Näin toimit, jos koronavirus vaikuttaa kuntoutusohjelmaasi, kuntoutustukeesi tai työkyvyttömyyseläkkeellä oloon

Uutista päivitetty 27.10.2020:

Koronaan liittyvän, Eläketurvakeskuksen antaman suosituksen voimassaolo on päättynyt 31.8.2020 ja olemme siirtyneet ammatillisessa kuntoutuksessa takaisin yleisiin suosituksiin. Alla oleva ohjeistus ei siis enää ole voimassa. Löydät päivitetyt ohjeet uudesta uutisesta.

 

Toimimme tässä poikkeuksellisessa tilanteessa mahdollisimman joustavasti ja huomioimme asiakkaamme kokonaistilanteen. Päivitämme ohjeistustamme tilanteen mukaan. Seuraa siis uutisointia.

Pyydämme ammatillisessa kuntoutuksessa olevia asiakkaitamme ottamaan yhteyttä kuntoutuspalveluihimme seuraavissa tilanteissa:

 • Kuntoutusohjelmasi (työkokeilu, työhönvalmennus, koulutus) on alkanut ja keskeytyy koronan vuoksi yli kuukaudeksi tai keskeytyy kokonaan.
 • Et pysty aloittamaan kuntoutusohjelmaasi koronan vuoksi.
 • Opiskelusi tai oppisopimuskoulutuksesi keskeytyy täysin tai valmistumisesi uhkaa siirtyä koronan vuoksi.

Asiakkaitamme, jotka ovat kuntoutustuella (täysi/osa), pyydämme ottamaan yhteyttä

 • hyvissä ajoin ennen kuntoutustuen päättymistä, jos B-lääkärinlausuntoa ei poikkeustilanteen vuoksi voi hankkia.

Voit asioida sujuvasti asiointipalvelumme kautta: Varma.fi  >  Kirjaudu > Viestit ja liitteet. Palvelemme lisäksi kaikissa vakuutus-, eläke- ja kuntoutusasioissa arkisin kello 8-17 numerossa 010 192 100 (ulkomailta soitettaessa +358 10 192 100).

Yleiset periaatteet ja toimintaohjeet ammatillisessa kuntoutuksessa

 • Jos kuntoutusohjelmasi keskeytyy yli kuukaudeksi karanteenin, lomautuksen tai koulujen ja päiväkotien sulkemisesta johtuvan lapsenhoidon tarpeen vuoksi, keskeytämme kuntoutusohjelmaan liittyvän etuuden maksamisen.
 • Sinulla on mahdollisuus hakea Kelan tartuntatautipäivärahaa, jos kuntoutusohjelmasi keskeytyy karanteenin takia kokonaan tai yli kuukaudeksi.
 • Jos kuntoutusohjelmasi ei ennätä alkaa esimerkiksi lomautuksen vuoksi, emme voi maksaa kuntoutusetuutta. Korjaamme päätökseen ilmoittamasi uuden kuntoutusohjelman aikataulun. Jos kuntoutusohjelman aloittamisajankohta on vielä avoinna, tee uusi kuntoutussuunnitelma asiointipalvelussamme, kun aikataulu on tiedossasi.
 • Jos kuntoutusetuuden (kuntoutusraha tai kuntoutuskorotus) saaja valmiuslain voimassaolon perusteella määrätään työhön, (esimerkiksi hoitoalan opiskelija, joka saa kuntoutusrahaa), ei työansioilla ole vaikutusta kuntoutusetuuksien maksamiseen kuntoutuksen jatkuessa suunnitelman mukaan. Jos kuntoutusetuuden saajan ansioraja ylittyy työmääräyksen ajalta, ei ansioita oteta huomioon ansiovalvonnassa. Etuuden maksu jatkuu siis normaalisti.

Toimintaohjeet opiskelevalle kuntoutujalle

Edistä opintojasi, esimerkiksi etäopiskelun keinoin, jos

 • opiskelet ammatillisen kuntoutuksen tuella ja oppilaitoksesi suljetaan koronan vuoksi
 • opiskeluusi liittyvä työharjoittelu ei koronan vuoksi toteudu.

Jos oppisopimuskoulutuksesi työssäoppimispaikka ei voi järjestää työtä koronan vuoksi, ota ensin yhteyttä oppisopimustoimistoosi. Selvitä tätä kautta, voiko opiskeluasi edistää esim. teoriaopintojen kautta.

Yleiset periaatteet ja toimintaohjeet kuntoutustuella ja työkyvyttömyyseläkkeellä

 • Jos olet hakemassa jatkoa kuntoutustuellesi, toimita uusi B-lääkärinlausunto työkyvystäsi hyvissä ajoin ennen nykyisen kuntoutustuen päättymistä asiointipalvelumme Viestit ja liitteet -sivulla. Uutta hakemusta ei tarvita. 
 • Jos olet toistaiseksi tai määräajaksi myönnetyllä työkyvyttömyyseläkkeellä (täysi eläke tai osaeläke) ja sinut määrätään valmiuslain perusteella työhön, jatkuu eläkkeesi maksu normaalisti. Tällaisesta työstä saaduilla ansioilla ei ole vaikutusta työkyvyttömyyseläkeoikeuteen tai työkyvyttömyyseläkkeen maksamiseen. Vaikka työkyvyttömyyseläkkeen ansioraja ylittyisi työmääräyksen ajalta, ei näitä ansioita oteta huomioon ansiovalvonnassa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä