Miten toimin, kun työskentelen eläkkeellä?

Voit tehdä työtä eläkkeellä ollessasi ja työskentelystä kertyy eläkettä 1,5 % vuodessa ylimpään vanhuuseläkeikääsi asti. Muista ottaa huomioon ansiorajasi, jos olet osatyökyvyttömyys-, työkyvyttömyys-, työura- tai osa-aikaeläkkeellä.

Lisätietoa eläkkeellä työskentelystä

Työnteko eläkkeellä -sivulta löydät lisää tietoa, minkälaisia mahdollisuuksia sinulla on työnteon ja eläkkeen yhdistämiseen. 

Lue lisää työskentelystä eläkkeellä.

Haluatko tarkistaa ansiorajasi? Tai täyttää vanhuuseläkehakemuksen, jolla haet eläkkeellä työskentelystä kertyneen eläkkeen? Voit hoitaa nämä asiointipalvelussamme.

Kirjaudu Varma Asiointiin

Blogi: Töihin eläkkeellä - Mitä pitäisi ottaa huomioon? Viisi vastausta vanhuuseläkkeellä työskentelevälle

Blogi: Oletko työskennellyt eläkkeellä? – 5 vinkkiä miten ja milloin voit hakea siitä kertynyttä eläkettä

Usein kysyttyjä kysymyksiä eläkkeellä työskentelystä

Vanhuuseläkkeellä saa tehdä töitä. Ansiorajoja ei ole.

Kaikki ansiot, jotka kerryttävät eläkettä, otetaan huomioon ansiorajan valvonnassa. Pääomatuloja, esimerkiksi vuokra- ja osinkotulot, ei oteta huomioon ansiorajavalvonnassa. Ansiorajavalvonnassa ei valvota työaikaa, ainoastaan kuukausittaista bruttoansiota.

Lisätietoa eläkettä kerryttävistä ansioista saat Työeläkelakipalvelusta

Voit tarkistaa ansiorajasi asiointipalvelustamme kohdasta "Tarkista ansiorajasi".

Vanhuuseläkkeen aikana tehdystä työstä voit hakea eläkkeen aikaisintaan ylimmässä eläkeiässäsi. Tarkista ylin eläkeikäsi täältä.

Jos työsuhde on alkanut ennen vanhuuseläkkeen alkamista, eikä siitä ole vielä myönnetty eläkettä, voit hakea eläkkeen, kun työsuhde päättyy.

Jos olet tehnyt töitä osittaisen vanhuuseläkkeen aikana, voit hakea siitä kertyneen eläkkeen, kun työsuhde on päättynyt ja olet täyttänyt oman alimman eläkeikäsi.

Jos olet tehnyt töitä työkyvyttömyyseläkkeen aikana, voit hakea siitä kertyneen eläkkeen, kun työsuhde on päättynyt ja olet täyttänyt oman henkilökohtaisen eläkeikäsi.

Voit hakea eläkettä, kun kirjaudut asiointipalveluumme ja täytät vanhuuseläkehakemuksen.

Voit hakea eläkkeen aikana tehdystä työstä kertyneen eläkkeen, kun kirjaudut asiointipalveluumme ja täytät siellä vanhuuseläkehakemuksen. Merkitse hakemukselle eläkkeen alkamisajankohdaksi se päivä, josta alkaen haet eläkkeen rinnalla kertynyttä eläkettä.

Työeläkettä ei voi hakea eläkettä puhelimitse tai asiointipalvelun Viestit ja asiakirjat -sivulla.

Eläkkeen verotukseen liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä Verottajaan.

Lue lisää eläkkeen ja työn verotuksesta vero.fi -sivuilta