Mitkä ovat tulevaisuuden tärkeimmät työelämätaidot ja miten niitä voi vahvistaa

Mitkä ovat tärkeimmät työelämätaidot ajassa, jossa rutiininomaiset tehtävät siirtyvät koneiden tehtäväksi ja tekoäly diagnosoi syövän yhtä tarkasti kuin ihminen? Mistä ihmistyön lisäarvo syntyy nyt ja tulevaisuudessa, ja mitä se edellyttää?

Aivotutkija Katri Saarikiven mukaan ihmisen osa työssä on siinä, mihin kone ei pysty. Vuorovaikutus on tärkein älykkään ongelmanratkaisun eli työnteon mekanismi, ja sen laatuun vaikuttamalla voidaan tehokkaimmin kasvattaa työn arvoa. Siksi yksi tärkeimmistä tulevaisuuden työelämätaidoista on empatia.

Lisäksi ennustamattomassa maailmassa meiltä ihmisiltä vaaditaan kykyä luovaan ja intuitiiviseen ajatteluun. Kuten intuition asiantuntija Asta Raami toteaa, vain ihmismieli kykenee erottamaan heikot signaalit.

Mitä pitää tehdä, jotta mieli pysyy kirkkaana ja vastaanottavaisena arjen informaatiotulvan, keskeytysten ja kiireen keskellä? Aivojen suorituskyvystä ja ajatustyön laadusta voi onneksi pitää huolta monella tavalla. Empaattinen vuorovaikutus ja luova ajattelu kun eivät kukoista ihmisessä, joka ei panosta palautumiseen.

Kukaan meistä ei voi varmuudella tietää, miltä työelämä ja ihmistyö näyttää viiden tai kymmenen vuoden kuluttua. Asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että kompleksisessa maailmassa menestyminen edellyttää sekä yksilöiltä että organisaatioilta ennen kaikkea uusiutumiskykyä.

 

Asiakastapahtumat ja webinaarit

Tiedot kaikista tulossa olevista asiakastapahtumista ja webinaareista löydät  tapahtumasivulta.

Sonja Strömsholm

Työkykyjohtamisen kehityspäällikkö

Sonja Strömsholm toimii työkykyjohtamisen kehityspäällikkönä Varmassa. Sonjan missio on, että mahdollisimman moni voisi maanantaiaamuna herätessään olla innoissaan uuden työviikon alkamisesta ja kokea työnsä merkitykselliseksi. Työssään Sonja auttaa organisaatioita kehittämään johtamisen ja vuorovaikutuksen laatua sekä parantamaan työn mielekkyyttä ja sujuvuutta liiketoiminnan tavoitteiden suunnassa. Sonjaa innostavia asioita ovat muuttuvan työelämän ilmiöt, sisäisen motivaation ja tunteiden johtaminen, yhteisöjen rakentaminen, nykytaide, laulaminen, lukeminen ja luonto. 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä