivä.
Ota YEL-vakuutus helposti verkossa
Voiko YEL-vakuutuksen ottaa takautuvasti?
YEL-vakuutuksen voi ottaa takautuvasti. Huomioi kuitenkin, että jos otat YEL-vakuutuksen esimerkiksi kolme kuukautta yritystoimintasi alkamisen jälkeen, YEL-vakuutuksen alkamispäiväksi tulee toiminnan alkamispäivä ja myös vakuutusmaksut täytyy maksaa takautuvasti.
Jos taas otat YEL-vakuutuksen vasta puolen vuoden järjestelyajan jälkeen, voit joutua maksamaan normaalin YEL-maksun lisäksi laiminlyöntikorotusta, joka on vähintään 10 prosenttia laiminlyöntiajan YEL-maksusta. Mitä pidemmältä ajalta otat YEL-vakuutuksen takautuvasti, sitä enemmän YEL-maksuja sinulle tulee kerralla maksettavaksi.
Lue tarkemmin YEL-vakuutuksen ottamisesta takautuvasti
Mitä tapahtuu, jos ei ota YEL-vakuutusta?
Koska YEL-vakuutus on yrittäjälle lakisääteinen, Eläketurvakeskus valvoo YEL-vakuuttamista. Jos et lainkaan ota YEL-vakuutusta, Eläketurvakeskus voi viime kädessä ottaa sinulle YEL-vakuutuksen. Tällöin joudut maksamaan normaalin YEL-maksun lisäksi laiminlyöntikorotusta, joka on vähintään 30 ja enintään 100 prosenttia laiminlyöntiajan YEL-maksusta. Laiminlyöntikorotuksen määrän vahvistaa Valtiokonttori.
Voiko YEL-vakuutuksen laittaa tauolle?
YEL-vakuutusta ei voi suoranaisesti laittaa tauolle, mutta se voidaan päättää ja voit myöhemmin ottaa uuden YEL-vakuutuksen. Kun työskentelysi yrittäjänä keskeytyy pidemmäksi aikaa, ilmoita meille, niin päätämme YEL-vakuutuksesi. YEL-vakuutus voidaan päättää takautuvasti tai voit ilmoittaa päättymisestä etukäteen. YEL-vakuutuksen viimeinen voimassaolopäivä on viimeinen työskentelypäiväsi. Kun jatkat myöhemmin yrittäjänä työskentelyä, ota uusi YEL-vakuutus.
Lue lisää YEL-vakuutuksen päättämisestä
Kirjaudu Varma Asiointiin ja hae päättämistä
YEL-vakuutus myös kevytyrittäjälle
Kevytyrittäjyys on lisääntynyt viime vuosina voimakkaasti. Kevytyrittäjä työllistää itsensä ja hoitaa laskutuksensa laskutuspalveluyrityksen kautta. Kevytyrittäjyys on helppo tapa kokeilla esimerkiksi sivutoimista yrittäjyyttä. Myös kevytyrittäjä tarvitsee YEL-vakuutuksen.
YEL-vakuutus on myös kevytyrittäjän sosiaaliturvan perusta. YEL-vakuutuksen työtulon perusteella määräytyvät kevytyrittäjän sairaus- ja vanhempainpäiväraha sekä työttömyysetuudet.
Lue lisää YEL-vakuutuksesta kevytyrittäjällä