Yrittäjän työttömyysturva

Yrittäjätoimintaan liittyy aina kaksi puolta: sekä menestymisen mahdollisuus että taloudellinen riski. Luin pari viikkoa sitten artikkelin, jossa oli tilastollisesti laskettu, että riski yrittäjätoiminnan päätymiseen konkurssiin on kymmenkertainen suhteessa taloudelliseen menestystarinaan. Taloudellisella menestystarinalla tarkoitettiin niitä yrittäjiä, jotka tulivat taloudellisesti riippumattomiksi myytyään yritystoimintansa. Riippumatta siitä mistä syystä yrittäjätoiminta päättyy, on työttömällä yrittäjällä oikeus työttömyysturvaan.

Asiakaspalvelussamme tulee yllättävän usein esiin tilanteita, joissa yrittäjätoimintansa päättymisestä ilmoittavalle yrittäjälle tulee yllätyksenä se, että mahdollisuus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan olisi edellyttänyt jäsenyyttä yrittäjien työttömyyskassassa. Tällaisilta asiakastilanteilta haluaisimme mielellämme välttyä tulevaisuudessa. 

Yrittäjämääritelmä on pääosin sama työttömyys- ja eläketurvassa, mutta erojakin on. Sekin tulee usein yllätyksenä, että työttömyysturvassa yrittäjiksi määritellään myös osaomistajia ja yrittäjän perheenjäseniä, jotka eläkelakien mukaan vakuutetaan työntekijöinä.

20.3.2019 pidettävässä webinaarissamme kerromme yrittäjien työttömyysturvasta kaiken olennaisen. Kuulet, ketä pidetään työttömyysturvassa yrittäjänä sekä sen millä edellytyksillä yrittäjä voi liittyä yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi ja saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa, jos yrittäjätoiminta päättyisi työttömyyteen. Kuulet myös, miten 1.7.2019 voimaan astuva työttömyysturvalain muutos vaikuttaa yrittäjien perheenjäsenten työttömyysturvaan.

Ilmoittaudu mukaan webinaariin!

Yrittäjä, onko sinulla faktat työttömyysturvasta hallussa?

Gentijana Zeqiri ja Pipsa Luodelahti keskustelevat yrittäjän ja hänen perheensä työttömyysturvasta ja työssäoloehdoista YEL-työtulon kautta.

Gentijana Zeqiri on Varman yrittäjän eläkevakuuttamisen palvelupäällikkö ja Pipsa Luodelahti on ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassan markkinointivastaava. 

Webinaarin kesto on 30–45 minuuttia.

Arja Iisakkala

Vakuutuspalvelupäällikkö, ulkomaanpalvelujen päällikkö
Arja työskentelee Varman vakuutuspalveluissa asiantuntijatiimin esimiehenä. Hän osallistuu päivittäisessä työssä yritysten ja yrittäjien työeläkevakuuttamisen erityistilanteisiin sekä Suomessa että ulkomailla tehtävän työn osalta. Alan kokemusta on kertynyt 20 vuoden ajalta. Arja on aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja nykyinen tehtävä tarjoaa aitiopaikan eläkevakuuttamisen toimeenpanoon työntekijöiden ja yrittäjien osalta. Viime vuosina Arja on nostanut erityisesti esille YEL-vakuuttamiseen merkitystä yrittäjien sosiaaliturvaan. – Asioiden monimutkaisuus näkyy siinä, että ratkaisut edellyttävät usein vahvaa tiimityötä ja verkostoja eri toimijoiden kesken. Vapaalla Arja mm. remontoi mökkiä ja on vapaaehtoistyössä lasten asialla.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä