Yrittäjäkin on lomansa ansainnut – näillä vinkeillä onnistut

Loman tulisi olla myös yrittäjälle mahdollisuus akkujen lataamiseen eikä lisästressin aihe. Lue käytännön vinkit, jotka auttavat jäämään rauhallisin mielin lomalle ja huolehtimaan jaksamisesta.

Usein kuulee sanottavan, ettei yrittäjä voi oikeasti pitää lomaa, vaikka meille kaikille on tärkeää huolehtia säännöllisesti myös palautumisesta.

Hyvä suunnittelu ja ennakointi auttaa pitämään edes lyhyitä hengähdystaukoja ja rauhoittamaan tietyt hetket päivästä kokonaan töiltä. Seuraavilla vinkeillä myös yrittäjä saa ansaitsemansa vapaan.

1. Kerro ajoissa asiakkaille lomastasi

Mitä aikaisemmin asiakkaasi tietävät lomastasi, sitä helpompi siitä on pitää kiinni. Joissain tapauksissa loman voi myös rytmittää helposti asiakkaiden lomakauden mukaan. Myös lomanjälkeisistä asioista sopiminen tuo mielenrauhaa ja turvallisuuden tunteen jatkuvuudesta. Muista ilmoittaa lomasta yrityksesi käyttämissä sähköisissä kanavissa ja käytä sähköpostin automaattivastausta.

2. Luo rytmiä rutiineilla

Jos esimerkiksi yksinyrittäjä joutuu kaikesta huolimatta tekemään töitä myös lomalla, on tärkeää rytmittää työpäivään säännöllisesti hetkiä, jolloin sähköposteihin tai puheluihin ei ole välittömästi pakko vastata. Kun tauoista tulee hyväksi todettuja rutiininomaisia käytäntöjä, ei niistä enää haluakaan luistaa.

3. Kerrytä lomakassaa pitkin vuotta

Jos suinkin mahdollista, olisi yrittäjän hyvä kerätä lomaa varten budjettia hyvissä ajoin ja vähitellen, jotta lomalla voi oikeasti ottaa rennosti ilman huolta toimeentulosta.

4. Älä tee itsestäsi korvaamatonta

Yksinyrittäjällä yrityksen asiat ovat luonnollisesti yhden ihmisen korvien välissä, mutta silloinkaan niitä ei pidä jättää muistin varaan. Yrityksen käytäntöjen ja prosessien kirjaaminen ylös vapauttaa kaistaa muulle ajattelulle ja helpottaa lomalle jäämistä ja tehtävien siirtämistä muille.

5. Lomaile sesongin ulkopuolella

Yrittäjyys antaa monesti mahdollisuuden päättää vapaammin omista työajoista ja lomien ajankohdasta. Jos kesä on kaikkein kiireisintä aikaa, voi olla helpompaa varata kalenterista esimerkiksi lyhyempiä lomajaksoja yleisten loma-aikojen ulkopuolelta.

6. Muista pitää edes lyhyt loma

Tärkein vinkki on, että ylipäänsä muistaa pitää lomaa. Jos yrittäjä ei nosta itsestään huolehtimista prioriteettilistan kärkeen, voi uupumus kaataa koko yrityksen. Jos pitkän lomajakson pitäminen tuntuu vaikealta, tekee lyhytkin irtiotto hyvää. Olennaista on, että pääsee välillä suuntaamaan ajatukset aivan muihin kuin työasioihin.

Lomavinkit yrittäjälle antoivat Varmalta työkykyjohtamisen kehityspäällikkö Kai Tolvanen, kuntoutusasiantuntija Liisa Kauranne ja myyntipäällikkö Suvi Kivilaakso.

Varman markkinointiviestinnän tarkoitus on edistää työeläkevakuuttamista ja markkinoida Varman palveluita. Julkaisemme lisäksi muuta sisältöä, joka voi olla merkityksellistä tai kiinnostavaa vakuutuksenottajalle tai yritystoimintaa aloittavalle. Tämä sisältö on yleisluonteista tietoa ja Varma ei vastaa sen täydellisyydestä. Emme voi vastata sisällön soveltuvuudesta kaikkiin tilanteisiin ja emme näin ollen vastaa julkaisussa olevan tiedon käytön aiheuttamista mahdollisista vahingoista. Julkaisun tietojen käyttö tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla.

Varmista jaksamisesi – lataa ilmainen yrittäjän työkykyopas!

Yrittäjänä olet oman yrityksesi tärkein voimavara. On siis ensisijaisen tärkeää, että huolehdit itsestäsi ja työkyvystäsi. Hyödynnä yrittäjän työkykyoppaamme, josta saat vinkkejä esimerkiksi seuraavissa teemoissa:

  • Yrittäjyyden haasteet
  • Yrittäjän uupumisen ennaltaehkäisy
  • Varautuminen yllätyksiin ja riskeihin
  • Mitä tehdä, kun työkyky horjuu.

Lue lisää ja lataa Yrittäjän työkyvyn pikaopas

Voisit olla kiinnostunut myös näistä