Tulorekisterimaailmaa vuosi takana

Tulorekisterin tulo on ollut iso muutos tiedon hyödyntäjille sekä asiakkaillemme. Varmassa valmistautuminen tulorekisterin tuloon aloitettiin hyvissä ajoin. Se tarkoitti meillä muutoksia mm. maksuohjelmiin, sillä muutos vakuutusehdoissa eräännyttää TyEL-maksut entistä aikaisemmin, eikä vakuutusmaksukorolla ole enää samanlaista vaikutusta vakuutusmaksun lopulliseen määrään kuten aikaisemmin.

Nykyisin asiakkaamme voivat myös saada hyvityslaskun, jos tulorekisteriin ilmoitettua ansiota on jälkikäteen korjattu pienemmäksi. Uudistimme myös varma.fi:n asiointipalvelua vastaamaan asiakkaittemme muuttuneita tarpeita.  

Oikein ilmoitetut palkat ovat edellytyksenä sille, että vakuutusmaksut peritään oikean suuruisina ja että työntekijälle taataan oikean suuruinen eläke.

Asiakkailtamme muutos on vaatinut puolestaan suuria muutoksia omiin palkkajärjestelmiin ja rutiineihin ilmoitusliikenteen rytmin muuttuessa. Myös kaikki korjausten tekemiset ovat siirtyneet ilmoittajan vastuulle, sillä Varman asiantuntijoilla ei ole enää mahdollisuutta korjata virheellisiä tai puuttuvia palkkatietoja. Oikein ilmoitetut palkat ovat edellytyksenä sille, että vakuutusmaksut peritään oikean suuruisina ja että työntekijälle taataan oikean suuruinen eläke. 

Pian on vuosi kulunut kansallisen tulorekisterin ensimmäisen vaiheen käyttöönotosta. Tulorekisterin käyttöönotto on sujunut pääosin erinomaisesti. Mutta hyvästä alusta huolimatta asiakaspalvelussamme on päivittäin ratkottu erilaisia tulorekisteri-ilmoittamiseen liittyviä erityistilanteita yhdessä asiakkaittemme kanssa. Joskus haasteet ovat olleet suurempia ja liittyneet palkkajärjestelmien ominaisuuksiin, mutta usein kyse on ollut inhimillisistä, yksittäisten ilmoitusten epäonnistumisesta tai korjausten aiheuttamasta epätietoisuudesta TyEL-maksun määrään.  

Olemme tunnistaneet joitakin ilmoittamiseen liittyviä erityistilanteita, jotka aiheuttavat selvittelyä. Näitä tilanteita käymme läpi 11.12.2019 pidettävässä Onnistu tulorekisteri-ilmoittamisessa -webinaarissa. 

Ilmoittaudu Onnistu tulorekisteri-ilmoittamisessa -webinaariin!

Tulorekisterin käyttöönotosta on kohta kulunut vuosi. Keskitymme tässä webinaarissa tulorekisteri-ilmoittamiseen TyEL-vakuuttamisen näkökulmasta.

Käymme läpi ilmoittamiseen ja ansioiden korjauksiin liittyviä tilanteita. Kerromme myös mitkä ovat olleet työeläkevakuuttamisen näkökulmasta yleisimpiä virhetilanteita sekä sen miten saat TyEL-ansiot ilmoitettua oikein.

Webinaarin puhujina: 

Annakaisa Rintala, asiakaspalvelupäällikkö, Varma

Asiakaspalvelupäällikkönä työskentelevä Annakaisa Rintala on tulorekisteriasioiden ja TyEL-vakuuttamisen asiantuntija.

Mirka Wuolijoki, vakuutusasiantuntija, Varma

MIrka Wuolijoki on suuryritysten TyEL-vakuutusten hoitoon erikoistunut vakuutusasiantuntija.

Arja Iisakkala

Vakuutuspalvelupäällikkö, ulkomaanpalvelujen päällikkö
Arja työskentelee Varman vakuutuspalveluissa asiantuntijatiimin esimiehenä. Hän osallistuu päivittäisessä työssä yritysten ja yrittäjien työeläkevakuuttamisen erityistilanteisiin sekä Suomessa että ulkomailla tehtävän työn osalta. Alan kokemusta on kertynyt 20 vuoden ajalta. Arja on aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja nykyinen tehtävä tarjoaa aitiopaikan eläkevakuuttamisen toimeenpanoon työntekijöiden ja yrittäjien osalta. Viime vuosina Arja on nostanut erityisesti esille YEL-vakuuttamiseen merkitystä yrittäjien sosiaaliturvaan. – Asioiden monimutkaisuus näkyy siinä, että ratkaisut edellyttävät usein vahvaa tiimityötä ja verkostoja eri toimijoiden kesken. Vapaalla Arja mm. remontoi mökkiä ja on vapaaehtoistyössä lasten asialla.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä