Blogi: Mikä on sinun sisutekosi?

Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan. Yritykset uudistavat kilvan toimintatapojaan, prosessejaan ja tuotteitaan. Työntekijöiden on opeteltava jatkuvasti uusia ajattelun ja tekemisen tapoja. On uudistuttava ennen kuin on pakko. Kuulostaako tappavan tutulta?

Joka päivä kuulee sanottavan, että elämme jatkuvassa muutoksessa; että mikään muu ei ole pysyvämpää kuin muutos. Jokainen meistä kuitenkin tietää omakohtaisesti, että muutos ei ole helppoa. Se vaatii resursseja ja voimia; sinnikkyyttä.

Joka päivä kuulee sanottavan myös, että elämme vaikeita aikoja. Puhutaan suomalaisten tappiomielialasta ja kyynisyydestä - jopa luovuttamisesta. Mitä siis jää jäljelle, kun sinnikkyys loppuu? Mikä saisi meidät ylittämään itsemme yksilöinä, yhteisöinä ja kansakuntana?

Vuonna 2015 vietetään sisun juhlavuotta. Vuosisatoja vanha suomalainen sisu on meissä kaikissa asuva, toimintaa synnyttävä positiivinen kyky, jonka avulla pystymme ponnistamaan yli oletettujen resurssiemme. 2000-luvun sisu ei ole yksinäistä selviytymistaistelua vaan positiivinen ja yhteisöllinen voimavara, jonka avulla voimme saavuttaa uskomattomia asioita.

Yhä kiihtyvän muutoksen vuoksi kymmenen vuoden päästä on olemassa vain organisaatioita, jotka pystyvät nostamaan työntekijöiden sisäisen motivaation johtamisen keskiöön. Tarvitsemme uutta johtamisen paradigmaa, jossa ihminen on pääosassa. Se, jos mikä vaatii sisua. Uudenlaisella johtamisella työntekijöiden voimavarat ja innostus saadaan kiihdyttämään yrityksen uudistumista ja menestystä. 2000-luvun sisu onkin sisäisesti motivoitunutta, yhteisöllistä itsensä ylittämistä.

Sisäisesti motivoituneen ja sisukkaan yhteisön jäsenille on ominaista toiveikkuus, innostus, tavoitteellisuus ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus. Meillä on kaikki edellytykset rakentaa tällaisia yhteisöjä yhdessä, mikromuutos kerrallaan. Sadan hengen organisaatiossa sata henkilökohtaista mikromuutosta on jo sata askelta oikeaan suuntaan. Kun jokainen meistä on valmis uudistamaan omaa toimintaansa, saamme koko Suomen muuttumaan ja menestymään.

Mieti siis, mikä on sinun sisutekosi juuri tänään? Mitä sellaista voisit tänään edistää, mikä tuntuu vaikealta, mutta vie sinua ja muita oikeaan suuntaan? Miten voisit juuri tänään luoda toisille turvallisia tiloja muuttua, kehittyä ja ylittää itsensä? Miten voisit kannustaa ja auttaa muita sisuuntumaan? Myönteisessä ilmapiirissä alamme kukoistaa: jokainen tekee enemmän kuin parhaansa. Silloin ylitämme itsemme ja uudistumme, kasvamme ja menestymme yhdessä. Uusi sisu on kuin nykyajan työelämä: kenenkään ei pidä puurtaa yksin.

Sonja Strömsholm
Asiakkuus- ja myyntijohtaja
Filosofian Akatemia Oy
Twitter: @SonjaStromsholm

Kirjoittaja on Filosofian Akatemian asiakkuus- ja myyntijohtaja ja Sisun juhlavuoden projektipäällikkö. Tutkimus- ja valmennusyritys Filosofian Akatemia tarjoaa organisaatioille akateemiseen tutkimukseen perustuvia ratkaisuja työhyvinvointiin, tuottavuuteen ja merkityksellisempään työelämään. Varma ja Filosofian Akatemia ovat järjestäneet yhdessä sisäisen motivaation johtamista käsittelevän Työkykyjohtamisen opintopolku –seminaarisarjan keväällä 2015. Lisäksi Varma on Sisun juhlavuoden pääyhteistyökumppani.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä