Miten toimin, kun haluan tietoa eläkkeeni verotuksesta?

Yleistietoa eläkkeen verotuksesta

Eläkkeen verotus -sivuille on kerätty tietoa verokortin hankkimisesta, veroprosentin korottamisesta ja eläkkeen korotuksen vaikutuksesta verotukseen. Siirry lukemaan lisää Eläkkeen verotus -sivulle.

Kysymyksiä eläkkeen verotuksesta

Jos emme ole saaneet eläkeverokorttia eläkkeen alkaessa, joudumme pidättämään eläkkeestäsi 40 % veroa. Jos eläkkeesi määrä nousee ja maksamme korotusta yli 20 euroa, vero korotuksesta on 40 %.

Palautamme sinulle mahdollisesti liikaa pidätetyn veron heti hankittuasi eläkeverokortin verottajalta.

Voit korottaa veroprosenttiasi Varma Asioinnissa Tilinumero ja veroprosentti -sivulla. Voit ilmoittaa veroprosentin korotuksesta myös soittamalla eläkemaksupalveluun, puh. 010 192 100 (ulkomailta soitettaessa +358 10 192 100). Palvelemme sinua arkisin klo 9-15.

Voit muuttaa veroprosenttiasi Varma Asioinnissa Tilinumero ja veroprosentti -sivulla. Veroprosenttisi, jota käytetään eläkkeen verotuksessa, voi olla alimmillaan Verohallinnon ilmoittaman veroprosentin suuruinen. Jos haluat pienentää veroprosenttiasi Verohallinnon ilmoittamaa alkuperäistä veroprosenttia alhaisemmaksi, pyydä Verohallinnolta uusi verokortti eläkettä varten. Verohallinto toimittaa verokortin suoraan Varmaan.

Kun saat eläkepäätöksen, pyydä Verohallinnolta verokortti eläkettä varten. Varmista, että verokortti on voimassa eläkkeen alkamishetkestä alkaen. Seuraavana vuonna saamme veroprosentin Verohallinnolta automaattisesti eikä eläkkeensaajan tarvitse toimittaa meille verokorttia.

Jos eläkkeesi on alkanut 1.11. tai 1.12., pyydä verokortti myös eläkkeen alkamista seuraavaa vuotta varten, koska emme saa sitä automaattisesti Verohallinnolta.

Ammatillista kuntoutusta saavan täytyy toimittaa vuosittain uusi verokortti.

Uudet veroprosentit otetaan käyttöön vuosittain 1.2. Tästä johtuen tilille maksettavan eläkkeen määrä saattaa muuttua helmikuun alussa. Tammikuun eläkkeestä pidätämme veroa edellisen vuoden veroprosentin mukaan.

Hae eläkkeen jaksotusta tai tulontasausta verottajalta, jos saat eläkettä takautuvasti maksuvuotta edeltäviltä vuosilta.

Lue jaksotuksesta ja tulontasauksesta lisää Verohallinnon verkkosivuilta vero.fi.

Espanjassa asuvien eläkkeensaajien verotus muuttui 1.1.2022 alkaen. Suomella on ollut 1.1.2022 alkaen verotusoikeus lähes kaikkiin Suomesta Espanjaan maksettaviin eläkkeisiin, kun Suomen ja Espanjan verosopimuksen siirtymäsäännöksen soveltaminen päättyy. Espanjassa asuvien eläkkeensaajiemme kannattaa tarkistaa vero.fi:stä miten verotussopimus vaikuttaa eläkkeiden verotukseen ja tarvittaessa tilata uusi verokortti eläkkeen maksamista varten.

Lue lisää verotuksen muutoksesta vero.fi:stä.