Miten toimin, kun sain Varmalta hylkäävän päätöksen?

Sinun kannattaa pohtia vaihtoehtojasi, selvittää mahdollisuuksiasi ja toimeentuloasioitasi sen jälkeen, kun sait hylkäävän päätöksen Varmalta.

Hylkäyspäätöksen jälkeen

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon toimeentulosi turvaamiseksi, jos sairauspäivärahaoikeutesi on päättynyt ja olet saanut hylkäävän päätöksen työkyvyttömyyseläkkeestä. Voit ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi, vaikka työsuhteesi olisikin voimassa ja olet vielä sairauslomalla. Muistathan ilmoittautua ajoissa, sillä työnhakua ei saa voimaan takautuvasti. Ilmoittautumisen jälkeen voit hakea ansiosidonnaista päivärahaa työttömyyskassastasi tai työttömyysturvaa Kelasta.

Oikeutesi toimeentulotukeen voit selvittää Kelasta.

Sinulla on oikeus valittaa saamastasi työkyvyttömyyseläkkeen hylkäyspäätöksestä. Päätöksen mukana saat valitusohjeen, jossa neuvotaan, miten voit valittaa saamastasi päätöksestä.

Jos työsuhteesi on voimassa, sinun kannattaa keskustella työhön paluustasi esimiehen, henkilöstöasioista vastaavan henkilön ja työterveyslääkärin kanssa. 

Jos sinulla ei ole voimassa olevaa työsuhdetta tai työantajallasi ei ole tarjota terveydentilaasi sopivaa työtä, voit selvitellä työelämässä jatkamisen vaihtoehtoja ja oikeuttasi työttömyysetuuteen työ- ja elinkeinotoimistossa.

Oikeutesi toimeentulotukeen voit selvittää Kelasta.

Jos olet saanut suosituksen lääkinnälliseen kuntoutukseen hakeutumisesta, ota yhteyttä Kelaan.

Sinulla on oikeus valittaa saamastasi ammatillisen kuntoutuksen hylkäyspäätöksestä. Päätöksen mukana saat valitusohjeen, jossa neuvotaan, miten voit valittaa saamastasi päätöksestä.