Pyllyt ylös tuoleista Turun yliopistolla

Turun yliopiston opiskelijat ja henkilökunta halutaan nostaa ylös tuoleista. Yliopistolla on kampanjoitu kaksi vuotta istumisen vähentämiseksi. Pylly ylös -hankkeen tuloksia selvitetään kevään 2016 aikana.
Lukuja opiskelijoiden terveydestä 2012

Suuri osa toimistotyötä tekevistä istuu aivan liian paljon päivän aikana. Niin istuvat korkeakouluopiskelijatkin: Turussa tehdyn kyselyn mukaan keskimäärin 8–10 tuntia päivässä.

Liiallinen istuminen tekee ihmiselle paljon hallaa. Ylipainoa kertyy helpommin, niska-hartia-seudun ongelmat yleistyvät, samoin selkävaivat. Kaikki nämä ovat yleistyneet myös opiskelijoilla.

Turun Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) ja Turun yliopiston yliopistoliikunnassa alettiin miettiä vuonna 2013, mikä olisi tehtävissä.

Ylös luennoilla, taukojumppaa pitkin päivää

– Halusimme tehdä hankkeen ja kampanjan, joka näkyisi kaikille ja koskettaisi jokaista yliopistolla. Todella matalan kynnyksen jutun, johon jokainen voisi helposti osallistua, kertoo liikuntasuunnittelija Teija Hakala Turun yliopiston yliopistoliikunnasta.

Syntyi Pylly ylös -hanke. Istumista vähennetään nostattamalla väki ylös luentojen aikana, pitämällä taukojumppaa eri puolilla yliopistoa henkilöstölle ja opiskelijoille, järjestämällä seisomatyöskentelypaikkoja henkilökunnalle ja hiljalleen myös opiskelijoille. Istumista koetetaan siis vähentää myös tilasuunnittelulla.

Hanketta rahoittavat YTHS, Varma ja Turun yliopisto.

Moni vähentänyt istumista

Kampanjasta tehtiin ensimmäinen vaikuttavuuskysely noin vuosi aloittamisen jälkeen, tammikuussa 2015. Sen mukaan kampanja oli tullut tutuksi lähes kaikille vastanneille, samoin istumisen haitat.

Lähes puolet vastaajista (n=1191) olikin vähentänyt istumistaan. Tuossa vaiheessa joka neljäs heistä sanoi jaksamisensa parantuneen. Noin kaksi kolmesta ei osannut sanoa.

– Varsinkin henkilökunnalta tuli hyvää palautetta kampanjasta. Henkilöstö on aktivoitunut. He ovat mm. saaneet sähköpöytiä, että seisomatyöskentely on mahdollista, Hakala kertoo.

Helmikuussa tehdään seuraava vaikuttavuuskysely. Sen tuloksia on odotettavissa huhti-toukokuussa.

Tilojen suunnittelu avainasemassa

Hanke jatkuu ainakin tämän vuoden. Nyt Turussa keskitytään erityisesti opiskelijoihin. Yliopistoliikunta on esimerkiksi teettänyt taukojumppavideoita, joita luennoitsijat voidaan käyttää apuna luennoilla istumisen tauottamisessa.

– Luentosaleissa ei toistaiseksi ole seisomapaikkoja. Siksi on tärkeää, että luennoitsijat nostattaisivat opiskelijat säännöllisesti seisomaan.

Tilat ovat avainasemassa, kun istumista halutaan vähentää. Luentosalien lisäksi opiskelijat viettävät paljon aikaa kirjastoissa.

– Yliopiston uusittu pääkirjasto avattiin vuosi sitten. Se on todella hieno, mutta opiskelijoille siellä ei ole seisomatyöpaikkoja. Sen sijaan henkilöstö työskentelee seisten. Toivomme, että saamme sinne pienin muutoksin joitain seisomapaikkoja opiskelijoille.

Nyttemmin yliopiston tilasuunnittelu ottaa kaikessa suunnittelussa huomioon seisomatyöskentelyn. Aulatiloihin on saatu hyvin seisomatyöskentelypaikkoja. Seisomatiloja tulee myös lisää.

– Lääketieteellisessä tiedekunnassa on Seisomo, opetus- ja kokoustila, jossa työskennellään kokonaan seisten. Tällaisia tiloja on tulossa lisää.

Teksti: Riitta Gullman

Faktoja istumisesta

Taukojumppavideo: Turun yliopisto

Lähteet:
Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012
UKK-instituutti
Opiskelijoiden liikuntaliitto

Voisit olla kiinnostunut myös näistä