Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun on juuri saanut vanhuuseläkepäätöksen? Viisi vastausta tuoreelle vanhuuseläkeläiselle

Oletko juuri jäänyt vanhuuseläkkeelle ja mietit, mitä kaikkea tässä vaiheessa pitikään muistaa tehdä? Eläkkeen hakeminen on monelle asiakkaallemme ainutkertainen kokemus, joka aloittaa uuden elämänvaiheen. Kun asiakkaamme saavat eläkepäätöksen, yhteydenotoissa toistuvat usein samat kysymykset ja huolenaiheet. Tässä blogissa annamme vastauksia tuoreiden vanhuuseläkeläisten usein kysymiin kysymyksiin.

1. Miksi sain väliaikaisen eläkepäätöksen? Milloin saan lopullisen päätöksen?

Haluamme, että eläkkeensaajamme saavat eläkkeet maksuun ajallaan, vaikka jokin ansiotieto vielä puuttuisi rekisteristä. Väliaikainen eläkepäätös tarkoittaa sitä, että annamme ensin eläkepäätöksen, jossa ei välttämättä ole vielä huomioitu kaikkia eläkkeen määrään vaikuttavia tietoja, esimerkiksi loppupalkkaa tai palkattomia etuuksia.

Vanhuuseläkkeistä annetaan yleensä ensin väliaikainen päätös ja vasta sen jälkeen lopullinen. Eläke lasketaan siis myöhemmin uudelleen ja annamme uuden eläkepäätöksen, kun rekisterissä on kaikki eläkkeeseen vaikuttavat tiedot. Vanhuuseläkettä oikaistaan silloin alusta alkaen, joten et menetä eläkesaamisia, vaikka annamme ensin väliaikaisen päätöksen vajailla rekisteritiedoilla. Mahdollinen lykkäyskorotus myönnetään vasta lopullisella päätöksellä. Sinulla on oikeus myös työeläkekorttiin, kun olet saanut väliaikaisen eläkepäätöksen.

Esimerkki

Hilppa Hakija on päättänyt jäädä vanhuuseläkkeelle 1.6. Hän on sopinut työnantajansa kanssa, että työsuhde päättyy 31.5. Hilppa täyttää Varma Asioinnissa vanhuuseläkehakemuksen 15.5., ja muutaman päivän päästä hän saa väliaikaisen vanhuuseläkepäätöksen, jossa eläkkeen määrä on 2550 euroa. Hilpan työsuhde päättyy, ja hän aloittaa eläkepäivät kesäkuussa. Ensimmäinen vanhuuseläke maksetaan hänelle 1.6. väliaikaisen päätöksen mukaan. Myös heinäkuun eläke on 2550 euroa, koska lopullista päätöstä ei ole vielä annettu. Kun työnantaja on ilmoittanut viimeiset ansiot tulorekisteriin, Hilppa saa heinäkuun puolivälissä lopullisen eläkepäätöksen, jolla eläkkeen määrää oikaistaan 1.6. alkaen. Lopullinen eläkkeen määrä on 2570 euroa. Hilpalle maksetaan heinäkuussa keskellä kuukautta lopullisen päätöksen antamisen jälkeen vielä kesäkuun ja heinäkuun takautuva eläke. 1.8. alkaen hänelle maksetaan vanhuuseläkettä 2570 euroa jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä. Huomaa, että tässä esimerkissä ilmoitetuista eläkkeen määristä vähennetään vielä verot.

2. Miksi eläkkeestäni on pidätetty veroa 40 %?

Saamme päivittäin asiakkailtamme puheluita, joissa tiedustellaan, miksi eläkkeen alkaessa vanhuuseläkkeestä on pidätetty veroa 40 %. Ilman verokorttia, verottajan ohjeistuksen mukaan eläkkeen veroprosentti on 40 %. Tarvitset eläkettä varten eri verokortin kuin työtä varten. Kun saat eläkepäätöksen, tilaa verokortti eläkettä varten verottajalta, joka toimittaa sen suoraan Varmaan. Verokortin pyytämistä varten tarvitset eläkepäätöksen, tiedot alkuvuoden tuloista, ennakonpidätyksistä ja vähennyksistä.
Kun saamme käyttöömme oikean veroprosentin, maksamme liikaa pidätetyn veron sinulle mahdollisimman pian. Sinun ei siis tarvitse odottaa seuraavan vuoden veronpalautuksia, vaan verotusasia korjaantuu, kun saamme verokortin eläkettä varten.

Jos pyydät verokortin eläkettä varten, kun olet saanut väliaikaisen eläkepäätöksen, muista tarkistuttaa veroprosentti, jos eläkkeesi määrä nousee lopullisella vanhuuseläkepäätöksellä enemmän kuin 40 euroa.

Esimerkki

Ville Vero täyttää vanhuuseläkehakemuksen huhtikuussa. Työsuhde on päättynyt 31.3., ja Ville haluaa aloittaa eläkkeen 1.4. Hän täyttää vanhuuseläkehakemuksen ja saa muutaman päivän päästä vanhuuseläkepäätöksen. Ollaan jo huhtikuun puolella, joten huhtikuun eläke maksetaan heti ja takautuvasta eläkkeestä pidätetään veroa 40 %, kuten aina. Ville ei huomaa päätöksen mukana tulevaa ohjauskirjettä eikä tiedä, että hänen on hankittava eläkettä varten verokortti. Toukokuussa hänen eläkkeestään pidätetään veroa jälleen 40 %. Ville soittaa asiakaspalveluumme, ja asiakaspalvelija opastaa häntä tilaamaan omavero.fi:stä verokortin, joka on voimassa 1.4. alkaen. Kun verottaja on toimittanut verokortin Varmaan, maksamme Villelle huhti- ja toukokuun eläkkeestä liikaa verotetun veron. Kesäkuun eläkkeen maksussa käytetään oikeaa veroprosenttia, ja seuraavana vuonna saamme verokortin automaattisesti verottajalta.

