Viikon vinkit työelämän kehittämiseen: Kaikki ei ole pomon syytä

Helmikuun vinkeissä pohditaan, missä esimiehen vastuu loppuu ja oma vastuu alkaa. Mikä on esimiehen käsissä, mikä ei?

Ei ole olemassa työpaikkaa, jossa ei joskus koettaisi mielipahaa tai tyytymättömyyttä. Henrietta Aarnikoivu toteaa Ylen artikkelissa*, että aivan liian usein työpaikan ongelmat sysätään vain johtajan, esimiehen tai työnantajan syyksi.

Esimies on kuitenkin vain ihminen, eikä hänelläkään ole aina helppoa. Hän ei ole roskapönttö, johon kaikki pettymykset voi kaataa ilman omaa vastuuta.

Esimies ei ole myöskään ajatustenlukija. Kuten Aarnikoivu, myös Ninni Myllyoja argumentoi Talouselämän kirjoituksessaan**, että on työntekijän vastuulla kertoa, mihin asioihin hän kaipaa muutosta ja miten haluaa itseään johdettavan.

Tuttu parisuhdeneuvo toimii siis myös työelämässä: toinen voi tyydyttää tarpeesi vain, jos kerrot niistä. Esimies osaa johtaa sinua haluamallasi tavalla vain, jos olet valmis avaamaan hänelle, mitä kaipaat.

Jos koet tyytymättömyyttä työhösi, kysy itseltäsi:

  • Asteikolla yhdestä kymmeneen, kuinka varma olen, että esimieheni tietää tyytymättömyydestäni ja sen syistä?
  • Asteikolla yhdestä kymmeneen, kuinka riittävästi ja selkeästi olen tuonut asiaa esiin? Mitä jos yrittäisin vielä kerran?
  • Millä muilla tavoilla voin itse vaikuttaa tyytymättömyyteni syihin? Mitä keinoja olen jo käyttänyt? Mitä voisin vielä tehdä?

Liisa Keltikangas-Järvinen kiteyttää Aamulehden artikkelissa***, että esimies voi toiminnallaan poistaa esteitä motivaation toteutumisten tieltä, jos niistä vain hänelle kerrotaan. Mutta jos ihmistä ei kerta kaikkiaan kiinnosta työnsä ja sen kehittäminen, voidaan tehdä enää hyvin vähän.

Jos siis tiedät, minkälaista muutosta kaipaat, kerro siitä esimiehellesi ja ryhtykää yhdessä toimenpiteisiin. Jos tahtoa on, useimmiten työn sujumisen ja työn imun esteet ovat onneksi ratkaistavissa.

Mielenkiintoisia lukuhetkiä ja sisäistä lämpöä talven keskelle,
Sonja

"Viikon vinkeissä Varman työkykyjohtamisen kehityspäällikkö Sonja Strömsholm koostaa yhteen mielenkiintoisia artikkeleja ja blogikirjoituksia työelämän kehittämisen ajankohtaisista aiheista. Linkkivinkkien tarkoitus on tarjota sinulle uusia innostavia ajatuksia ja työkaluja työsi tueksi Suomen eri huippuasiantuntijoilta."

TOP3-vinkit

*Ahdistaako sinua töissä? Esimies ei ole roskapönttö, johon voit kaataa pahan mielen ja pettymykset
**Anna pomon palvella - hyvä alainen osaa kertoa, mitä haluaa
***"Vaikeista alaisista ei puhuta" – Psykologian professorin mukaan yksi hankala työntekijä voi pilata työpaikan ilmapiirin ja johtajan elämän

Sonja Strömsholm

Työkykyjohtamisen kehityspäällikkö

Sonja Strömsholm toimii työkykyjohtamisen kehityspäällikkönä Varmassa. Sonjan missio on, että mahdollisimman moni voisi maanantaiaamuna herätessään olla innoissaan uuden työviikon alkamisesta ja kokea työnsä merkitykselliseksi. Työssään Sonja auttaa organisaatioita kehittämään johtamisen ja vuorovaikutuksen laatua sekä parantamaan työn mielekkyyttä ja sujuvuutta liiketoiminnan tavoitteiden suunnassa. Sonjaa innostavia asioita ovat muuttuvan työelämän ilmiöt, sisäisen motivaation ja tunteiden johtaminen, yhteisöjen rakentaminen, nykytaide, laulaminen, lukeminen ja luonto. 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä