Kesäduunista eläkettä? Onks välii? No on!

Kesätyöpaikkojen hakeminen ja rekrytoinnit ovat parhaillaan sesonkihuipussaan. Luin eräästä paikallislehdestä ison työnantajan ilmoituksen, jossa se tarjosi usealle sadalle nuorelle kahden viikon kesätyökokemusta, jotta useampi nuori saisi omakohtaisen kokemuksen työelämästä. Työnantaja kertoi myös ilmoituksessaan, ettei näillä nuorilla ole tarkoitus korvata kesän aikana pätevää, vastuussa olevaa henkilökuntaa, vaan tarjota nuorille tämä työmahdollisuus.

Joku paperinen lappu taisi tulla joskus

Jäin pohtimaan kesätyön vastuullisuuta ja kesätyön eläkevakuuttamisen hoitamista. Työnantajanhan tulee hoitaa eläketurva myös kesätyöntekijälle, jos tämä on täyttänyt 17 vuotta ja kuukaudessa maksettava palkka on vähintään 58,27 €. Työnantaja perii myös työntekijältä hänen maksuosuutensa eläkemaksusta ja tilittää sen eläkeyhtiölle.

Mieleeni tuli eri kesinä palkkaamani nuoret kesätyöntekijät. Oltuaan hetken meillä töissä, he ovat havahtuneet, että ovatkohan aiemmat kesäduunit, viikonloppuduunit ja tuntihommat kerryttäneet eläkettä. Osa on muistellut, että joku paperinen lappu (=työeläkeote) sieltä taisi joskus tulla, mutta meniköhän se mainospostin mukana lehtiroskiin tai jonnekin. Mitenkähän sen eläkevakuuttamisen kanssa on käynyt? Asian tarkistettuaan, he ovat yleensä olleet iloisesti yllättyneitä nuoria. "Hienoa, työnantajani on hoitanut hommansa ja eläkevakuuttanut mutkin!" On kyllä käynyt joskus niinkin, ettei työsuhdetta ja ansiota olekaan löytynyt. Sitten on pitänyt kaivaa työtodistukset ja olla yhteydessä työnantajaan.

2017 vuodesta alkaen eläkettä karttuu jo 17-vuotiaille

Täytyy myöntää, että eipä itsekään tullut pätkääkään mietittyä omaa sosiaaliturvaa, kun opiskeluaikana olin kesätöissä. Tosin silloin alle 23-vuotiaille ei edes kertynyt eläkettä tehdystä ansiotyöstä. Uuden työntekijän eläkelain myötä, vuodesta 2005 alkaen 18 vuotta täyttäneille on karttunut eläkettä ansiotyöstä; 2017 alkaen jo 17-vuotiaille.

Kun ensimmäisen kerran toukokuussa 2009 postiluukusta tipahti työeläkeote, olin yhtä iloinen kuin kesätyöntekijämme.  Huomasin, että opiskelukesieni työnantaja oli ilmoittanut aina täsmällisesti kesäansioni eläkeyhtiöön. Oli hienoa havaita, että työnantajani oli toiminut vastuullisesti! Ei haitannut vaikka ansioiden vieressä luki: "Ei kerrytä eläkettä, ansaittu alle 23-vuotiaana".

Tarkista eläkekertymäsi varma.fi/henkiloasiakas. Täältä löytyy myös työeläkeotteesi.

Iloista kesätyötä!

Eläkettä kesätöistä

Vastuullinen kesäduuni Varmassa

Vastuullinen kesätyö -kampanja

Tiina Grönqvist

Vakuutuspalvelujohtaja

Voisit olla kiinnostunut myös näistä