Lue Eläkkeen verotus -sivulta, miten hankit verokortin.

3. Mistä saan työeläkekortin?

Junamatkalle, jumppaan tai vaikka jääkiekkopeliin - työeläkekortilla voit saada alennuksia erilaisilta toimijoilta Suomessa ja ulkomailla. Työeläkekortti tulee postissa noin kahden viikon kuluttua vanhuuseläkepäätöksen annosta. Työeläkekortissa on tiedot myös ruotsiksi ja englanniksi, joten voit käyttää sitä myös ulkomailla. Voit tallentaa sähköisen työeläkekortin mobiililaitteeseesi (esimerkiksi kännykkään) pdf-muodossa tai kuvana, kun kirjaudut Varma Asiointiin.

Jos työeläkekorttisi häviää, voit tilata uuden kortin kirjautumalla Varma Asiointiin tai soittamalla asiakaspalveluumme.

4. Millaisia palveluita Varma Asiointi tarjoaa eläkeläiselle?

Varma Asiointi on asiointipalvelumme, jossa hoidat kätevästi eläkeasioitasi. Oletkin ehkä jo kirjautunut Varma Asiointi -palveluun, jos teit eläkearvioita, kun suunnittelit eläkkeelle jäämistä. Tai täytit sähköisen eläkehakemuksen asiointipalvelussamme ja sait myös eläkepäätöksen Varma Asiointiin. Nyt, kun olet siirtynyt eläkkeelle, sinulle on avautunut Varma Asioinnissa uusia sivuja.

Vanhuuseläkeläisenä voit muuttaa Varma Asioinnissa tilinumeroasi, johon maksamme eläkkeesi tai korottaa veroprosenttiasi. Asiointipalvelussamme saat käyttöösi sähköisen työeläkekortin. Voit myös seurata eläkkeesi maksuja ja tulostaa todistuksia eläkkeestäsi, esimerkiksi Kelaa varten. Jos haluat olla mukana kehittämässä palveluitamme, voit ilmoittautua Varman asiakasraatiin. Voit edelleen myös ylläpitää yhteystietojasi (osoite, puhelinnumero ja sähköposti) Varma Asioinnissa.

Vuodenvaihteessa eläkkeensaajiamme kiinnostaa seuraavan vuoden indeksitarkistetun eläkkeen määrä. Sen saat nopeimmin tietoosi kirjautumalla Varma Asiointiin loppuvuodesta ja lukemalla sähköisen vuodenvaihteen kirjeen. Siinä kerrotaan vuoden aikana maksettujen eläkkeiden yhteismäärä ja eläkkeestä pidätetty vero sekä seuraavan vuoden indeksitarkistetun eläkkeen ja veron ennakonpidätyksen määrä. Kirjeestä voit myös tarkistaa seuraavan vuoden eläkkeiden maksupäivät. Lähetämme saman kirjeen joka vuosi joulukuussa postitse eläkkeensaajillemme, mutta vuodenvaihteen kirjeet ovat siis jo aiemmin luettavissa Varma Asioinnissa.

Kirjaudu Varma Asiointiin

5. Milloin saan eläkepäätöksen ulkomaan eläkkeestä?

Voit hakea vanhuuseläkettä myös Eu/Eta- tai sosiaaliturvasopimusmaassa tehdystä työstä samalla hakemuksella, jolla haet Suomessa kertyneen vanhuuseläkkeen. Jos olet hakenut eläkettä myös ulkomailta samalla hakemuksella, saat ulkomaisen laitoksen antaman eläkepäätöksen yleensä vasta Varmasta saamasi eläkepäätöksen jälkeen. Ulkomailla käsittelyajat saattavat olla pitkiä. Ulkomaan eläkkeen hakeminen ei hidasta Suomen eläkehakemuksen käsittelyä, eikä meidän yleensä tarvitse odottaa ulkomailta tietoja ennen kuin voimme antaa eläkepäätöksen. Nauti siis Suomen eläkepäivistäsi ja odota rauhassa erillistä eläkepäätöstä ulkomailta.

Kaipaatko lisätietoja?

Jos haluat työskennellä vanhuuseläkkeen aikana, voit napata 5 vinkkiä blogistamme Töihin eläkkeellä - Mitä pitäisi ottaa huomioon? Viisi vastausta vanhuuseläkkeellä työskentelevälle.

Eläkkeensaajalle hyödyllistä tietoa löydät myös Eläkkeellä -sivuiltamme.

Noora Mikander

Sisällöntuottaja

Noora Mikander työskentelee sisällöntuottajana eläkepalveluissa. Noora on työskennellyt työeläkealalla ja eläkkeensaajien asioiden parissa yli 10 vuoden ajan.

"Palvelut siirtyvät yhä enemmän verkkoon ja itseasiointiin. Haluan neuvoa ja kannustaa eläkkeensaajiamme sähköisten palveluidemme käytössä. Haastavinta ja samalla myös palkitsevinta työssäni on yrittää löytää keinoja kertoa välillä monimutkaisista eläkeasioista ymmärrettävästi. Julkiseen keskusteluun nousevat eläkeläisten asiat näkyvät nopeasti työpöydälläni, ja se tekee työstäni mielenkiintoista ja vaihtelevaa."

Voisit olla kiinnostunut myös näistä