TyEL-vakuutus

Työnantaja tarvitsee työntekijöilleen TyEL-vakuutuksen.

 • Työnantajan eläkevakuutus eli TyEL-vakuutus on lakisääteinen eläkevakuutus
 • Työnantajan vastuulla on ottaa TyEL-vakuutus ja ilmoittaa työntekijöiden palkat tulorekisteriin
 • Varman TyEL-vakuutus on alan edullisimpia, sillä olemme vakavaraisin ja erittäin tehokas työeläkeyhtiö.

Milloin tarvitsen TyEL-vakuutuksen?

Työnantaja tarvitsee TyEL-vakuutuksen, kun

 • työntekijä on työsuhteessa,
 • työntekijä on täyttänyt 17 vuotta ja
 • työntekijälle maksetaan palkkaa vähintään 68,57 euroa kuukaudessa vuonna 2024.

Tarvitset siis TyEL-vakuutuksen myös, jos olet yksityishenkilö, joka työllistää esimerkiksi lastenhoitajan, remontoijan, siivoojan tai puutarhurin.

TyEL-vakuuttamisen alaikäraja on 17 vuotta. TyEL-vakuuttamisen yläikäraja taas riippuu työntekijän syntymävuodesta:

 • vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä 68 vuotta
 • vuonna 1958–1961 syntyneillä 69 vuotta
 • vuonna 1962 tai myöhemmin syntyneillä 70 vuotta.

Ota TyEL-vakuutus

Yhtiömuodon vaikutus eläkevakuuttamiseen: TyEL vai YEL?

Eri yhtiömuotoihin liittyy omat sääntönsä siitä, kumman eläkelain mukaan yrittäjä tai yrittäjän perheenjäsen vakuutetaan. Joskus esimerkiksi yrityksessä työskentelevä perheenjäsen tarvitsee oman YEL-vakuutuksen. Tämä riippuu yhtiömuodosta ja perheenjäsenen työstä ja asemasta yrityksessä.

Tutustu yhtiömuodon vaikutukseen

Tilapäinen työnantaja

Jos sinulla tai yritykselläsi ei ole vakituisia työntekijöitä ja maksat palkkoja alle 9 822 euroa puolen vuoden aikana (vuonna 2024), voit toimia tilapäisenä työnantajana. Tällöin sinun ei ole pakko tehdä TyEL-vakuutussopimusta minkään työeläkeyhtiön kanssa. Ilmoitat kuitenkin palkat tulorekisteriin ja maksat TyEL-vakuutuksen maksut normaalisti.

Lue lisää tilapäisenä työnantajana toimimisesta

Mihin TyEL-vakuutuksen maksu perustuu?

TyEL-vakuutuksen maksu perustuu työntekijöille maksamiisi palkkoihin. Vuonna 2024 TyEL-perusmaksu on 25,12 % työntekijöiden palkoista, ja siihen lisätään työeläkeyhtiökohtainen hoitokustannusmaksu. TyEL-maksun määrän saat selville TyEL-laskurillamme.

Kukin työntekijä osallistuu myös itse TyEL-vakuutuksen kustannuksiin. Työnantajana pidätät työntekijän osuuden hänen palkastaan. Työntekijän maksuosuus TyEL-vakuutuksesta on:

 • 17–52-vuotiailla 7,15 % palkasta
 • 53–62-vuotiailla 8,65 % palkasta
 • 63 vuotta täyttäneillä 7,15 % palkasta.

Varma saa tarvittavat palkkatiedot tulorekisteristä. Laskemme TyEL-vakuutuksen maksun tulorekisteriin ilmoitettujen palkkatietojen perusteella ja lähetämme siitä laskun. Lue lisää TyEL-vakuutuksen piiriin kuuluvista palkoista ja niiden ilmoittamisesta.

Tarkastele TyEL-vakuutuksen laskuja ja palkkoja Varma Asioinnissa

TyEL-vakuutuksen erilaiset maksutavat

TyEL-vakuutuksen maksujen laskutustavat ovat hetilasku ja koontilasku. Maksutapa kannattaa valita sen mukaan, kuinka usein palkkoja maksetaan.

 • Hetilaskun lähetämme heti, kun olemme saaneet palkkatiedot tulorekisteristä. Laskun eräpäivä on 21 päivää laskun lähetyspäivästä.
 • Koontilaskun taas lähetämme kerran kuukaudessa yhden kuukauden aikana ilmoitetuista palkkatiedoista.

Lue tarkemmin TyEL-vakuutuksen maksuista

Varman TyEL-vakuutusasiakkaana saat rahanarvoisia etuja ja taloudellista selkänojaa

TyEL-vakuutuksen maksuista voi antaa alennusta asiakashyvitysten muodossa. Maksamme vuosittain TyEL-vakuutusasiakkaillemme asiakashyvitystä, joka pienentää TyEL-vakuutuksen kokonaiskustannuksia. Varma on vakavaraisin työeläkeyhtiö, joten asiakashyvityksemme ovat erinomaiset. Saat siis Varmasta edullisen TyEL-vakuutuksen.

Lue lisää asiakashyvityksistä

Tuemme sinua elämän sekä yrityksesi muuttuvissa ja yllättävissä käänteissä olipa kyse sitten esimerkiksi sairastumisesta, perheelisäyksestä tai joustavien maksuaikajärjestelyjen tarpeesta.​

Varman TyEL-vakuutus tuo mukanaan keinoja työkyvyn kehittämiseen

Autamme sinua kiireisessä arjessa pitämään huolta sekä omasta että työntekijöidesi jaksamisesta. ​

Tarjoamme asiakkaillemme Varma Akatemia -oppimisympäristön, josta saat työkaluja työssä jaksamiseen. Digitaalisten palveluidemme avulla autamme sinua muun muassa tunnistamaan toimialasi tyypillisimmät työkykyriskit. ​

Lisäksi työkykyasiantuntijamme ovat tarvittaessa käytettävissäsi.​

Lue lisää työkykyjohtamisen palveluista

Viisi syytä valita Varman TyEL-vakuutus

1. Edullinen TyEL-vakuutus

Saat Varmasta edullisen TyEL-vakuutuksen, sillä olemme vakavaraisin työeläkeyhtiö. Tämän vuoksi pystymme antamaan erinomaiset alennukset TyEL-maksuihin.

2. Helppokäyttöinen asiointipalvelu

Varman asiakkaana saat käyttöösi selkeän ja helppokäyttöisen Varma Asioinnin, joka on aina auki. Yhdessä palvelussa hoidat näppärästi sekä TyEL-vakuuttamiseen ja -maksuihin että työkykyjohtamiseen liittyvät asiat vaikka älypuhelimellasi silloin kun sinulle sopii. Jos sinulla on myös Varman YEL-vakuutus, hoidat siihen liittyvät asiat kätevästi samassa palvelussa.

3. Asiantunteva palvelu

Asiakkaidemme palkitsemat asiantuntijamme tukevat sinua yrityksesi muuttuvissa ja yllättävissä käänteissä. Ystävällinen asiakaspalvelumme on helposti ulottuvillasi puhelimessa, chatissa ja Varma Asioinnissa.

4. Joustavat maksuaikajärjestelyt

Varmalla on omat asiantuntevat perintäneuvottelijat, jotka saavat jatkuvasti valtavan paljon kiitosta asiakkailtamme. Jos sattuisit joskus olemaan joustavien maksuaikajärjestelyjen tarpeessa, voit huoletta olla yhteydessä. Löydämme yhdessä ratkaisun tilanteeseesi!

5. Vastuullinen toimija

Varmassa työeläkemaksusi ovat erinomaisessa hoidossa, sillä sijoitustoimintamme on tuottavaa ja turvaavaa. Varma on vastuullisuuden edelläkävijä. Voit luottaa siihen, että samalla kun pidämme huolta sinun ja työntekijöidesi eläketurvasta, huomioimme niin ympäristön, työntekijämme kuin tulevat sukupolvetkin.

Apua asiointiin

Hoida TyEL-asiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

 • tarkastella TYEL-vakuutuksen laskuja ja laskuerittelyjä
 • tarkastella ansioita työntekijöittäin
 • lähettää meille viestejä ja liitteitä suojatussa yhteydessä
 • tehdä arvioita TyEL-maksuista.