Ääni ratkaisi kesätyön

Äänellä on merkitystä puhelimitse tehtävässä kesätyössä. Karoliina Karjalainen ja Sami Hårdh vakuuttivat haastattelijat keskustelutyylillään ja vakuuttavuudellaan.

Varma oli päättänyt toteuttaa kesätyörekrytoinnin eläkepalveluiden puhelinpalveluun hieman tavallisuudesta poikkeavalla tavalla.

– Koska kyse oli puhelimitse tehtävästä asiakaspalvelusta, päätimme haastatella hakijat puhelimitse –  ilman ennakkovaroitusta, Varman eläkepalvelujohtaja Eija Vähäpassi paljastaa.

Puhelu ruokapöytään

Puhelu tuli Sami Hårdhille täysin puskista.

– Istuin ruokapöydässä kun minulle soitettiin, hän nauraa.

Mutta pasmat eivät menneet sekaisin tai ruoka väärään kurkkuun, sillä haastattelu hoitui Samin osalta hienosti. Samoin Karoliinalta, joka sai puhelun juuri ennen tenttiä.

– Haastattelimme neljä kandidaattia ja kyseinen kaksikko vakuutti meidät keskustelutyylillään ja vakuuttavuudellaan. He myös kuulostivat hyvältä puhelimessa, mikä osaltaan ratkaisi pelin heidän edukseen, Vähäpassi lisää.

Näin kesäpestiin valikoituivat Lappeenrannassa kauppatieteitä opiskeleva Karoliina Karjalainen ja Helsingin yliopistolla matematiikkaa opiskeleva Sami Hårdh.

Kattava perehdytys pohjalle

Tilanne oli uusi myös Varman näkökulmasta.

– Tämä oli meille ensimmäinen kerta pitkään aikaan kun palkkasimme kesätyöntekijöitä suoraan, sillä aiemmin lukuvuosien aikana tuntityötä tehneet opiskelijat ovat jatkaneet meillä kesätyössä. Pohdimmekin pitkään, miten onnistumme perehdyttämään Karoliinan ja Samin lyhyessä ajassa niin, että he kykenevät omaksumaan valtavan määrän uusia asioita. Uskoimme kuitenkin, että fiksut, nuoret ihmiset osaavat tarvittaessa kysyä neuvoa.

– Oli hyvä, että saimme kattavan perehdytyksen, sillä meidän piti muodostaa nopeasti kokonaiskuva siitä, miten eläkkeitä haetaan, miten eläkejärjestelmä toimii ja millä perusteella eläkkeitä myönnetään. Tiedon määrä oli valtava ja olimmekin Samin kanssa alussa aivan puhki työpäivien päätyttyä, Karoliina kertoo.

Puhelinpalvelu on auttamista

Kun luuriin tartuttiin, Karoliinalle ja Samille selvisi, että Varman asiakaspalvelussa on kyse mitä suurimmassa määrin ihmisten auttamisesta.

– Eläkeasiat ovat melko mutkikkaita ja ainutkertaisia, joten niistä ei olla kovin hyvin perillä. Itselleni haasteellisimmalta tuntui eläkepäätöksiin liittyvä lainsäädäntö, Sami toteaa.

– Kysymyksiä tuli laidasta laitaan ja tyypillisesti oli kyse siitä, että henkilö oli saanut eläkepäätöksen, eikä ymmärtänyt sen sisältöä. Toimimme siis myös tulkkeina. Haasteellista olikin se, että kykeni tulkitsemaan ymmärrettävästi asian, jonka itsekin juuri ja juuri ymmärsi. Väärää tai puolivillaista tietoahan asiakkaalle ei voi antaa. Onneksi apu oli lähellä ja juoksimmekin tiuhaan Varman eläkepalveluiden asiantuntijoiden pakeilla kysymässä neuvoa, Karoliina jatkaa.

Vähäpassin mielestä kaksikko onnistui työssään hienosti.

– Mielestäni oli hyvä, että Karoliina ja Sami pyrkivät kertomaan asiat ymmärrettävästi ja maanläheisesti. Olemme itse niin sisällä eläkekiemuroissa, että saatamme haksahtaa käyttämään alan termistöä, joka ei maallikolle välttämättä avaudu. He myös halusivat ottaa itse asioista selvää, eivätkä pallottaneet kysymyksiä suoraan kokeneemmille kollegoille.

Ääni meni, mutta kivaa oli!

Karoliina ja Sami ovat erittäin tyytyväisiä kesätyön antiin.

– Jokainen päivä oli erilainen, sillä työn luonne muuttui asiakkaiden myötä. Saimme myös vastuuta ja uutta opittavaa kesän edetessä, Sami kertoo.

– Paras palkinto oli se, kun onnistui kääntämään asiakkaan mielipahan positiiviseksi puhelun aikana. Ääni tosin joutui kesän aikana koetukselle, mutta viis siitä, Karoliina nauraa.

Molempien mielestä oli hienoa, että heille avautui mahdollisuus pureutua eläkeasioiden tiukkaan ytimeen. Kipinä alallekin sai tulta alleen.

– Unelma-ammattini on vakuutusmatemaatikko, joten tästä on hyvä jatkaa, Sami toteaa. Karoliina kertoo myös innostuneensa eläkeasioista ja toivoneensa jatkoa työuralle. Näin tapahtuikin, sillä Karoliina ja Sami ovat jatkaneet kesän jälkeen tuntitöissä Varmassa ja päässeet omien sanojensa mukaan tekemään jo eläkepäätöksiä.

Kokemus oli hyvin positiivinen myös Varman näkökulmasta.

– Opimme sen, että vaativaan asiantuntijatyöhön voi vallan hyvin palkata kesätyöntekijöitä. Olemme myös iloisia siitä, että Karoliina ja Sami jatkavat meillä nyt tuntityöntekijöinä eli jatkumoa on luvassa puolin ja toisin, Vähäpassi toteaa.

Teksti: Commia/Mia Heiskanen
Kuva: Jenni Kurvinen

Lue lisää:

Voisit olla kiinnostunut myös näistä