Yritysten omistajanvaihdoksissa piileskelee kansantalouden kasvuloikka

”Minä katson työnippuani, mitä on niin kuin tulossa. Siinä on ihan valtava määrä kanta-asiakkaita!”

Seinäjoen AMK:n kokoamasta julkaisusta löytyvä haastattelukommentti kiteyttää yritysten omistajanvaihdoksiin liittyvän valtavan kasvun mahdollisuuden. Suomen yrityskauppamarkkinoille tulee myyntiin ja siellä on jo myynnissä sadoittain yrityksiä, joissa on valmista asiakaskuntaa ja valmiita asiakaskokemuksia uudelle omistajalle hyödynnettäväksi. Jos uudella omistajalla sattuu olemaan pisaraakaan kasvunnälkää, edellytykset jättipottiin ovat jopa todennäköiset!

Finnveran yrityskauppoja koskeva tilastokin paljastaa, että jopa joka neljäs omistajaa vaihtava yritys muuttuu kasvuyritykseksi.

Selvitys: Johtaminen ammattimaistuu omistajavaihdoksessa

Kun kasvunnälkäinen uusi yrittäjä lyö hynttyyt yhteen uskottavan historian omaavan yrityksen kanssa, syntyy automaattisesti sellaista kasvun mahdollistavaa dynamiikkaa, jota Suomessa kaivataan. Esimerkiksi yrityksen johtamisen ammattimaistuminen on SEAMK:n selvityksen mukaan yksi tärkeimmistä tuloksista omistajanvaihdoksissa.

Omistajavaihdoksiin liittyvä kasvun mahdollisuus ei ole mikään pikkujuttu. SEAMK:n selvityksen mukaan jo pelkästään yrittäjien ikääntymisestä johtuva omistajanvaihdosten volyymi on merkittävä. Vuosien 2013–2023 välillä tästä syystä myytäviä yrityksiä on 28 000, sukupolvenvaihdoksia 15 000 ja 20 000 yritystä lopettaa toimintansa.

“Kymmeniä tuhansia suomalaisyrityksiä on tulossa elinkaaressaan siihen pisteeseen, että omistajanvaihdos alkaa olla ajankohtainen asia. Näin ollen onnistuneiden omistajavaihdosten merkitys ulottuu koko yhteiskuntaan,” kiteytti myös kumppanimme, Finnveran liiketoimintajohtaja Katja Keitaanniemi.

Nämä faktat rakentavat pohjan odotukselle, jossa 10 vuoden aikana pelkästään yrittäjien ikääntymisen takia myyntiin tulevien yritysten joukosta nousee Suomeen yli 10 000 kasvua hakevaa ja kasvua tekevää pk-yritystä.

Kasvun mahdollisuudet piilossa lehtien palstoilla

”Startupit hallitsevat yritysten uudistumiskeskustelua. Liian vähälle huomiolle jää se, että jo olemassa olevaa yritystä kehittämällä voi saada aikaan merkittäviä kasvuloikkia ja paljon uusia työpaikkoja”, totesi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Omistajanvaihdos 2016 -konferenssia Helsingissä.

Kasvu Open on kasvanut 38 kuukaudessa valtakunnalliseksi ilmiöksi. Olemme onnistuneet haastamaan kasvun tielle satoja, jopa tuhansia yrityksiä. Samaan aikaan uskomme, että onnistuneen (ja kasvuun johtavan) yrityskaupan perusta on uskottavassa kasvusuunnitelmassa. Kasvusuunnitelmassa, jonka toteutumiseen uskovat sekä yrityksen myyjä että ostaja.

Siksi käynnistimme kaikkien aikojen kokeilun Kasvu Openin ja Yrityskauppaverkoston yhdistämiseksi: Kohti Yrityskauppaa – Kasvupolku tapahtumasarjan. Kokosimme Suomen yrityskauppamarkkinan avaintoimijat yhteen haastamaan yrityksiä mahdollistamaan kasvuaan yrityskauppatilanteessa. Nordea, Finnvera, Varma, Suomen Yrityskaupat, Tietoakseli, Panostaja, Eversheds ja Suomen Yrittäjät toteuttavat yhteisrintamassa kaikkien aikojen suurimman Kasvu Open Kasvupolun omistajanvaihdokseen valmistautuvien yritysten tueksi.

Kirjoittaja on Kasvun Roihu Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja
Kasvun Roihu on yksi Kasvu Open Oy:n perustajista.

Blogissa viitattu 14.3.2017:
Hämeen yrittäjät: omistajanvaihdos lisää kasvua
Yrittäjät.fi: omistajanvaihdoksia ei riittävästi hyödynnetä talouskasvun lähteenä
Seamk julkaisusarja

Voisit olla kiinnostunut myös näistä