Tietoa vuoden 2024 YEL-tarkistettaville kesä- ja lokakuun välisenä aikana tehtävästä työtulon tarkistuksesta

Yrittäjän eläkelaki (YEL) velvoittaa työeläkeyhtiöitä seuraamaan työtulojen kehitystä ja tarkistamaan yrittäjän työtulon kolmen vuoden välein. Varma tarkistaa tänä vuonna ennen 1.1.2023 alkaneiden YEL-vakuutusten työtulot, jotka ovat alle 25 000 euroa ja joiden edellisestä työtulon vahvistamisesta tai olennaisesta muutoksesta on kulunut vähintään kolme vuotta. Kerromme tässä uutisessa tarkistusten ajankohdasta ja siitä, miten työtulon tarkistus tehdään.

Varma tarkisti viime vuonna YEL-työtuloja muiden työeläkeyhtiöiden tavoin ensimmäistä kertaa uudistetun YEL-lain mukaisesti. Tarkistuksista saadun kokemuksen perusteella prosessia on nyt kehitetty Varman sisällä, mutta myös tarkistuksiin saatu taustatieto on aiempaa laadukkaampaa. Eläketurvakeskuksen tarjoamaa työtulosuosituspalvelua on myös kehitetty ja se huomioi jatkossa paremmin yrittäjän omistusosuuden yrityksissä, kun lasketaan suosituksen pohjana olevaa liikevaihtoa.

– Oma kehitystyömme ja aiempaa tarkemmat taustatiedot mahdollistavat entistä sujuvamman tarkistamisen. Jos tarkistaminen vaatii asiakkailta toimenpiteitä, on Varma Asioinnin käyttäminen sangen helppoa. Jatkamme silti myös viime vuonna hyväksi todettua tarkistuksien porrastusta, jolloin asiakaspalvelumme ehtii aina tarvittaessa auttamaan kysyjiä, toteaa vakuutuspalvelujohtaja Riikka Nivus.

Lähetämme nyt huhtikuussa infokirjeen niille noin 8 000 YEL-asiakkaallemme, joiden työtulo tulee tänä vuonna tarkistaa. Kirjeessä kerromme tarkemmin tarkistuksesta ja sen aikataulusta. Tämä kirje ei vielä edellytä toimenpiteitä. Mikäli tarkistuksen perusteella työtuloa tulisi muuttaa, lähetämme ehdotuksen uudeksi työtuloksi kesä-lokakuun aikana.

Varman YEL-asiakas – näin tarkistamme YEL-työtulosi

1. Jos käyttävissämme olevilla tiedoilla YEL-työtulosi on lainmukaisella tasolla eli vastaa sitä palkkaa tai korvausta, joka olisi maksettava tekemästäsi työstä ulkopuoliselle henkilölle, tai se muuttuisi enintään viisi prosentti nykyisestä, saat meiltä ilmoituksen siitä, että tarkistus on tehty ja työtuloasi ei muuteta.

2. Vaihtoehtoisesti annamme sinulle ehdotuksen enintään 4 000 euroa nykyistä suuremmasta työtulosta, jos työtulosi ei ole lainmukaisella tasolla.

  • Mikäli hyväksyt sinulle ehdotetun työtulon, ei asia vaadi sinulta toimenpiteitä.
  • Jos sinulla on eriävä näkemys ehdotukseemme tai huomaat tarkistuksen taustatiedoissa virheen, saat ehdotuksen mukana tarkemmat ohjeet, kuinka sinun tulee toimia Varma Asioinnissa.Annamme aina valituskelpoisen päätöksen mahdollisesta työtulon muutoksesta.

Tarkempaa asiakaskohtaista aikataulua emme valitettavasti pysty antamaan. Jos työtuloasi korotetaan, korotus tulee voimaan tarkistuksen alkamista seuraavan toisen kalenterikuukauden alussa. Esimerkiksi kesäkuussa alkavan tarkistuksen jälkeen työtulo voi muuttua 1.8.2024 alkaen.

Hyvä vinkki on huolehtia etukäteen, että yrityksesi päätoimiala kaupparekisterissä on oikein.

Huomioi tämä, jos haluat itse hakea muutosta työtuloosi

Jos haet muutosta työtuloosi tänä vuonna ennen tarkistuksen alkamista, vahvistettava työtulosi voi poiketa hakemastasi työtulosta ja työtuloasi voidaan korottaa yli 4 000 euroa. Varmalla on velvollisuus muuttaa työtulosi heti lainmukaiselle tasolle.

Lue lisää ohjesivultamme Mitä jos teen YEL-työtulon muutoksen ennen tarkistusta?

Varma Asioinnissa toimitat tarvittaessa helposti lisätietoja

Kaikki Varman YEL-asiakkaat voivat hoitaa tarkistamiseen liittyvät toimenpiteet Varma Asioinnissa. Siksi on hyvä kirjautua hyvissä ajoin asiointipalveluun ja varmistaa, että osoite- ja muut yhteystietosi ovat ajan tasalla.

Jos olet valinnut sähköisen asioinnin Varma Asioinnissa, saat tulevat tarkistamiseen liittyvät asiakirjat sähköisesti. Muuten lähestymme sinua postitse kirjeellä.

Varma Asiointi on helppokäyttöinen, ja se takaa tietoturvallisen asioinnin. Asiointi onnistuu tietokoneella, tabletilla tai puhelimella silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Kirjautumiseen tarvitset vain verkkopankkitunnuksesi tai Mobiilivarmenteen.


Lue lisää YEL-työtulon tarkistuksesta sivultamme YEL-työtulon tarkistus

Usein kysyttyä YEL-työtulon tarkistuksesta

Askarruttaako sinua jokin asia YEL-työtulon tarkistuksessa? Katso tästä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin!

Voisit olla kiinnostunut myös näistä