Mitä kuuluu ilmaston sukupolvisopimukselle?

Eläkejärjestelmä perustuu sukupolvisopimukseen. Eläke on osa hyvinvointivaltioon kuuluvaa sosiaaliturvaa, sillä työeläke on tavallaan palkan jatke, kun työura päättyy. Eläkkeisiin liittyvä sukupolvisopimus toimii kahteen suuntaan. Työssäkäyvät rahoittavat työeläkemaksuilla pääosan edellisen sukupolven työeläkkeistä. Suuret ikäluokat pitivät meistä huolta maksamalla päivähoitomme ja koulutuksemme. Me maksamme puolestamme suurten ikäluokkien vanhushuollon ja eläkkeet.
 
Eikö ilmastoasiat ja suhde maapalloon tulisi ymmärtää samalla tavalla, sukupolvisopimuksena? Millainen voisi olla ilmaston sukupolvisopimus? Mikä olisi niin perustavanlaatuinen diili, että siihen haluaisivat kaikki sitoutua yli sukupolvien ja valtiorajojen?

Ilmaston sukupolvisopimuksen synnyttämiseksi tehdään työtä monessa suomalaisessa organisaatiossa joka päivä. Itsekin mittaan tätä sopimusta säännöllisesti arjessani työeläkeyhtiö Varmassa.

Varman kaltaisella yhtiöllä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa ilmaston sukupolvisopimukseen, sillä työeläkeyhtiöt ovat Suomessa merkittäviä rahan ja sitä kautta vaikutusvallan käyttäjiä. Suuruuden hinta on vastuu. Ja vastuuta meiltä myös odotetaan. Ilmastonmuutos on yksi vakavimmista ilmiöistä, joihin sijoittajien on varauduttava. Sillä on merkittäviä taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristöön kohdistuvia vaikutuksia nykyisille ja tuleville sukupolville. Varmassa ilmastonmuutoksen hillintä näkyy vahvimmin ilmastopolitiikassa, jossa kerromme miten kehitämme sijoitussalkkuamme vähähiilisemmäksi. Ympäristön huomioiminen näkyy myös toimitusketjun hallinnassa ja arkisessa toiminnassamme omissa toimitiloissamme.  

Voiko hommaa silti jättää vain yritysten, kuntien, valtion ja järjestöjen vastuulle? Sorrun aika-ajoin epäilemään kuinka paljon yksi ihminen tai yksittäinen suomalaisperhe voi lopulta vaikuttaa. Pääosan ajasta luotan kuitenkin tekojen voimaan. Meidän perheen diiliin kuuluu ajaa hybridiautolla, lämmittää kotia aurinkopaneeleilla ja täystuulisähköllä, lisäksi yritämme kierrättää mahdollisimman paljon. En ole poikkeuksellisen vihreä ihminen, mutta konkreettisilla arkisilla teoilla yritän kantaa oman osani maapallon sukupolvisopimuksesta. Olen huomannut, että suomalaiset ovat nohevia tunnistamaan arkisia kohtia, joissa valinnoilla voi vaikuttaa.  

Mikä on sinun diilisi, millaisen sukupolvisopimuksen olet tehnyt ympäröivän maapallon kanssa? Saatko siirrettyä hyvät aikeesi toiminnaksi, töissä tai kotona? Luota omaan voimaasi, tekojen suuruus ei ratkaise vaan niiden suunta.

Katri Viippola

Johtaja, Ihmiset, viestintä ja kehittäminen

Voisit olla kiinnostunut myös näistä