Varma yhdenvertaisena kesätyöpaikkana

Alkuun minua jännitti hakea Varmalle töihin tai siis ylipäätään oman alan kesätöihin, sillä ajattelin, että saatan kohdata syrjintää vammani takia. Lisäksi mietin, miten työnteko onnistuu, kun en asu Helsingissä.

Jo työpaikkailmoituksesta syntyi tervetullut olo!

Työpaikkailmoitus vaikutti lupaavalta ja muutenkin innostavalta. Kerrottiin laajasta etätyömahdollisuudesta, ja hakemuksessa oli kohta, johon sai kirjoittaa mahdollisista erityistarpeista. Jo työpaikkailmoituksesta syntyi tervetullut olo!

Haastatteluissa keskityttiin osaamiseen, eikä ihmisen ominaisuuksiin tai niistä mahdollisesti syntyviin ennakkoluuloihin. Samanlainen ilmapiiri on ollut myös työpaikalla. Olen saanut kiinnostavia ja merkityksellisiä työtehtäviä, kuten sopimusrekisterin valmistelu, ajantasaisten lakihankkeiden etenemisen selvittäminen sekä lain selkeyttäminen helpommin luettavaan muotoon. Lisäksi olen saanut konsultoida ja auttaa sellaisissa projekteissa, joissa minulle on kertynyt muuten osaamista. Olen erittäin iloinen siitä, että saan olla osana työyhteisöä, jolla on yhteiskunnallisesti merkityksellinen tehtävä ja jossa lisäksi työntekijöiden vahvuudet ja halu kehittyä huomioidaan.

Laajat etätyömahdollisuudet myös lisäävät monimuotoisuutta, sillä näin työskentely mahdollistuu erilaisissa elämäntilanteissa.

On ollut ilo huomata, että Varma haluaa oikeasti kehittyä ja oppia lisää monimuotoisuudesta. Minulta on esimerkiksi pyydetty palautetta esteettömyydestä, ja antamani palaute on otettu ilolla vastaan. Muutoksia yhdenvertaisemman työelämän puolesta onkin jo tehty. Se tuntuu vähemmistön edustajana merkitykselliseltä, sillä lähelläni on useita ihmisiä, jotka eivät pääse käyttämään vahvuuksiaan systemaattisen syrjinnän takia. Usein esteettömyys ja erityisjärjestelyt nähdään negatiivisessa valossa, vaikka itseasiassa tasa-arvoinen ja monimuotoinen organisaatio on kaikkien eduksi, puhutaan sitten yhteiskuntaan, työyhteisöön tai yksilöön liittyvistä positiivisista vaikutuksista. Laajat etätyömahdollisuudet myös lisäävät monimuotoisuutta, sillä näin työskentely mahdollistuu erilaisissa elämäntilanteissa.

Uskon, että tämä kesä Varmassa on antanut mielettömän paljon syvyyttä, lisäintoa ja osaamista omiin opintoihin. Lisäksi ajattelen tulevaisuuden työmahdollisuuksista paljon avoimemmin, sillä pohjalla on jo yksi antoisa kesätyökokemus, joka varmasti mahdollistaa uusia töitä ja tilaisuuksia tulevaisuudessa.

Selinä Nera

kesätyöntekijä, juridiset palvelut

Selinä Nera työskentelee kesätyöntekijänä Varman juridisissa palveluissa kesällä 2022. Varma on Selinän ensimmäinen oman alan työpaikka. Selinä opiskelee pääaineenaan julkisoikeutta Tampereen yliopiston hallintotieteiden tutkinnossa. Vapaa-ajallaan Selinä on kiinnostunut ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistämisestä, ja hän on toiminut monissa yhteisöissä vaikuttamassa ja vapaaehtoisena.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä