Tulorekisteri ja muutoksen tuulet

Tulorekisteri puhututtaa ja pohdituttaa usean alan toimijaa tällä hetkellä. Eikä vähiten työeläkealaa. Työeläkeala on suuren muutoksen edessä: tulorekisterin käyttöönotto on suurin muutos alallamme sitten vuoden 1962 ja siten suurin muutos myös minun työhistoriassani.

Tulorekisteri on reaaliaikainen sähköinen tietokanta, joka sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot henkilötasolla. Se helpottaa työnantajien tai heidän puolestaan toimivien tilitoimistojen ilmoitustaakkaa. Jatkossa yksi ilmoitus tulorekisteriin riittää eikä palkkatietoa tarvitse ilmoittaa useaan kertaan eri toimijoille. Tiedon käyttäjät, kuten esimerkiksi työeläkeyhtiöt, saavat tarvitsemansa tiedot suoraan tulorekisteristä.

Asiakkaidemme tavoin olemme uuden edessä. Työeläkeyhtiöissä on vuosikymmeniä tehty työtä ansioilmoitusten parissa ja jokaisen vuoden ensimmäiset kuukaudet on pyhitetty vuosi-ilmoitusten käsittelylle. Jatkossa saamme ansiotiedot automaattisesti suoraan tulorekisteristä. Palkkatietojen ilmoittaminen nopeutuu, koska palkat tulee ilmoittaa viiden päivän kuluessa palkanmaksusta tulorekisteriin. Reaaliaikaiset ilmoitukset tarkoittavat myös reaaliaikaisia työeläkevakuutusmaksuja ja vakuutusmaksut maksetaan pian ilmoittamisen jälkeen. Työeläkeyhtiöissä ansioilmoitusten käsittelystä häviää paljon työtä ja uusia työtehtäviä tulee tilalle.

Ensimmäiset tulorekisterivuodet tulevat varmasti haastamaan kaikki osapuolet ja heidän IT-järjestelmänsä. Uuden opettelua on luvassa puolin ja toisin tiiviiseen tahtiin. Siirtymäaikaa kun ei ole. Me Varmassa olemme jo hyvän tovin valmistautuneet tulorekisterin tuloon ja vakaa tavoitteemme on vuoden 2019 käynnistyessä tarjota asiantuntevaa asiakaspalvelua tulorekisteriaikaan siirtyneille asiakkaillemme.

Kuten alussa totesin, tulorekisteri on suurin muutos alallamme sitten vuoden 1962. Näin suuren muutoksen edessä on hyvä palata perusasioiden äärelle. Työeläkeyhtiön perustehtävä on eläkkeiden turvaaminen. Se ei muutu vuonna 2019, vaikka iso osa työstämme muuttuukin.

Riikka Nivus

Vakuutuspalvelujohtaja

Voisit olla kiinnostunut myös näistä